Overleg:Leger des Heils

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Hv in het onderwerp Geschiedenis van seksuele misbruik

Ter toelichting bij de update van augustus 2004[brontekst bewerken]

Ik ben bezig met wiki William Booth en Majoor Bosshardt ofzo.

Maak tzt ook wiki Heilssoldaat Met de term Heilssoldaat wordt een lidmaat van het kerkgenootschap Leger des Heils aangeduid. Verwantschap militaire organisatie. Noem ook andere rangen. En ook schrijfwijze heilsoldaat en heilsoldate.

zoek ook meer info België.

afb: Braakensiek
afb. People's Mission Hall

zoek: Groene Amsterdammer 2000-10-07
REPORTAGE: LEGER DES HEILS
Jonge heilsoldaten rebelleren tegen majoor Bosshardt
door Fleur Boose


verder nog doen paragraafjes:

Ritus[brontekst bewerken]

Verlossing Zondaarsbank

geen sacramenten zoals avondmaal etc.

Uniform[brontekst bewerken]

"De verschillen zijn onder andere het ontbreken van de karakteristieke S op de uniformen van de leden van het Nederlandse Leger des Heils."

Klopt dit wel?

(Niet ondertekende opmerking van 81.204.166.7) Kleuske 1 okt 2006 02:57 (CEST)Reageren

- Dat klopt voor het zogeheten 'Nederlands Leger des Heils', maar let op: Dat is een afsplitsing, zoals ook in het artikel vermeld staat. Het 'echte' Leger des Heils zoals dat ook erkent is door de internationale organisatie, heeft WEL de S'jes op de het uniform. Ik draag het zelf.

Suggestie om de afsplitsingen een eigen paragraaf te geven, want nu staan feiten van het 'Nederlands Leger des Heils' en het 'echte' Leger des Heils door elkaar in dezelfde alinea. (M.Jansen)

Internationaal[brontekst bewerken]

Het werk van het "Leger des Heils" in meer dan honderd landen over de hele wereld kan gerangschikt worden in 15 groepen:

genummerde lijst maken

1. Evangelisatie; 2. Gezondheid; 3. Sociaal werk; 4. Onderdak; 5.Opvoeding; 6. Gevangenisbezoek; 7. Landbouw; 8. Noodhulp; 9. Vluchtelingen; 10. Zuigelingenconsultatie; 11. Activiteiten voor de allerkleinsten, voor schoolkinderen, tieners en gehandicapten; 12. Leprozerijen; 13. Bejaardentehuizen; 14. Gemeenschapshulp; 15. Landbouwontwikkeling.

(bron: belgische LdH: http://www.armeedusalut.be/site_ned/108landenhtm.htm)

het andere belangrijke gezicht van het Leger: majoor Eva den Hartog.

Muziek[brontekst bewerken]

brassband: koper / slagwerk (tamboerijn)

- De meeste afdelingen hebben ook een piano en een koor. Sommige afdelingen hebben praise bands met variërende samenstellingen, maar deze volgen vaak niet de 'standaard' muziek uitgaven van het Leger des Heils.

De hoofdzakelijke muziekstijlen van het Leger des Heils (Brass en Koorzang) zijn en blijven vooral hoogwaardig en vernieuwend. Veel muziek wordt door eigen componisten geschreven (en vertaald in geval van Engels geschreven Leger des Heils muziek). Het niveau van deze nummers kan variëren van eenvoudig (voor lokale koren), tot moeilijk. Nederland heeft 3 landelijke groepen: Een koor (stafkoor), een brass band (stafmuziekkorps) en een gospelkoor (J-Unit).

Praisebands volgen vaak de lijn van Opwekking, danwel eigen Rock of Jazz geïnspireerde werken. (M.Jansen)

Kritiek[brontekst bewerken]

Sectarisch karakter. Standpunt tov homo’s. Domela Nieuwenhuis 1982: kerstbijlage van Vrij Nederland door Tessel Pollmann en Ingrid Harms. 1983: 7 jan.: de journalisten en Jan Filius bij Sonja Barend.

- Wat is de relevantie van Jamie Dodge voor het Leger des Heils in Nederland? Verwijzen naar de Engelse wikipedia voor Salvation Army moet afdoende zijn voor internationale zaken. (M.Jansen) Het lijkt mij ook goed om dit gedeelte te schrappen, gezien de relevantie... Nog andere ideeen hierover? --Marcps 23 feb 2009 10:17 (CET)Reageren

Er bestond ook een Nederlands Leger des Heils: zie: http://users.bart.nl/~nldh/ en nog een andere secte.

- Het 'Nederlands Leger des Heils' en de andere afsplitsing bestaan beide niet meer. Enkele jaren geleden is het 'Nederlands Leger des Heils' gestopt, waarmee het 'echte' Leger des Heils nu ook nog het enige Leger des Heils is in Nederland. (M.Jansen)

Strijdkreet in PDF-formaat: via de rubriek "nieuws" op de website van LdH

Dick Bos 12 aug 2004 22:38 (CEST)Reageren


Welzijnswerk[brontekst bewerken]

Wellicht is het ook handig om een paragraaf toe te voegen over het welzijnswerk van het Leger des Heils. Ze zijn één van de grootste aanbieders van welzijnswerk in Nederland. Ik ga wel alvast informatie hierover verzamelen. --Marcps 23 feb 2009 10:17 (CET)Reageren

Inmiddels is er een paragraaf betreffende het welzijnswerk toegevoegd: "Organisatie Stichting Leger des Heils Welzijn en Gezonndheid (W&G). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Chrit (overleg · bijdragen) op 6 okt 2009 16:22 (CEST)Reageren

Meteen na toevoeging van verdere specificatie betreffende de werkeenheden en producten van Stichting Leger des Heils W&G werden deze verwijderd. Ik hoop dat men, als ik een artikel ga schrijven over W&G, deze informatie laat staan. Met dank. Gebruiker Chrit 6 okt 2009 18:10 (CET)

De informatie over W&G mag uiteraard blijven bestaan. Wat ik verwijderd heb is een slecht vormgegeven lijst van werkeenheden in Brabant en Limburg. Behalve een opsomming van werkeenheden stond er verder geen informatie. Ik denk niet dat zo'n lijst hier thuishoort, dat soort lijsten zijn als het goed is op de website van het Leger zelf te vinden. Op deze manier had de lijst geen waarde. Richard 7 okt 2009 09:53 (CEST)Reageren

Jaar van Oprichting[brontekst bewerken]

Op de Engelse wikipedia staat 1868, op de Nederlandse 1878. Welke klopt? Welke moet veranderd? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ? (overleg · bijdragen) 10 jul 2011 04:31 (CEST) 145.100.125.133Reageren


Het is een lastige zaak. De feiten op een rijtje:

  • Vanaf 2 juli 1865 sluit William Booth zich aan bij het East London Special Services Committee. Dat Committee was al in 1861 (door anderen) opgericht.
  • Op 17 aug. 1865 wordt een plan van Booth om een 'Christian Revival Association' te beginnen gepubliceerd.
  • In 1867 spreekt men van 'East London Christian Mission'.
  • In 1869 van de 'Christian Mission'.

Langzaam ontwikkelt zich deze Christian Mission tot de organisatie die

  • Vanaf 1878 ook 'Salvation Army' werd genoemd, en al snel alleen nog als 'Salvation Army' werd aangeduid.

Ringelberg, die de meest gezaghebbende Nederlandstalige geschiedenis van het LdH (in Nl) heeft gepubliceerd (Met de vlag in top. Amsterdam 2005 - proefschrift) en aan wie ik bovenstaande ontleen, zegt daarom: "Vanaf het moment dat William Booth zich aanslot bij het East London Special Services Committee in Oost-Londen in 1865, ontwikkelde deze groep zich stapsgewijs tot een heuse beweging. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van het LdH in 1878" (p. 41). Hij zegt ook dat het nog tot 24 juni 1880 duurde voordat de nieuwe naam in een gewijzigde stichtingsakte werd vastgelegd, die overigens pas op 20 april 1906 wettelijk bekrachtigd werd.

Tja. En vervolgens worden er op allerlei verschillende plaatsen allerlei verschillende oprichtingsdata voor het LdH genoemd. Zelfs op de (Engelstalige) website van het Leger. Ik denk zelf dat Ringelberg (die overigens zelf officier in het LdH is) in deze rustig als meest gezaghebbende bron kan worden aangemerkt. Hij merkt zelf trouwens op dat er maar heel weinig goed historisch onderzoek gedaan is.

In de bovenstaande context heb ik er in ieder geval wel erg veel moeite mee dat het jaar 1878 in de nu voorliggende tekst geheel verdwenen is.

Ik heb inmiddels contact gezocht met Ringelberg. Hij kan ons hierin wellicht verder helpen. Tot zover; groet, Dick Bos (overleg) 11 jul 2011 20:13 (CEST)Reageren

  • Dankjewel, Dick Bos. Het is inderdaad een ingewikkelde kwestie. Soms beginnen dergelijke bewegingen/organisaties heel primitief en amateuristisch, met een bijeenkomstje hier en een bijeenkomstje daar. De belangrijkste bron die ik na lang zoeken vond, was de Foundation Deed Of The Salvation Army. Dat leek me ook de betrouwbaarste. Al staan daar geen jaartallen in, wel staan er de namen in die ooit (in chronologische volgorde) zijn gebruikt. Ik heb deze bron ook in het artikel gezet, zodat Wikipedia zich kan verantwoorden voor de vermelde feiten. De Nederlandstalige Wikipedia biedt nu in ieder geval betere/betrouwbaardere informatie over de namen dan anderstalige wiki's, denk ik. Het is trouwens erg interessant dat Ringelberg over het Leger een proefschrift heeft geschreven en dat je contact hebt gezocht. Let wel even op dat als er informatie gewijzigd wordt, je misschien ook de tekst moet wijzigen op 1865, 1878, 2 juli en 5 juli. Groet, --ErikvanB (overleg) 12 jul 2011 22:26 (CEST)Reageren

Missie[brontekst bewerken]

Het onderdeel 'Missie' begint met een citaat. Daarna worden onderdelen toegelicht. Als belijdend Christen heb ik geen problemen met veel tekst, maar als WikiPedia-lezer heb ik problemen met de redactie van de tekst. Een deel-citaat (een voorbeeld uit de navolgende tekst van de WikiPedia-pagina die ik vandaag (8/12/2015) lees) als voorbeeld: "Het Leger werft, al predikend in Christus' naam," maar zonder bronvermelding en aanhalingstekens wordt het opeens heel absoluut. Dat is mooi voor Heilssoldaten, maar Wikipedia is een algemeen forum. Binnen de WikiPedia-omgeving lijkt het mij een betere beschrijving van de missie die te omschrijven als 'Het leger omschrijft de eigen doelstelling als volgt "Het Leger werft, al predikend in Christus' naam,"', aangevuld met een bronvermelding.

Eigenlijk moet de hele pagina herschreven worden, aangezien er te veel intern-geconstrueerde (Leger des Heils) uitdrukkingen om deze pagina staan. het lijkt wel of de pagina door het 'Leger' geredigeerd is.

De hele tekst zou op dit punt nagelopen moeten worden. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 92.109.75.25 (overleg · bijdragen) 9 dec 2015 00:04‎ (CET)Reageren

Helemaal mee eens! Ikzelf heb dit artikel in 2004 gestart. Ik ben in die zin een "insider" dat ik opgegroeid ben in het LdH, en nog steeds af en toe contacten heb (vnl. via familie etc.). Verder heb ik helemaal niks met het Leger en heb ik geprobeerd neutraal erover te berichten. Maar dat je er jaren in hebt doorgebracht bepaalt natuurlijk wel een beetje je stijl en aanpak. De door de (helaas) anonieme scribent gewraakte passage is indertijd door mij geschreven. Ik zal maar zeggen: in de tijd dat we het nog niet zo verschrikkelijk nauw namen met bronnen. Ik zou dat op dit moment zeker niet meer op zo'n manier schrijven. Over die passage zijn we het roerend eens. Maar inmiddels is het artikel als geheel - dankzij tal van bijdragen van verschillende personen - naar mijn bescheiden mening uitgegroeid tot een tamelijk evenwichtig verhaal, met inderdaad hier en daar wat passages, waarvan je zegt...... "Hoogste tijd om dat eens goed onderhanden te nemen." Zoals nog een paar duizend (op z'n minst) andere artikelen op Wikipedia. "Voel je vrij en ga je gang," roepen we dan. Nee, serieus. Ik denk eerlijk gezegd dat het over het geheel wel meevalt. Dus laten we zeggen: graag even een nauwkeurige opsomming van de beroerdste passages. Dan gaan we daar wat aan doen. Wie doet er mee? Hartelijke groet, --Dick Bos (overleg) 11 dec 2015 19:44 (CET)Reageren

Geschiedenis van seksuele misbruik[brontekst bewerken]

In het NOS Journaal van gisteren zag ik een stuk over seksuele misbruik in het Leger des Heils in de jaren 1970; ik dacht hier meer over de geschiedenis daarvan te leren, maar ik zie er geen woord over. Mijn schriftelijk Nederlands is niet sterk genoeg om er zelf over te schrijven, maar hier zijn tenminste een paar nieuws artikelen dat misschien gebruikelijk kunnen zijn:

RTL 2019-07-03
NOS 2021-03-01

Hv (overleg) 2 mrt 2021 21:35 (CET)Reageren