Overleg gebruiker:ErikvanB

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Permanente link naar deze paginaversie Blue a v.svg Laatste bericht van Henriduvent
1rightarrow blue.svg Voor oud overleg, zie: Archief Naar onder

 • Hier gestelde vragen worden hier beantwoord.
 • Mijn eigen vragen op andere overlegpagina's mogen aldaar worden beantwoord.

Nu overleggen? Maak een keuze:

Mij dringend nodig? Controleer of ik nu actief ben: Tijdstip laatste bijdrage.
Afwezig? Algemene vragen kunnen ook gesteld worden bij de Helpdesk.

Inhoud

Moderatorgelul of -gezever[bewerken]

Volgens mij zoekt die "Sjoerddebruin" mij, want nu is hij wéér naarstig op zoek naar een stok om mee te kunnen slaan, getuige zijn laatste discussie op mijn "OP", en dan dat gedreig met een block. Bart Versieck (overleg) 1 nov 2014 01:14 (CET)

Beoordelingsnominatie van o.a. Jadiel[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. De genomineerde artikelen zijn: Jadiel door ErikvanB, WY Records door ErikvanB. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20141103 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 4 nov 2014 01:01 (CET)

Ouders Theo van Gogh[bewerken]

Dag ErikvanB,

mag ik jouw vragen waarom je de ode linkhaken bij Anneke en Johan van Gogh heeft verwijderd bij het artikel van Theo van Gogh? Een ambtenaar kan best wel e relevant zijn. Bovendien is het al een hele tijd geleden dat ik deze haken heb toegevoegd en toen was er niets mee gebeurd en nu, op de dag dat het 10 jaar geleden is dat hij is vermoord heb jij ze weggehaald. Waarom eigenlijk? Graag hoor ik nog van je. Groetjes van Maurice Gympetic (overleg) 4 nov 2014 22:48 (CET)

 • Hallo, Gympetic. Omdat ik inderdaad vind, zoals je vermoedde, dat de ouders van Theo van Gogh niet relevant zijn. Dat is ook de reden dat het artikel Johan van Gogh verwijderd was. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 4 nov 2014 23:08 (CET)

Doe je de rest ook even? Bij voorbaat dank![bewerken]

Beste ErikvanB, nu je enthousiast begonnen bent (Wat is daar zo moeilijk aan?), zou je misschien ook dezelfde wijziging wel even doorvoeren in de overige tienduizenden lemmata waar nu nog Rooms-katholieke Kerk staat, op basis van een afspraak die daarover hier op Wikipedia - na de zoveelste discussie - is gemaakt. Bij voorbaat dank! Berretta cardinalizia.png RJB overleg 5 nov 2014 10:32 (CET)

Ik weet niet of RJB's bericht een waarschuwing inhield maar ik waarschuw je wél voorzichtig: je begeeft je hier op glad ijs. Weliswaar heb je volgens de spellingregels van de Taalunie volkomen gelijk maar enkele lieden die bij elkaar veel wijzer zijn dan de hele Taalunie, ik schat zo dat er enkele gepromoveerd zijn in het Opperlands, hebben besloten dat we op de Nederlandstalige Wikipedia "Rooms-katholieke" spellen. Zie deze discussie, waarin je zelf ook enkele opmerkingen hebt geplaatst. Ik vind de uitkomst stuitend maar heb me er, sinds ik er op gewezen ben, bij neergelegd en spel op dit project dus maar met een kleine "k". WIKIKLAAS overleg 5 nov 2014 12:46 (CET)
Nee hoor, beste Wikiklaas, mijn bericht hield geen waarschuwing in, maar wel: verbazing. Hoe we dingen spellen, is een kwestie van afspraak. Die afspraak kan gemaakt zijn door de Taalunie, of binnen een gezelschap dat samen de website maakt. Er is - althans in het Nederlands - ook weinig minder volatiel dan de spelling. Op de lagere school moesten wij opeens vakantie schrijven in plaats van vacantie en dan heb ik het nog niet eens over elektriciteit, dat ik medio jaren zeventig leerde spellen als electriciteit. Zelf heb ik me lange tijd onttrokken aan de bizarre regel die ergens door iemand is bedacht om de genitieve s aan het woord vast te plakken, in plaats van deze door een apostrof van het woord te scheiden. Ik schreef ooit, toen die malle regel al gold, een doctoraalscriptie over Heinrich Heine en werd, al voorttypend steeds misselijker van de aanblik van Heines te meer daar er ook mensen zijn die Heines heten. Zodoende maakte ik er gewoon weer Heine's van, als in: Heine's Matrassengraf. Veel van zulke zaken zijn een kwestie van smaak, en aangezien ik geen smakelozer gezelschap ken dan de Nederlandse Taalunie, heb ik nooit begrepen waarom we nu juist de smaak van dat bizarre gezelschap zouden volgen. Geen land ter wereld heeft een dergelijke Unie (die van pannekoek pannenkoek maakt), maar in het Nederlands taalgebied kruipt iedereen eerbiedig over de grond zodra de Unie iets heeft verordonneerd. In geen enkel ander land wordt, zo moet daar - zonder causaliteit uit te sluiten - aan worden toegevoegd, zo armoedig geschreven als bij ons. Ook, en vaak, overigens door degenen die zich voortdurend beroepen op richtlijnen van de Taalunie, of zelfs op aanwijzingen die binnen dit project worden gegeven. Zo kan iemand aan wiens taalgevoel getwijfeld wordt, hier vaak het hoogste woord voeren omdat hij ergens heeft gelezen: "beknopt is beter". Het is treurig, maar niet onoverkomelijk, allemaal. Berretta cardinalizia.png RJB overleg 5 nov 2014 13:08 (CET)
Er zijn andere talen, zoals het Frans die nog strikter zijn. Daar zwaait de Academie Francais met de scepter. Berucht is dat ze elk nieuw woord individueel beoordelen en dat ze ondertussen een enorm achterstand hebben. Bij welk letter waren ze dit jaar weer gebleven. Een voordeel is wel dat de zelfde spelling gebruikt wordt als tijdens de Franse revolutie. Alleen worden nog ouderwetse werkwoordvormen gebruikt en formuleringen zijn vaak anders. Alleen erger ik mij dood aan soixante dix en quatre vingt dix en gebruik stelselmatig septante en nonante. Octante ipv quatre vingt gaat mij te ver hoewel ik (vier keer twintig) wel onzin vind. Bij talen is logica vaak ver te zoeken. Voor mij is een taal een communicatiemiddel, niet meer en niet minder. Daar zijn regels voor nodig, maar het voornaamste is dat men met elkaar goed kan communiceren. Met de technische ontwikkelingen komt er nu nog bij dat een woord eenduidig moet zijn om te kunnen zoeken en sorteren. Het gehannes met voorkeurspelling van de c of k moet afgelopen zijn.Smiley.toerist (overleg) 5 nov 2014 13:34 (CET)
Dank voor je boeiende aanvulling op grond van je ervaringen met het Frans. Ook al zijn daar - kennelijk - nu en dan wijzigingen aan de orde, die door de Académie Française (toch?) worden voorgesteld, in geen taalgebied is het zo ernstig als bij ons. De eindeloze hoeveelheid spellingshervormingen die wij hebben doorgemaakt, maakt het lezen van iets dat ouder is dan dertig jaar al bijna tot een onmogelijke opgave voor leerlingen op de Middelbare School. Er worden - belachelijke - hertalingen gemaakt van Kees de Jonge en Max Havelaar omdat die boeken anders niet meer gelezen kunnen worden. Met eerbiedige dank aan de Taalunie. Waarom de ingevingen van dit misdadig gezelschap hier - on wiki - zouden kunnen dienen als staf en stut voor ons taalgebruik, was en is mij een raadsel. Ik zou menen: zo lang mensen zich - geheel onafhankelijk van de Taalunie - begrijpelijk kunnen uitdrukken, is er niets aan de hand. Op WP is men onderwijl steeds - op zich begrijpelijkerwijs - op zoek naar uniformiteit. Maar die uniformiteit was in het onderhavige geval nu juist 4 jaar geleden gevonden door te spellen: Rooms-katholieke Kerk. Moest het nu Rooms-Katholieke Kerk worden, dan is dat mij best. Maar de aanzwengelaars van dit soort discussies hebben doorgaans geen letter geschreven over rooms-katholieke zaken. En hun - in het geval van De Wikischim ook enkel uit ressentiment voortgedreven - verlangen naar het volgen van de Taalunie, leidt tot een ongelofelijke hoop rommel, die anderen dan weer mogen opruimen. Daartegen teken ik graag bezwaar aan. Berretta cardinalizia.png RJB overleg 5 nov 2014 14:44 (CET)
Mochten RJB's (gelukkig mét apostrof) schrijfsels altijd van dit hoge niveau zijn, dan laat ik me graag vaker door hem vermanen, want ze zijn een genot om te lezen. Welnu, ik wil geen oordeel vellen in de discussie over Rooms-Katholieke Kerk of Rooms-katholieke kerk (knap overigens dat daar dertig A4'tjes over vol te schrijven zijn), maar Rooms-katholieke Kerk is een merkwaardige spelling voor een encyclopedie die pretendeert het Groene Boekje dan wel Van Dale te volgen, en bij het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap lag het eenvoudiger: daar is het gewoon een statutair vastgelegde naam, te vinden bij de Kamer van Koophandel en tevens gehanteerd door het genootschap zelf ("donorprincipe"). Mag ik van de gelegenheid gebruikmaken om mijn ongenoegen over de schrijfwijze "smartengeld" kenbaar te maken en mijn herinnering aan de jaren zestig, jaren zeventig op te halen waarin men in bepaalde kringen kommunisties schreef. Ik heb ook een Bijbelvertaling waarin Kristus staat als ik me niet vergis. ErikvanB (overleg) 5 nov 2014 17:44 (CET)

@Erik: een voorbeeld is de site rkk.nl, daar komt de schrijfwijze RKK aanzienlijk vaker voor dan RkK. Die laatste spelling is slechts zeer incidenteel, zie hier in hun archief. Ik acht trouwens niet uitgesloten dat de paar keer dat daar wel Rooms-katholieke Kerk wordt geschreven die schrijfwijze gewoon van hier is overgenomen, het is immers bekend dat Wikipedia heel vaak gewoon klakkeloos als bron wordt gebruikt. Dat is een van de belangrijkste redenen dat o.a. ikzelf sterk pleit voor Rooms-Katholieke Kerk, en met mij vele anderen, zie de betreffende OP.

Verder - heel even iets anders - interessant dat je het hier over de kwestie smarte(n)geld hebt. In het Taalcafé ben ik vorige week net een discussie over ongeveer hetzelfde begonnen, maar daar is sindsdien niet echt veel nieuwe input meer gekomen. Geïnteresseerd wellicht? De Wikischim (overleg) 5 nov 2014 18:48 (CET)

Dankjewel, De Wikischim. Ik heb hier gereageerd in het Taalcafé. Mvg, ErikvanB (overleg) 5 nov 2014 19:40 (CET)

@RJB, Je hebt gelijk dat taal in de eerste plaats een communicatiemiddel is, zoals je op je eigen overlegpagina schrijft (maar niet alléén maar, je eigen creativiteit met spitse formuleringen bewijst overigens dat het nog wel iets méér is dan dat). En spelling is maar een afspraak, die ook anders kan uitpakken. De Taalunie moet inderdaad niet opgehemeld worden (wettelijk zijn alleen docenten en ambtenaren hun vrijheid kwijtgeraakt). Maar je draaft wel iets door als je zegt dat de 'eindeloze hoeveelheid spellingshervormingen (...) het lezen van iets dat ouder is dan dertig jaar al bijna tot een onmogelijke opgave [maakt] voor leerlingen op de Middelbare School'. Dat valt best wel mee, afgezien van het malle gedoe met de tussen-n (ik houd het wat dat betreft op de witte spelling) is het aantal wijzigingen vanaf 1995 tamelijk beperkt. Hier en daar zijn wat c's en k's verwisseld, dat is het wel zo'n beetje. De laatste keer dat het woordbeeld echt op grote schaal veranderde was de serie wijzigingen in de periode 1934-1955 (overstap van 'zoo' naar 'zo', van 'mensch' naar 'mens', van rhetorica naar retorica, afschaffing van de naamvallen). Bij boeken van daarna zal een hedendaagse scholier wellicht af en toe even de wenkbrauwen optrekken, als deze althans de hedendaagse spelling vast in het hoofd heeft zitten (anders maakt het al helemaal niet uit), maar het lezen wordt er echt niet veel moeilijker door (of hebben jouw kinderen andere ervaringen?).

Oude boeken als Kees de Jonge[n] en vele andere zijn allang in herspelde edities uitgebracht. De hertalingen van dit boek en de Max Havelaar zijn bedacht omdat de hertalers het taalgebruik te moeilijk vonden voor hedendaagse lezers, door moeilijke woorden maar misschien ook wel door zinsconstructies die het vermogen van ongeoefende lezers te boven zouden kunnen gaan. Van mij hoeft het niet, maar het lag dus niet aan de de spellingshervormingen. Bever (overleg) 15 nov 2014 15:02 (CET)

Dank voor tips[bewerken]

Hoi Erik, dankjewel voor je wijzigingen en tips. Ik heb nog niet vaak Wikipedia pagina's aangepast, dus ik moet nog een beetje uitvinden hoe alles werkt. Kan je mij wat meer uitleggen over 'niet tien keer linken?' Ik dacht namelijk juist dat het goed was om regelmatig naar bronnen te verwijzen. Ik hoor graag hoe ik het voortaan beter kan doen! Groetjes, Linda

 • Hallo Linda. O, het is een soort afspraak op Wikipedia om binnen een artikel niet voortdurend hetzelfde woord te linken, zeker niet een paar keer in dezelfde alinea. De gedachte hierachter is dat lezers al op de link zullen klikken wanneer ze die voor de eerste keer tegenkomen, en niet pas bij de derde keer. Hier staat het: "Probeer een link in een artikel maar één keer te maken, bij het eerste voorkomen van de term. Misschien in een lang artikel nog eens verderop." Verder hebben velen van ons een hekel aan overdadig linken omdat de tekst daardoor erg "blauw" wordt. Een leuke pagina om te lezen in dit verband is Wikipedia:Linkomanie. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 5 nov 2014 17:58 (CET)

Vraagje (2)[bewerken]

Gewaardeerde ErikvanB, wat doen we hier nu verder mee? Groet van Paul Brussel (overleg) 5 nov 2014 22:51 (CET)

 • Evenzeer gewaardeerde en beste Paul, ik zal daar reageren. Mvg, ErikvanB (overleg) 5 nov 2014 22:59 (CET)

Beoordelingsnominatie Koningsdag 2014[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Koningsdag 2014 dat is genomineerd door Peter b. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20141105 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 6 nov 2014 01:00 (CET)

Goedemorgen Erik[bewerken]

Dank voor het bericht. "Deze categorie bevat de volgende 200 pagina’s, van in totaal 925." Dat klopt niet, die moet leeg. Nog een hoop werk aan de winkel dus. Help je mee? Groet, 186.171.116.214 6 nov 2014 05:55 (CET)

 • Graag gedaan. Nee, sorry, ik ga nu echt wat slaap inhalen. Anders val ik straks om. ;-) Prettige dag verder! Groet, ErikvanB (overleg) 6 nov 2014 05:58 (CET)
Ok, ga ik nog even door. Slaap lekker en goeie dag. 186.171.116.214 6 nov 2014 06:00 (CET)
Deze gebruiker kan niet meedoen op nl-wikipedia en zich enkel nog wenden tot de arbitragecommissie. Zie hier. Groet, Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 6 nov 2014 08:37 (CET)

Nogmaals[bewerken]

Zie hier: [1] m.b.t. thermisch centrum. --VanBuren (overleg) 6 nov 2014 15:18 (CET)

 • Ja, alles bekeken. Bedankt. ErikvanB (overleg) 6 nov 2014 18:58 (CET)
  • Ik vond het een tijdje niet erg prettig om aan artikelen te werken maar het verbeteren van deze technische artikelen en de samenwerking met jou maken zeker een verschil ten goede. Dank je wel. VanBuren (overleg) 6 nov 2014 19:07 (CET)

Beoordelingsnominatie Surveillance (controle)[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Surveillance (controle) dat is genomineerd door ErikvanB. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20141106 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 7 nov 2014 01:02 (CET)

Matterhorn[bewerken]

Hi Erik,

als je een bewerking door een anoniem voor de tweede keer revert, is het misschien beter om er een toelichting bij te geven in je bewerkingssamenvatting; anders weet die anoniem ook niet wat-ie fout gedaan heeft. En iets op zijn/haar OP helpt hem misschien ook de goede kant op. Groetekens, Erik Wannee (overleg) 8 nov 2014 18:16 (CET)

 • Hallo, hallo. Daar heb je helemaal gelijk in. Volgende keer zal ik het doen. Insgelijks! ErikvanB (overleg) 8 nov 2014 18:19 (CET)

Brittannië[bewerken]

Hey Erik,

Bedankt voor de suggestie maar jouw aanpassing van de pagina Brittannië is minder omvattend dan de voorgaande versie. Daarnaast heeft de term Brittannië (in deze context) niks te maken met Bretagne.

Ik heb dat weer teruggedraaid. Het probleem met je bewerking is voornamelijk dat het een, eerlijk gezegd, tamelijk warrig betoog is waarom Brittanië alleen op het VK zou slaan. Daar is Wikipedia niet voor. Kleuske (overleg) 8 nov 2014 19:14 (CET)
Hallo. Deze pagina is ooit – lang geleden – een doorverwijspagina geweest, totdat iemand besloot er (bronloos) een heel verhaal onder te plakken. De pagina is verbonden met doorverwijspagina's op anderstalige Wikipedia's. Zoals je ziet op de lemma's over Bretagne, wordt de naam 'Brittannië' daar ook genoemd. Een uitleg op Groot-Brittannië is misschien wel nuttig. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 8 nov 2014 19:29 (CET)
Oke, klinkt acceptabel. Mogelijk moet dat hele verhaal een eigen entry krijgen. Gezien Brittannië (Britain) vandaag de dag louter een synoniem is voor het Verenigd Koninkrijk, lijkt het me toepasselijk dat hier ook naar wordt gelinkt. Daarnaast is misschien een kort kopje 'Definitie' nuttig? Uiteraard met bronnen. Het feit dat Brittannië vooral een synoniem is voor het Verenigd Koninkrijk en niet zozeer voor Groot-Brittannië (en waarom dit zo is) moet vermeld worden. Graag hoor ik jouw mening.
Ja, als ik je goed begrijp tenminste, dan lijkt me dat oké. ErikvanB (overleg) 8 nov 2014 19:47 (CET)
Even een kleine aanvulling: Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk zijn niet hetzelfde. Noord-Ierland hoort alleen bij het Verenigd Koninkrijk en niet bij Groot-Brittannië. Groot-Brittannië is Engeland, Schotland en Wales. Mbch331 (Overleg) 8 nov 2014 19:49 (CET)
Waar is dat een aanvulling op? Zeker niet op wat hierboven gezegd is. Woodcutterty|(?) 8 nov 2014 20:01 (CET)
Dat klopt. Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk zijn niet hetzelfde. De volledige benaming is dan ook het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Groot-Brittannie is een geografische term voor het grootste eiland van de Britse eilanden. De term Brittannië (Britain) daarentegen is een hedendaagse synoniem voor het Verenigd Koninkrijk, en dus niet een synoniem of afkorting voor Groot-Brittannië (alhoewel dit soms wel als zodanig wordt gebruikt). Britten zelf spreken immers áltijd over Britain of (in mindere mate) over de United Kingdom/UK en zelden over Great Britain. Veel Nederlanders en Vlamingen gebruiken deze termen incorrect (samen met de term Engeland overigens). Daarom is het belangrijk dat bij de relevante pagina's een kopje 'Definitie' of 'Terminologie' wordt toegevoegd. Ik zal hier mijn werk van maken de komende week. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Rayzb92 (overleg · bijdragen) 8 nov 2014 21:07 (CET) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Matterhorn (2)[bewerken]

Beste Erik,

Ik zie dat je mijn aanvulling op Matterhorn verwijdert. Ben toch wel benieuwd waarom :-)

Groetjes, Remco – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Superpeertje (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Omdat reclame voor een klimhal niets in in het artikel te zoeken heeft, waarschijnlijk. Kleuske (overleg) 8 nov 2014 19:17 (CET)

Dan kan toch alleen de link naar de hal verwijdert worden lijkt mij, het was in ieder geval niet bedoelt als reclame. Vond het wel een leuke Trivia :)

Groetjes, Remco – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Superpeertje (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

(na bwc) Ik wilde zelf al antwoorden, maar wat Kleuske zegt, daar komt het wel op neer. Enig idee hoeveel organisaties, verenigingen, cafés, restaurants en noem maar op er naar de Matterhorn vernoemd zijn? Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 8 nov 2014 19:22 (CET)

Dan mag de verwijzing naar die attractie in disney ook verwijdert worden, dit is ook een kopie van de berg, heb je uberhaubt wel gecontroleerd of het klopt wat ik aangevuld heb? Dit betreft een betonnen klimberg waarvan de vorm gebaseerd is op de Matterhorn – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Superpeertje (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

 • Nou, ik denk dat Disneyland in de wereld toch wel iets bekender is dan Bergschenhoek. ErikvanB (overleg) 8 nov 2014 19:32 (CET)

Moet iets bekend zijn om op Wikipedia te staan? Lijkt mij juist niet– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Superpeertje (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Wel degelijk. Zie WP:NIET. Wikipedia is een encyclopedie, niet bedoeld om dingen onder de aandacht te brengen en al helemaal geen reclamezuil. Kleuske (overleg) 8 nov 2014 19:36 (CET)
Lijkt mij wel. Maar het zit je nogal hoog blijkbaar. Dien je het belang van Wikipedia of het belang van de klimhal in Bergschenhoek? Niet onaardig bedoeld, hoor, maar dat laatste zou je haast gaan denken. ErikvanB (overleg) 8 nov 2014 19:37 (CET)
Het zit mij nogal hoog omdat mijn aanvulling wel degelijk relevant is op het onderwerp, ik heb de indruk dat er klakkeloos aangenomen word dat het als reclame bedoelt is zonder te checken of mijn aanvulling wel klopt.

http://www.starble.nl/upload/52_234480_16-3-2013_1318.jpg (Superpeertje (overleg) 8 nov 2014 19:47 (CET))

Hm, het is inderdaad een behoorlijk groot ding. Maar ik zie dat Kleuske trouwens ook de verwijzing naar Disneyland verwijderd heeft. Groet, ErikvanB (overleg) 8 nov 2014 19:49 (CET)

Dan is de lijn weer recht in mijn optiek, ik blijf echter wel van mening dat mijn aanvulling wel degelijk een leuke Trivia was/is.

Groetjes, Remco (Superpeertje (overleg) 8 nov 2014 19:51 (CET))

Oké. Maar nu ga ik gauw eten, want jullie maken me hongerig. Knipoog Mvg, ErikvanB (overleg) 8 nov 2014 19:52 (CET)

Eetsmakelijk! (Superpeertje (overleg) 8 nov 2014 19:55 (CET))

Dank! (Ik zag het nog net.) ErikvanB (overleg) 8 nov 2014 19:57 (CET)

Nederlandstalige liedjes met een vrucht in de titel[bewerken]

Dag Erik, een leuke reactie van jou bij de beoordeling van de genomineerde Lijst van Nederlandstalige liedjes met een vrucht in de titel. Je relativerende aanvulling met Nederlandstalige liedjes met een automerk in de titel? Of de Lijst van Nigeriaanse liedjes met een kleur in de titel? lijkt me een leuk begin voor een oproep in De Kroeg om dit lijstje langer en nog leuker te maken. Er zijn vast creatieve geesten die hier plezier aan zullen beleven. Heb je bezwaar als ik hiervoor een oproep in de Kroeg doe? Groet, Atsje (overleg) 9 nov 2014 09:56 (CET)

 • Haha, geen enkel! Dat zal de afhandelend moderator vast wel overtuigen! Groet, ErikvanB (overleg) 9 nov 2014 10:02 (CET)
Pot met zoet-zure vruchten

henriduvent (overleg) 9 nov 2014 21:24 (CET)

 • Glimlach ErikvanB (overleg) 9 nov 2014 21:37 (CET)
  • Jammer dat de leuke opzet een minder leuk vervolg kreeg. 'k Was in de veronderstelling dat het op een pagina met als naam De Kroeg juist geschikt zou zijn. Met name in kroegen werken zulke opzetjes juist goed. Maar goed, voortaan maar geen 'borrelpraat' meer in De Kroeg. Sorry voor de overlast. Groet, Atsje (overleg) 11 nov 2014 10:17 (CET)
   • O, geen probleem wat mij betreft, hoor Atsje. Ik had de laatste toevoegingen in de Kroeg nog niet gelezen, maar ik zie inderdaad veel tekst, en die ga ik nu met rode oortjes tot mij nemen. Plezierige dag! ErikvanB (overleg) 11 nov 2014 10:23 (CET)

L.o.s.e.r. (pejoratief)[bewerken]

Het was aardig geweest om eerst even te overleggen alvorens de verwijzing naar Loser (pejoratief) te verwijderen. Dit lemma is nog erg jong en verdient op zijn minst een fatsoenlijk overleg over de relevantie (en deze is gestart). Naar mijn oordeel is het juist relevant om een dergelijk begrip goed in een encyclopedie op te nemen (zeker gezien het frequente gebruik). Merk op dat juist de andere betekenissen twijfelachtig zijn (bijzaak). --Evermeulen (overleg) 9 nov 2014 22:43 (CET)

 • Hallo, Evermeulen. Wanneer onderwerpen niet zo heel veel kans maken in de encyclopedie te passen, is het vrij gewoon de link erheen nog niet op een doorverwijspagina toe te voegen tot het artikel behouden is. Dat heeft niet zozeer met "overleggen" te maken. Je zal de auteurs de kost moeten geven (bands, studieverenigingen, bedrijven etc. etc.) die jaarlijks duizenden links aan doorverwijspagina's en artikelen toevoegen omdat ze hun onderwerp in de encyclopedie vinden passen. Groet, ErikvanB (overleg) 9 nov 2014 22:55 (CET)

Volledige ongedaanmaking bijdrage LSD[bewerken]

Eerder vanavond heb ik aardig wat aandacht gespendeerd om het Nederlandse artikel over LSD uit te breiden en vooral aanvulling en verbetering te geven op de claims die er nu (weer) in staan. Minus een stukje over dat fentanyl wel eens als LSD wordt verkocht (waar ik absoluut geen bronnen voor kan vinden), heb ik alle orginele informatie behouden en slechts herschreven en/of aangevuld.

Nu heb je besloten om alle wijzigingen volledig terug te draaien zonder ook maar een woord van reden op te geven. Bij deze zou ik je willen vragen waarom je die keuze hebt gemaakt, en waarom je geen discussie bent aangegaan alvorens een aantal uren werk ongedaan te maken. Het gaat mij nog niet zozeer om mijn tijd, maar vooral om de nogal achteloze manier dat je een hoop toch wel belangrijke informatie te niet hebt gedaan. Een woord van onderbouwing is op een platform als Wikipedia toch van ongekend belang. Sevenforall (overleg) 10 nov 2014 03:43 (CET)

 • Beste Sevenforall, sorry voor de schrik, want ik zie wel in dat het veel tijd moeten hebben gekost. Maar als ik een kort antwoord mag geven: het was wel een bijzonder lange, bronloze uitbreiding, waarbij je bovendien de regels van het Groene Boekje die we hier volgen voor het gemak helemaal terzijde schoof (eveneens zonder een reden op te geven). De combinatie van die twee was een reden voor mij om je werk ongedaan te maken. Je hoeft echter niet helemaal opnieuw te beginnen, je kan gewoon hier op "ongedaan maken" klikken en dan "LSD" terugveranderen en hopelijk wat meer bronnen opgeven. Ik ben in gebreke gebleven door geen contact op te nemen (dat is waar), maar ik hoop dat je hier wat mee kunt. Onze "chemie-expert" is trouwens Capaccio en die zal je wijzigingen ook ongetwijfeld controleren. Hartelijke groet, ErikvanB (overleg) 10 nov 2014 04:27 (CET)
  • Bedankt voor de spoedige en duidelijke reactie. Er missen inderdaad nog wat bronnen, die ik voor de wat gevoeligere informatie zal toevoegen. Ik zal zien of de tekst tevens iets beknopter kan zonder de rode draad te verliezen. Het Groene Boekje heb ik in dit geval inderdaad totaal niet aan gedacht, vooral omdat hier vrijwel toevallig 'lsd' in opgenomen is, jammer genoeg de ongebruikelijke spelling. Ik ben uitgegaan van de conventionele schrijfwijze, LSD, die in vrijwel alle literatuur wordt gehanteerd. Hoewel ik volgens de regels het Groene Boekje maar zal aanhouden, vind ik het in dit geval geen autoriteit, vooral omdat de meeste andere afgekorte substanties op deze Wikipedia, en de Engelse, gewoon met hoofdletters worden geschreven (MDMA, 2C-B, etc.) en het Groene Boekje hier geen definities voor heeft. 'Lsd' vloekt hier nogal bij. Bedankt voor de uitnodiging mijn werk te herstellen; ik ga er morgen mee aan de slag. Ik nodig Capaccio van harte uit er doorheen te lezen, zodra ik de gesuggereerde wijzingen heb verwerkt. Sevenforall (overleg) 10 nov 2014 05:04 (CET)
   • Prima. Wat een prettig overleg! Het is waar dat de hoofdletters in sommige afkortingen niet consequent lijken, maar we volgen het Groene Boekje toch liever maar wel. Het is even wennen (net als gsm, dvd, lp en uv-straling) en van mij had alles ook gewoon mogen blijven zoals het vroeger was (gewoon in hoofdletters), maar ja. Bedankt en succes. Mvg, ErikvanB (overleg) 10 nov 2014 05:09 (CET)

Zoek de verschillen[bewerken]

Gevonden! Dqfn13 (overleg) 10 nov 2014 09:04 (CET)

 • Je hebt een taart gewonnen! De wijziging erna, van jou, is was ook prima. Mvg, ErikvanB (overleg) 10 nov 2014 18:11 (CET)
  • Nah, ik heb niks gewijzigd na jouw wijzigingen. De Wikischim heeft wel wijzigingen gedaan. Dqfn13 (overleg) 10 nov 2014 18:23 (CET)
   • Oeps, ik verwarde je met EvilFreD. Pardon. ErikvanB (overleg) 10 nov 2014 18:30 (CET)

Merci[bewerken]

Dank voor het helpen bij Eurocommercial nogwat ;) Grote beer (overleg) 12 nov 2014 15:18 (CET)

 • O, wat aardig. Graag gedaan, Grote beer. Mvg, ErikvanB (overleg) 12 nov 2014 15:19 (CET)

Want.....[bewerken]

....het voelt nog steeds alsof het een wedstrijdje was wie nu die steen door de ruiten durfde te gooien. En dat jullie achter een muur lacherig de reacties hebben afgewacht... Ik heb geen spijt van mijn daad, verre van. Alleen jouw stem (en die van Mar(c)) vind ik dan weer erg bijzonder.....--Nuvola apps kmoon.png Maan Meis 13 nov 2014 03:10 (CET)

 • Hallo, Meis. O, ik vond het helemaal niet erg wat je deed, dus je hoeft ook helemaal geen spijt te hébben. Ik stemde tegen omdat het normaal gesproken niet nodig is om iemand anders op te geven – daarvoor moet je echt ErikvanB heten. En als je nog wat te lachen wil hebben (hopelijk), dan kan je hier lezen hoe het met mijn voetbalkennis staat (om 01:26). Groets! ErikvanB (overleg) 13 nov 2014 03:21 (CET)
Is het weer zo'n nacht waarin niet geslapen wordt? Hoe staat de maan? Lach Och... pun niet eens intended... ^_^'
En mijn stem bijzonder? Ik hoop dat je dat positief bedoelt, Maan Meis. Glimlach Ik heb ook absoluut geen spijt van jouw daad, het heeft wat moois opgeleverd. Tenminste, het had echt wat moois kunnen worden als de gemeenschap had ingezien dat het niet zo'n dramatische wijziging is. Het enige verschil met "gewoon op iemands OP vragen", is dat het wat officiëler staat, en de aanmeldtekst al deels geschreven is. Ik zie daar ook niet zo "voor het blok zetten" in. En het enige werkelijke verschil met hoe het die bewuste nacht/dag verliep, is dat de stemming pas zou zijn begonnen nádat Erik zijn mooie aanmeldtekst had geplaatst – nou ja, of het aanbod alsnog zou hebben afgeslagen natuurlijk, omdat de druk er dan niet zou zijn... Knipoog
Met vriendelijke groeten — Mar(c). [O] 13 nov 2014 04:55 (CET)
Beste Marc en Meis – o nee, Meis en Marc, dames gaan voor –, ik krijg plotseling een verschrikkelijk déjà-vu-gevoel: namelijk dat we eerder 's nachts zo zaten te keuvelen en dat ik toen plotseling... aangemeld werd!! Dus laten we alle drie gauw gaan slapen voordat het uit de hand loopt. Truste! Mvg, ErikvanB (overleg) 13 nov 2014 05:02 (CET)
Goede verbetering, sta ik helemaal achter. Glimlach
We weten nu dat aangemeld worden niet geaccepteerd wordt, dus ik ben niet bang dat het nog een keer gaat gebeuren. Maar stel je voor dat je je nu plotseling... zelf aanmeldt! Dat zou inderdaad wat zijn, haha! Fijne nacht-/ochtendrust gewenst — Mar(c). [O] 13 nov 2014 05:05 (CET)
Ben je nou nóg wakker? Hahaha! Ja, dat zou zeker wat zijn - die verrassing komt nog. Dankjewel, Marc. Slaap lekker. ErikvanB (overleg) 13 nov 2014 05:10 (CET)

Phineas en Ferb[bewerken]

Kunt u de beveiliging opheffen episode lijst zodat de pagina kan worden bijgewerkt? HooBoo (overleg) 13 nov 2014 12:33 (CET)

Knonko-arts[bewerken]

Toch een beetje apart (maar niet helemaal zonder precedent) dat de beroepsverenigingen zélf hoofdletters gebruiken... Richard 13 nov 2014 16:23 (CET)

 • Ja, hè. Verenigingen lopen altijd achter. En een naam verander je ook niet even zomaar. Maar waarschijnlijker is het dat ze er nog achter moeten komen. Ze kijken vaker in oren dan in groene boekjes. Mvg, ErikvanB (overleg) 13 nov 2014 16:34 (CET)
  • Grijns ;) Fijne avond alvast, Erik! Richard 13 nov 2014 16:35 (CET)

Vraag van newbie[bewerken]

Hallo Erik,

Zoals je wellicht gezien hebt ben ik nieuw op Wikipedia... althans, met dit account, want ik heb wel eerder een account gehad. Het valt me op dat ik een aantal wijzigingen heb doorgevoerd aan een paar artikelen, waarbij je steeds mijn aanvulling verwijderd hebt. Ik heb in eerste instantie niet doorgehad waarom je mijn wijzigingen terugdraaide, maar zie nu dat je expliciet om een bron vraagt. Nu heb ik een paar vragen aan je: 1) ligt het aan mij of is het ongebruikelijk om bij IEDERE passage een bron te vermelden? 2) waarom verzoek je mij hier dan toch om, zelfs als ik maar één zin toevoeg? Komt dit omdat ik nieuw ben?

Dit voelt een beetje als ontmoedigingsbeleid, ik hoop dat je dat begrijpt. Ik probeer vanuit kennis en kunde bij te dragen waar nodig, maar als ik zelfs bij de meest eenvoudige aanvullingen een bron moet gaan zoeken omdat ik als newbie niet op mijn woord geloofd wordt, vind ik dat bijzonder jammer. Als het (in tegenstelling tot mijn verwachting) wél gebruikelijk is om van IEDERE gebruiker ONGEACHT de omvang van de aanvulling een bron te verwachten, schik ik me daar vanzelfsprekend in.

Ik hoop dat je me e.e.a. kunt ophelderen, want ik ben vol goede moed aan de slag gegaan maar word op deze manier niet echt gemotiveerd.

Groet, Anouk

p.s. Je opmerking over "jargon" kan ik begrijpen. In het geval van het artikel "Hackney (paard)" kan ik je echter vertellen dat "onder het zadel" (of "onder de man") de enige juiste omschrijving is wanneer paarden bereden worden (in plaats van ingespannen worden voor een koets/kar). Elke andere omschrijving is volledig ongebruikelijk.

 • Dag beste Anouk. Het klopt inderdaad dat je scherper in de gaten wordt gehouden als je nieuw bent. Dat is ook wel logisch, want we weten niet van nieuwelingen of ze te vertrouwen zijn en goed werken. Sommige nieuwe accounts blijken na enkele bewerkingen zelfs vandaalaccounts te zijn. Het is ook goed om "newbies" extra in de gaten te houden omdat ze dan snel doorkrijgen dat je niet zomaar van alles kan opschrijven, dat Wikipedia een serieuze encyclopedie is en dat er grote waarde aan dingen als verifieerbaarheid wordt gehecht. Na verloop van tijd weet je wie zorgvuldig werken en op die mensen wordt wat minder gelet. Maar toch bekijken ook de "oudgedienden" die hier al jaren rondlopen regelmatig elkaars werk. En ook dat is nuttig, want iedereen kan fouten maken, ik ook. Tot zover mijn inleiding. Nu je vragen. Nee, het is niet nodig om bij iedere passage een bron te vermelden, zeker niet in het artikel. Wat je wel kan doen, zoveel mogelijk, is een bron of toelichting geven in de regel Samenvatting onder het bewerkingsveld. Dat doen de "oudgedienden" ook. Bij jou weet ik nog niet of je zomaar wat uit je duim zuigt (velen doen dit namelijk wel!) en daarom vond ik het extra belangrijk om je om bronnen te vragen. Dat vond deze oudgediende ook. Het is dus geen ontmoedigingsbeleid, maar je leren wat de "mores" is op dit project, namelijk zorgvuldigheid en werken op een zodanige manier dat alles controleerbaar is. Dat is helemaal niet zo verschrikkelijk als het lijkt, in het begin lijkt dat alleen maar zo. Ben je tevreden over dit antwoord? Laat je niet ontmoedigen (ik ben echt erg aardig) en succes! Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 13 nov 2014 18:09 (CET) - Bedankt voor de informatie over het jargon.
  • Hoi Erik, mijn reactie heeft even op zich laten wachten, ik ben druk geweest met werk. Hartelijk dank voor de toelichting bij het vermelden van bronnen - het leek me al niet de bedoeling om talloze links onderaan elke pagina te hebben staan om elke bewering op die pagina te onderbouwen. Dat je de bron ook bij "samenvatting" kon vermelden wist ik nog niet. Mocht ik wijzigingen gaan doorvoeren zal ik deze waar mogelijk onderbouwen met een link. Bedankt voor de informatie en mocht ik nog vragen hebben hoor je wel van me.
   • Graag gedaan. Je bent altijd welkom. Bedankt voor je reactie. Groet, ErikvanB (overleg) 25 nov 2014 16:22 (CET)

Ai, een te grote overlegpagina![bewerken]

Dag Erik. Ik zie hier bovenaan dat je overpagina al te groot is, dus het kan nog wel een beetje groter zeker? Je zag misschien al dat ik naar je gebruikerspagina linkte vanop mijn eigen overlegpagina. Mocht dat niet zo zijn: wil je daar even komen kijken naar een taalkwestie? Ik vind er geen degelijk antwoord op. Vriendelijke groet, --MichielDMNCrystal Clear app phppg.png (overleg) 13 nov 2014 21:46 (CET)

 • Nee, dat zag ik niet. Kom eraan. ErikvanB (overleg) 13 nov 2014 21:49 (CET)
  • Graag archiveren nu dan dus vanzelfsprekend kortom. Bart Versieck (overleg) 14 nov 2014 03:40 (CET)

Vreemde wijziging in Wikipedia:Spellinggids vijf jaar geleden[bewerken]

Hoi Erik, nog heel even n.a.v. ons onderhoud van vandaag: kijk hier. Zou wel eens een de bron van heel veel van de ontstane verwarring kunnen zijn, lijkt me. Ik vind het wel heel erg wonderlijk dat dit zomaar door iemand is gedaan. Mvg, De Wikischim (overleg) 14 nov 2014 21:22 (CET) Zie verder Overleg Wikipedia:Spellinggids#Passage "Geen hoofdletter na streepje". Dit lijkt al met al een kwestie die al zeker 7 jaar teruggaat. Op de een of andere manier is er toen een misverstand binnengeslopen dat sindsdien altijd stand heeft gehouden. De Wikischim (overleg) 14 nov 2014 22:09 (CET)

 • Dag, De Wikischim. Steun Steun. Dat is inderdaad onjuist, ook dat vreemde verhaal over dat streepje. Wie verzint er nou zoiets. Weg ermee. Wat is de Spellinggids eigenlijk? Is dat een opsomming van de Taalunie-regels of zijn het onze zelfbedachte regels? Groet, ErikvanB (overleg) 14 nov 2014 22:27 (CET)
  • Bij dezen weggebonjourd. Even afwachten of de rapen nu gaar zijn. Mijn OP staat open voor klachten. ErikvanB (overleg) 14 nov 2014 22:32 (CET)
   • Wat je vraag (Wat is de Spellinggids eigenlijk? Is dat een opsomming van de Taalunie-regels of zijn het onze zelfbedachte regels?) betreft: ik denk dat de Spellinggids bedoeld was als het eerste, maar in de praktijk - helaas -neerkomt op het laatste. Heel goed verder dat je het weggehaald hebt. Groet, De Wikischim (overleg) 14 nov 2014 22:35 (CET)

Hoi Erik, met deze "hartekreet" van jou was ik het helemaal eens. Daarom ben ik erg verbaasd over deze actie van jou van gisterennacht, waarmee je bijna heel het artikel terug lijkt te zetten in de spelling die je zelf aanduidde als "ONMOGELIJK volgens ALLE taaladviesinstellingen". Jammer! Waarom veranderen we nu niet gewoon even de titel in "Rooms-Katholiek Kerk"? Paul K. (overleg) 15 nov 2014 01:22 (CET)

 • Dag, Paul. Ja, het lijkt tegenstrijdig, hè. Maar op de een of andere manier vond ik consistentie tussen titel en tekst toch de doorslag geven. Als het zo "moet", dan moet het blijkbaar zo. "Gewoon even de titel" veranderen zou waarschijnlijk een revolutie ontketenen van ongekende omvang, dus daar waag ik me niet aan. Mijn overleg met RJB interesseert je misschien ook wel. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 15 nov 2014 02:08 (CET)
 • @Paul K.: ook het laatste verzoek tot titelwijziging is opnieuw afgewezen, zie hier. De Wikischim (overleg) 15 nov 2014 09:19 (CET)

Erik, nogmaals, ik snap je punt maar het lijkt me toch echt beter als je dit gewoon zelf even terugdraait,. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat iemand anders het heel snel gaat doen, men is immers veel te huiverig om in een of ander wespennest te belanden. Nu staat het er maar zo en het gevaar ligt op de loer dat die schrijfwijze (opnieuw) naar elders wordt gekopieerd. De Wikischim (overleg) 15 nov 2014 07:18 (CET)

Wat jammer nou, wil ik mezelf in een wespennest wagen, valt er niks te doen. Maiella (overleg) 15 nov 2014 07:45 (CET)
Je mag het ook gewoon zelf aanpassen. Er valt dus zeker wel iets te doen. De Wikischim (overleg) 15 nov 2014 08:32 (CET)
Alsdan is het grote vraagteken: wat valt er te doen? – Maiella (overleg) 15 nov 2014 08:56 (CET)
Ga je gang als je je in een wespennest wilt wagen, Maiella. Gewoon even katholieke in Katholieke terugveranderen. ErikvanB (overleg) 15 nov 2014 12:20 (CET)

Hoi Erik, goed dat je die 'Spellinggids' hebt aangepast, want de bewering dat na een streepje geen hoofdletter zou mogen komen is in strijd met het gebruik in veel andere eigennamen. Een wijziging uit 1995 die ik in de passage hierboven nog vergat te noemen was dat Noordhollandse toen veranderde in Noord-Hollandse, maar dit stuitte niet op verzet omdat veel taalgebruikers voordien al de behoefte voelden om het bijvoeglijk naamwoord op eenzelfde manier te schrijven als het zelfstandig naamwoord. Hoe dan ook, waarom zou wat bij geografische namen juist voorgeschreven is, en ongetwijfeld door sommige organisaties ook gebruikt wordt voor hun eigen naam, bij aanduidingen van kerkgenootschappen opeens verboden moeten worden?

Er zijn natuurlijk belangrijker zaken, zoals RJB zegt, maar ik vind het woordbeeld RkK ook nogal vreemd en zoiets leidt af. Vroeger gebruikte ik in informele texten vaak een eigen spelling, maar dat doe ik nu nog maar bij enkele woorden (je kwam er net een tegen). Het blijkt dat afwijkingen van de spelling die je gewend bent, afleiden van de inhoud. Dat is een reden voor spellingsafspraken, al gebruik ik dan zelf de dissidente witte spelling omdat de Taaluniespelling mij nog meer afleidt.

Jammer dat de dienstdoende moderator (zou jij er niet zelf een worden?...) het argument dat búíten Wikipedia RKK veel meer gebruikt wordt, heeft afgewezen, zodat een peiling nodig zou zijn om iets te veranderen. Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde omdat er meer dan één optie is.

Om aan te geven hoe ver de verwarring inmiddels strekt: ik kwam ook Oosters-katholieke Kerken tegen. Dat slaat al helemaal nergens op, want dat is geen eigennaam maar een verzamelnaam. Bever (overleg) 15 nov 2014 15:43 (CET)

Dag, Bever. Precies! Het zal je niet verbazen dat ik het helemaal met je eens ben, al heb ik me in Oosters-katholieke Kerken nog niet verdiept. (RJB begon ook al over Oosters-orthodoxe Kerk op zijn OP.) Ik zie dat RJB Sociale leer van de rooms-katholieke Kerk gisteren heeft gewijzigd in Sociale leer van de Rooms-katholieke Kerk, maar Hiërarchie van de rooms-katholieke Kerk staat er op dit moment nog steeds zoals het was. Reuze bedankt voor je 'input' om maar eens een goed Oudhollands (én oud-Hollands!) woord te gebruiken. Vr.gr., ErikvanB (overleg) 15 nov 2014 17:14 (CET)
Die naamswijziging lijkt me tegen het licht van de huidige stand van zaken uiterst ongewenst. Verder is het hoofdlettergebruik in Oosters-orthodoxe Kerk eveneens fout volgens de woordenlijst (even scrollen naar "samengestelde of afgeleide woorden"). De Wikischim (overleg) 16 nov 2014 13:34 (CET)
En het is eigenlijk opmerkelijk dat iemand die spellingregels en de Taalunie worst zal wezen wél vindt dat de r een R moest zijn. ErikvanB (overleg) 16 nov 2014 13:44 (CET)
Maar bedoel je nu niet "de k een K" dan, moderator in spe? Bart Versieck (overleg) 17 nov 2014 00:20 (CET)
Nee, RJB veranderde rooms-katholieke in Rooms-katholieke, beste ex-kandidaat. ErikvanB (overleg) 17 nov 2014 03:36 (CET)
Neen, dat is niet opmerkelijk. Elders is te lezen dat RJB de voorkeur geeft aan de status quo in plaats van telkens dezelfde discussies over hetzelfde onderwerp. – Maiella (overleg) 17 nov 2014 05:02 (CET)
En wat is nu het belangrijkste: dat er een bestaande status quo koste wat kost wordt gehandhaafd ongeacht de juistheid ervan, of dat er op Wikipedia wordt gespeld conform de regels? De Wikischim (overleg) 17 nov 2014 08:55 (CET)

Mijn reactie op het vreemde kopje: De gemelde edit is beslist niet de bron van allerlei ellende, maar een registratie van de stand van zaken na een lange discussie. Het streepje in [rooms-katholiek] impliceert dat dit éen woord betreft. (DW is akkoord met deze constatering.) Als dit wordt gekoppeld aan de redenering, dat je een eigennaam van een kerkgenootschap mag schrijven met hoofdletters, en éen hoofdletter per woord, voila. – Maiella (overleg) 17 nov 2014 04:42 (CET)

Nou, Maiella, de Taalunie vindt anders dat een hoofdletter na een koppelteken best kan: Rooms-Katholieke Kerk, de Grieks-Orthodoxe Kerk en Armeens-Apostolische Kerk. [2] Om nog maar te zwijgen van de Sociaal-Economische Raad en Coca-Cola natuurlijk. Knipoog ErikvanB (overleg) 17 nov 2014 05:20 (CET)
@Maiella: Als dit wordt gekoppeld aan de redenering, dat...; mag ik je even heel nadrukkelijk wijzen op Wikipedia:Geen origineel onderzoek? Al ben je volgens mij zelf ervaren genoeg om die richtlijn te kennen. De Wikischim (overleg) 17 nov 2014 08:58 (CET)
Ik ben benieuwd waar ten eerste die opvatting vandaan komt dat een samenstelling met een koppelteken per se één woord betreft (een samenstelling "wordt doorgaans in één woord geschreven of met een koppelteken"), en dan waar de redenering 'één hoofdletter per woord' vandaan komt.
Verder: De officiële woordenlijst bevat geen eigennamen van personen, instellingen of merken, daarom vinden we daar slechts termen als rooms-katholiek, Nederlands-hervormd, Grieks-orthodox, Russisch-orthodox, oosters-orthodox en orthodox-protestants (een hoofdletter alleen als het betreffende deel van de samenstelling duidelijk een geografische verwijzing is). Wanneer het gaat om namen van instellingen, krijgt doorgaans elk deel van de samenstelling een hoofdletter, zie ook hier.
Met vriendelijke groeten — Mar(c). [O] 17 nov 2014 09:36 (CET)
En zoals je in de link van Mar(c) ziet, Maiella, "Vaak is zowel (rooms-katholieke) kerk als (Rooms-Katholieke) Kerk te verdedigen", maar "Rooms-katholieke Kerk" staat daar nu net niet bij. ErikvanB (overleg) 17 nov 2014 13:42 (CET)
Net nog een interessante site gevonden: rkkerk.nl (van henzelf dus, neem ik aan). Als je hier "rooms-katholieke kerk" invoert in de zoekbalk, krijg je 33 treffers. De schrijfwijze Rooms-katholieke Kerk komt - voor zover ik heb kunnen nagaan maar zie ik iets over het hoofd, corrigeer me dan uiteraard gewoon - één keer voor, mogelijk onder invloed van Wikipedia. Hun teksten bevatten overigens wel meer (kleine) taalfouten. Voor het overige is het ook hier weer overal Rooms-Katholieke Kerk, met 3 hoofdletters. De Wikischim (overleg) 17 nov 2014 16:47 (CET)

Helaas, zelfs de spelling op de homepage van het Rooms Katholiek Kerkgenootschap, de Nederlandse afdeling van de RKK, blijkt nu nog niet goed genoeg. Ik geef het nu echt maar op, denk ik. Zo erg is die spelling nou ook weer niet tenslotte, maar ik ben wel zeer verbaasd. De Wikischim (overleg) 19 nov 2014 17:12 (CET)

Ik raad inderdaad aan dat we een lekker bord Hollandse boerenkool met worst gaan eten om alles eens even heerlijk te vergeten! Eet smakelijk, De Wikischim! ErikvanB (overleg) 19 nov 2014 17:37 (CET)

Pseudoniem[bewerken]

Hoi Erik, allereerst mijn complimenten voor het vele werk dat je hier verzet, Top!

Even over deze [3] correctie van je, je schrijft toch onder "een pseudoniem" een boek! Dus met lidwoord er voor! Dus ik begrijp je verbetering niet. Vr groet Saschaporsche (overleg) 15 nov 2014 15:57 (CET)

Ik vind dat ErikvanB wel een punt heeft hier. De mededeling was dat hij ook kinderboeken schreef, maar niet onder z'n eigen naam. Dan zeg je inderdaad dat hij "onder pseudoniem" kinderboeken schreef. Bij "onder een pseudoniem" is het een beetje of hij eronder zit als hij schrijft: alsof een pseudoniem een soort paraplu is.
Overigens was ik benieuwd onder welk pseudoniem hij dan kinderboeken schreef, en keek het even na in het artikel. Staat niks over in. Niets over een pseudoniem en niets over kinderboeken. Ook niet in een versie van een jaar oud. Waar komt dan die mededeling vandaan, waarom staat dat daar en wat voegt het toe? De man heeft net een prijs gewonnen voor het werk dat hij maakt. Dan is dat toch geen moment om stil te staan bij dingen die daar niets mee te maken hebben? Of dingen die hij niet meer doet, want het stond er in de verleden tijd. Zo'n zin schrijf je bij zijn overlijden. Ik las die zin en dacht onbewust toch: "zou hij dood zijn?" Maar hij bleek nog springlevend en de grafredes kunnen nog even op de plank blijven liggen. Ik heb die hele mededeling over z'n kinderboekenschrijverschap maar gewist. WIKIKLAAS overleg 15 nov 2014 16:52 (CET)
Tja, volgens mij is de enige correcte uitdrukking wel degelijk met het lidwoord, want dat is figuurlijk - dus in overdrachtelijke zin - bedoeld, en ik liet die verleden tijd nu net staan omdat het juist had kunnen zijn dat hij begonnen was als kinderboekenschrijver, vandaar. Bart Versieck (overleg) 15 nov 2014 16:58 (CET)
(na bwc) Hallo, Saschaporsche. Bedankt voor het compliment. Inderdaad vond ik "onder een pseudoniem" wat kindertalig overkomen; je schrijft "onder pseudoniem". Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 15 nov 2014 17:00 (CET)
@allen, bedankt voor de toelichting. vr groet Saschaporsche (overleg) 16 nov 2014 10:05 (CET)

Pieter Verelst[bewerken]

Dag,

Van de redactie van Vtm hoorde ik dat Pieter Verelst een tijdelijk rol speelt in familie waardoor deze rol die hij vertolkt namelijk "Thomas Feyaerts" gezien word als een gastrol, daarom had ik die aanpassing gemaakt, want zoals het er nu staat, lijkt het alsof hij bij de vaste club van familie hoor.

Ook staat al op imdb dat hij lexander speelt in Paradise trips en is aangeven in de media dat hij wim zal vertolkten in problemski hotel en dat beide deze films uit zal komen in het najaar van 2015. Daarom de aanpassing onder het kopje "film".

Hopelijk wil je deze gegevens aanpassing op de wikipedia pagina of niet meer verwijderen als ik het aanpas?

Groetjes, Gerda

Nash[bewerken]

Goeienacht, Erik.

De Schrijfwedstrijd is afgelopen en ik ben voorlopig klaar met het artikel over Graham Nash. Ik denk dat ik de komende maanden nog wel het een en ander over hem of over gerelateerde onderwerpen zal schrijven, maar voor nu heb ik even genoeg gehad van het hoofdartikel. Ik merkte de afgelopen dagen wel dat ik eigenlijk een frisse blik nodig had. Ik zal het te zijner tijd — in ieder geval niet voordat ik het (voor mij minder interessante) deel vanaf de jaren tachtig met de nodige details heb beschreven en wellicht ook dat in de context heb geplaatst van de muziekgeschiedenis — een keer in de review zetten om het ooit voor te dragen voor de etalage. Voor nu zou ik jou willen vragen of je er jouw licht (alvast) over wil laten schijnen en dan kijk ik vooral uit naar je bevindingen over de verwoording en de opzet van de tekst. Het heeft sowieso geen haast!

Ik heb zelf wat twijfels over de inleiding, die behoorlijk lang is, en dan staat daaronder naast de inhoudsopgave een groot wit vlak. Ik probeerde de inleiding, afgezien van de eerste alinea natuurlijk, onder een apart kopje "Synopsis" of iets dergelijks te zetten, maar dat zag er naar mijn idee ook niet goed uit, dus ik weet eigenlijk niet hoe ik dit kan verbeteren. Aan de andere kant vond ik de lange inleiding wel nodig voor het overzicht, zodat de eventuele lezer makkelijk kan opzoeken wie Nash is en wat hij zoal doet. Als ze geïnteresseerd zijn in specifieke deelonderwerpen zoals bepaalde albums of fases van zijn carrière, dan kunnen ze altijd nog in de hoofdtekst duiken. Wat de redirects betreft, die laat ik liever zo, al begrijp ik dat sommigen daar anders over denken.

Goh, ik word nu ook in overlegbijdragen lang van stof... Gezicht met bril Ik zou jouw frisse blik erg op prijs stellen. Met hartelijke groet, Mathonius 16 nov 2014 05:02 (CET)

Goeienacht, Mathonius. Dat beschouw ik als een compliment. Blij te horen dat het geen haast heeft, want ik wil dit rustig doen en ook alle punten die je noemt bekijken. Daar is tussen nu en over vijf minuten, wanneer ik onder de wol kruip, begrijpelijkerwijs geen tijd voor. Maar ik neem aan dat ik het niet vergeet, want zo mijn geheugen al niet optimaal functioneert, zal ik er waarschijnlijk aan herinnerd worden wanneer ik mijn OP open en mijn blik op je bericht valt. Zo niet, als alles faalt, dan mag je me er gerust aan herinneren. Bedankt voor je bericht. Ik wens je een goede nachtrust en aangename zondag. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 16 nov 2014 05:17 (CET)

Beoordelingsnominatie Lookalike (organisatie)[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Lookalike (organisatie) dat is genomineerd door Spraakverwarring. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20141116 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 17 nov 2014 01:01 (CET)

Verwijdering Spaces[bewerken]

Beste Kleuske,

Dank voor je bericht. Het is mij opgevallen dat informatie betreft Spaces niet up-to-date is. Een voorbeeld daarvan is de Vijzelbank. Deze informatie mag ook door iemand anders worden toegevoegd, dat is prima, maar op dit moment klopt de pagina niet. Een aparte pagina voor Spaces is tevens ook niet ongewenst. Andere bedrijven staan ook op Wikipedia vermeld en dienen om te informeren. Ik ontvang graag een reactie!

Groet.

Mijn beste, zoals te begrijpen valt, vindt ieder bedrijf, hoe klein ook, dat zijn eigen bedrijf "relevant" is voor Wikipedia en dat lezers moeten worden "geïnformeerd". Daarom is het ook zo riskant over het eigen bedrijf een artikel te schrijven, want je kan als direct betrokkene meestal niet de noodzakelijke afstand tot het onderwerp bewaren en voldoende relativeren. De andere bedrijven op Wikipedia waar u het over heeft, zijn allemaal eveneens op hun relevantie beoordeeld. Bij twijfel zijn zij twee weken lang geëvalueerd, onder meer op hun relevantie, voordat zij definitief in de encyclopedie werden opgenomen. Soms rijst achteraf toch nog twijfel en worden zij opnieuw twee weken beoordeeld, waarna sommige artikelen alsnog verdwijnen. Het is dus niet zo dat elk bedrijf "recht" heeft op een eigen artikel in de encyclopedie of dat Wikipedia een verlengstuk is van de bedrijfswebsite of een gratis webruimte. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 17 nov 2014 16:01 (CET) Dank je wel voor je duidelijke uitleg. Dit neemt echter niet weg dat een Wikipedia pagina als Vijzelbank op dit punt niet up-to-date is. Hierin editen werd niet geaccepteerd. Het is echter wel van belang dat deze informatie geupdate wordt.

 • Natuurlijk mag updaten wel. Over die terugdraaiing kun je beter met (mevrouw) Kleuske overleggen. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 17 nov 2014 16:21 (CET)

Prima! Hartelijk dank.

Torchon is in kant-context een naam, svp terug zetten[bewerken]

Woordenboeken schieten vaak te kort bij specialismen, zie eerder overleg. Misschien moet de toelichting over Nederlands en Vlaams erbij. Bijvoorbeeld "Stropkant is de Vlaamse benaming voor een kantsoort die in Nederland beter bekend is als Torchon. Deze kant wordt beschouwd als..." Dan komt de naam verderop in de tekst ook niet uit de lucht vallen. -- Joke Pol (overleg) 17 nov 2014 22:06 (CET)

 • Hallo Poljo, ik meende dat torchon het Franse of Engelse woord is. (Met een kleine letter t, denk ik, tenzij het een merknaam is.) Het is ook niet zo gebruikelijk om synoniemen in een sjabloon op te nemen (alias...). Groet, ErikvanB (overleg) 17 nov 2014 22:10 (CET)
 • Even opgehouden door andere prioriteiten. Het is mij niet helemaal duidelijk of en waar je bij nader inzien mee akkoord gaat.
 1. in het navigatiesjabloon: [[ Stropkant | Stropkant/Torchon ]], synoniemen mogen dan niet gebruikelijk zijn, maar in dit geval ben ik bang dat hele volksstammen nauwelijks beseffen dat het synoniemen zijn.
 2. in het lemma: zie hierboven, al zoek ik nog naar een formulering die minder tweespalt zaait.
Achteraf had ik natuurlijk het eerdere overleg moeten opnemen in de samenvatting maar zo'n link werkt natuurlijk niet meer na archivering. Joke Pol (overleg) 19 nov 2014 09:59 (CET)
 • Beste Poljo, ik zie dat Dinosaur918 aanbeveelt om [[Stropkant|Stropkant of torchon]] te schrijven. Dat is inderdaad al beter dan "alias". Of eventueel zou kunnen: [[Stropkant]] (torchon). Ik twijfelde erover of torchon goed was, onder meer omdat ik hier las: "Torchon lace (Dutch: stropkant)". In mijn Van Dale staan geen van beide woorden, maar in het W.N.T. staat alleen stropkant, ook wel fluwijnekant genoemd. Torchon staat er niet in. Maar ik denk dat je meer verstand van dit onderwerp hebt dan ik (je bent er ook al langer mee bezig), dus als je echt heel zeker weet dat torchon gebruikelijk is, kan je het natuurlijk wel vermelden, zowel in het artikel als in het sjabloon. Ik denk alleen dat het minder gebruikelijk is om synoniemen in een sjabloon te vermelden, want heel veel woorden op Wikipedia hebben één of meer synoniemen. Maar goed, ik begrijp de redenering om het wel te doen, dus eventueel zou het kunnen. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 19 nov 2014 15:59 (CET)
 • Beste Erik, van fluwijnekant had ik nog nooit gehoord, zo leer ik nog wat van een leek. Op kantgebied spreken Vlamingen en Nederlanders toch echt verschillende talen.
  • Haha, mooi. Allebei weer wat geleerd. Groet, ErikvanB (overleg) 19 nov 2014 18:53 (CET)

Korthals Altes[bewerken]

Dag ErikvanB,

In een wedstrijd wie de langste adem heeft wint degene die op Wikipedia thuis is waarschijnlijk met straatlengten, maar ondertussen is zowel de overlegpagina van het lemma als de overlegpagina van de nieuweling nog maagdelijk leeg, een rode link zelfs. Mijn hint zou zijn om even de-escalerend op te treden en wat uitleg te geven. Vriendelijke groet, Spraakverwarring (overleg) 17 nov 2014 22:09 (CET)

 • Ja... Dankjewel voor je adviezen. De gedachte om dit allemaal te moeten gaan uitleggen aan zo'n doordrijvende gebruiker vermoeide me nogal. Begrijp je? Mvg, ErikvanB (overleg) 17 nov 2014 22:12 (CET)
  • Ik loop nu even van de pc weg, maar wellicht (wellicht!) dat ik er straks nog twintig minuten aan besteed. ErikvanB (overleg) 17 nov 2014 22:14 (CET)
   • Ik ben zo vrij geweest om een toelichting te geven op zijn overlegpagina. Hopelijk komt de boodschap over. Gouwenaar (overleg) 17 nov 2014 22:20 (CET)
    • Bedankt, Gouwenaar, dat scheelt me werk. We zullen zien hoe het verder gaat, maar ik ben enigszins verontrust over ""Naam verwijderd", ik ben wijs genoeg om te oordelen over afstand. Dat gaat u mij toch niet aan mijn neus hangen!" Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 18 nov 2014 00:17 (CET)
     • De betreffende persoon is hoogstwaarschijnlijk mr. Theodoor Emile Korthals Altes (1952), die volgens het NP van 2006 "adviseur en manager publieke dienstverlening" was; met Edy is hij zeer ver verwant: hun gemeenschappelijke voorvader is Jan Philip Korthals Altes (1827–1904). TheoKA heeft een E-waardige broer: prof. mr. dr. W.F. Korthals Altes, oud-rechter en visiting professor te New York. Paul Brussel (overleg) 18 nov 2014 01:13 (CET) PS: hier noemt hij zich overigens voluit: "Mr. T.E. Korthals Altes" en in zijn bewerking op WP:NL verwijst hij naar WP:EN waar hij nu juist een vergelijkbare, zoals hij dat later noemt "revamp on behalf of Edy KA", bewerking heeft gedaan. Paul Brussel (overleg) 18 nov 2014 09:39 (CET)
      • Ah, kijk eens aan. ErikvanB (overleg) 18 nov 2014 01:18 (CET)
       • Ik ben zo vrij geweest om mijn naam ook hier te verwijderen, hoewel ik niet geheimzinnig doe over mijn werkelijke identiteit heb ik toch verzocht om beide bewerkingen van TheoKA1952 te verwijderen vanwege privayschending. Ik vind het persoonlijk onaangenaam, dat mijn naam aan discussies op Wikipedia wordt gekoppeld. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 18 nov 2014 10:05 (CET)
        • Voel je vrij en ga je gang. Toen hij je naam noemde, was mijn onmiddellijke reactie: ik moet Gouwenaar waarschuwen en vragen of die versie verborgen moet worden. Maar ik ben eerst op je GP gaan kijken en zag (voor het eerst) dat je je naam daar zelf ook gebruikte. Vandaar dat ik concludeerde dat ik je niet hoefde te waarschuwen en me niet gehinderd voelde om de gebruiker hierboven te citeren. Maar ik kan begrijpen dat je het onaangenaam vindt, dus je hebt alle recht om de tekst te anonimiseren. Groet, ErikvanB (overleg) 18 nov 2014 12:37 (CET)
         • Ik neem je dit ook niet kwalijk, maar om misverstanden te voorkomen heb ik de tekst op mijn gebruikerspagina nu maar aangepast. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 18 nov 2014 14:38 (CET)
          • Misschien wel zo verstandig. Het voorkomt een hoop gedoe. Groet, ErikvanB (overleg) 18 nov 2014 14:41 (CET)

advies[bewerken]

Beste, bij een poging van mij om wikipedia een beetje op te kuisen kwam ik volgende artikels tegen waar ik toch graag een tweede mening over had gezien en jouw naam komt bij opruimwerkzaamheden vaak voor. Hopelijk val ik je er niet te hard met lastig. Noplaar (overleg) 18 nov 2014 10:31 (CET)

Hallo, Noplaar. Hier mijn mening:

 • Verslavingsreclassering is wiu, want het artikel heeft niet meer de juiste opmaak (zie hier) en bronnen zouden ook geen overbodige luxe zijn. Maar helemaal terugdraaien gaat misschien wat ver, want er is historische achtergrondinformatie gegeven. Zoals het nu is, kan het in elk geval niet blijven.
  • Is met een lichte twijfel als wiu genomineerd.
 • Turbolag zou misschien inderdaad wel gerevert moeten worden, want de gebruiker maakte er een potje van qua opmaak, referenties onder de categorie, verkeerd kopniveau, witregels en spelfouten. Geklieder en geen verbetering. Ik heb geen bezwaar tegen terugdraaien.
 • Treslinghuis is mogelijk NE, want de relevantie blijkt niet goed. Dit zou ik nomineren.
  • Gisteren gedaan.
 • Schaakvereniging De Waagtoren is een lokale vereniging zonder duidelijke relevantie. Die zou ik ook nomineren.
  • Idem
 • Northern Meeting is ook twijfelachtig. De stichting richt zich specifiek op Noord-Nederland en driekwart van het artikel gaat niet over de stichting maar over Schots-Nederlandse connecties. Dat laatste is wel leuk als achtergrondinformatie (context), maar de relevantie van de stichting blijkt niet goed uit het eerste kleine stukje, waarin alleen de "doelstellingen" vermeld staan. Die zou ik ook wel nomineren.
  • Idem
 • Nachtangst had ik eerder zelf gerevert, en dat heb ik nu weer gedaan. De infobox was verwijderd en er was allerlei bronloze informatie toegevoegd (onder meer percentages) en adviezen aan de lezer ("Zeer belangrijk is dat je...").
  • Super
 • Manyoshu is een beetje moeilijk. Ik zie dat de auteur ook een grote toevoeging op Bunraku heeft gedaan. De tekst is wel goed geschreven en er zijn bronnen opgegeven die gebruikt zouden zijn. Ik zou dit niet zomaar terugdraaien, maar de tekst kan eventueel wel worden verbeterd met interne links (indien nodig) en het trefwoord in de eerste regel moet weer vet gemaakt. Nomineren lijkt me niet nodig.
  • Zal ik net als Turbolag (dat ik heb laten nakijken door Piero) op mijn todo lijst zetten van nog te wikificeren artikels.

Dus alles bij elkaar heel goed gezien, Noplaar. Ik zou er maar een paar nomineren als ik jou was. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 18 nov 2014 13:43 (CET)

Alvast bedankt om je mening te geven over deze artikels. Noplaar (overleg) 20 nov 2014 19:57 (CET)
Geen dank. Jij ook bedankt voor het werk. ErikvanB (overleg) 20 nov 2014 20:34 (CET)
En ik heb er nog eentje gevonden waar ik geen idee van heb wat er met moet doen: European Club Association. --Noplaar (overleg) 27 nov 2014 18:07 (CET)
Hallo. Ik ken ze niet, maar de organisatie lijkt me E genoeg als ik het artikel zo bekijk, en er zijn ook veel interwiki's. Ook is het artikel wel netjes opgemaakt. Geen echt probleem, denk ik. Groet, ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 18:17 (CET)
Ik vroeg me eerder af wat te doen met de "edit-war" van eerder dit jaar. Noplaar (overleg) 27 nov 2014 18:22 (CET)
O, ik zal eens kijken. Heb inmiddels wel wat links toegevoegd. ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 18:27 (CET)
O ja, nu zie ik het. Tja, dat weet ik ook niet zo gauw. ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 18:30 (CET)
Ik heb het toch maar "in de groep geworpen". Zie hier. Het kan altijd weer teruggedraaid worden. ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 18:47 (CET)

Nog zo'n verzoek[bewerken]

Beste ErikvanB, vannacht kreeg ik het verzoek om eens hier naar te kijken; het was uit het Engels bewerkt. Ik heb dat naar beste kunnen gedaan maar jij bent in de eerste plaats beter in het plaatsen van de juiste aanhalingstekens en cursiveringen bij titels en citaten (ik heb dat bij exacte wetenschap niet zo vaak nodig) en misschien weet je ook wel wat over de kerkelijke liturgie voor de 18e zondag na Pinksteren, waarvan in het stuk sprake is. In elk geval vond ik het letterlijk overnemen van Introduction for Pentecost XVIII niet handig omdat het duidelijk ná Pinksteren is, en ik bovendien denk dat het bij ons geen ingeburgerde term betreft. Hebben wij trouwens een manier om vanuit een tekst naar een stuk wikisource te linken, in dit geval naar de inhoud van een paar bijbelboeken? Op de Engelstalige zuster hebben ze dat heel mooi geregeld. Bij voorbaat dank. Oh ja, iemand had er al een {{wiu}} boven gezet, zonder een woord van uitleg, en zonder het artikel op TBP te melden, dus ik ben zo brutaal geweest dat eerst maar weer te verwijderen. Zien of er na wikificatie nog steeds behoefte is aan een beoordeling. WIKIKLAAS overleg 18 nov 2014 11:24 (CET)

 • U staat in de wachtrij. ;-) Ik hoop dat je nog wat geduld kan betrachten. ErikvanB (overleg) 18 nov 2014 16:26 (CET)
  • Ik heb wat verbeteringen aangebracht. Helaas is mijn Latijn niet goed genoeg om de Latijnse tekst precies met de Bijbel te kunnen vergelijken (ik wilde nagaan of 2 Kronieken 20:12,15 misschien 20:12-15 moest zijn). Linken naar nl.wikisource doe je met [[s:Hier de titel]], maar ik zou dat zeker niet vanuit lopende tekst doen. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 18 nov 2014 22:33 (CET)

Bien étonnés de se trouver ensemble[bewerken]

Beste ErikvanB, het spijt me dat ik je, zo vlak voor je ontbijt, stoor maar ik begrijp werkelijk niet waarom je De Wikischim voortdurend aan het voeren bent. Rooms-Katholieke Kerk en Rooms-katholieke Kerk zijn beide niet fout. Deze diep-ellendige discussie heeft zich in de afgelopen tien jaar al minstens vijf keer voorgedaan. Bij de laatste discussie werd eindelijk een conclusie bereikt. Die conclusie was weliswaar tegen mijn zin, want ik denk zelf dat men de Rooms-Katholieke Kerk nooit van Voldoende Hoofdletters kan voorzien, maar meer valt er eigenlijk niet over te zeggen. Mochten jullie nu gelijk krijgen, dan staat er binnen de kortste keren iemand op die meent dat die Kerk ook wel in zijn geheel met kleine letters kan worden geschreven (want het zijn namelijk allemaal pedofielen). Er is de wereld te verbeteren op Wikipedia. Voel je vrij en ga je gang. Maar laat je toch niet voor het doorzichtige wraakkarretje spannen van De Wikischim. Of doe dat wél. Wha-eveh! Berretta cardinalizia.png RJB overleg 18 nov 2014 16:37 (CET)

 • Tja, ik laat me niet zo gauw voor karretjes spannen, RJB, maar de vermeende conclusie die in het verleden is bereikt, lijkt mogelijk mede gebaseerd te zijn geweest op misverstanden. Wat ik niet begrijp, maar dan ook helemaal niet, is waarom iedereen de taalkundige aanbevelingen dan wel voorschriften, die je met groot gemak kan aanwijzen (dat heb ik hier gedaan), straal negeert. We kunnen bijvoorbeeld ook vandaag besluiten dat we hond voortaan met een hoofdletter schrijven of Philips in onderkast, wat precies hetzelfde zou zijn, maar dat is niet de normale gang van zaken. Allemaal hoofdletters (RKK) zou inderdaad het beste zijn. (Wie zijn daar trouwens op tegen en waarom? Degenen die katholieken pedofielen vinden?) Afijn, ik zal de RKK of RkK niet te veel van mijn tijd laten opslorpen; er is inderdaad veel meer te doen. Bedankt ervoor dat je rekening houdt met mijn ontbijt – daar moet ik inderdaad zo aan beginnen. Mvg, ErikvanB (overleg) 18 nov 2014 17:07 (CET)

WP:AM[bewerken]

Wat een lege pagina, zeg! (hint, hint) Kattenkruid (overleg) 19 nov 2014 15:39 (CET)

 • Hè jakkes, geen gezicht. Haha. ErikvanB (overleg) 19 nov 2014 15:40 (CET)

samenvoegen[bewerken]

Waarom mag dat niet en staat dat hier niet bij? Joke Pol (overleg) 19 nov 2014 18:43 (CET)

 • Beste Poljo/Joke, je mag niet zomaar een tekst "stelen" van een andere pagina in verband met auteursrechten. Zo is niet goed meer duidelijk wie het geschreven heeft, al had je wel de bron genoemd. Het zou beter zijn als een moderator, zo mogelijk, de paginageschiedenissen samenvoegt. Daarom lijkt het me veiliger een samenvoegvoorstel te doen op de twee pagina's en dat dan te melden op de samenvoeglijst. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 19 nov 2014 18:51 (CET)
  • Hm... je hebt gelijk dat hier staat dat het wel zo mag... ErikvanB (overleg) 19 nov 2014 18:56 (CET)
   • Zou je een volgende keer eerst even wil overleggen? Je ziet dat ik me inlees dus ga alsjeblieft uit van goeder trouw. Als telkens alles teruggedraaid wordt ben ik snel weg hier. Zou de je terugdraaingen weer ongedaan willen maken? Joke Pol (overleg) 19 nov 2014 19:03 (CET)
    • Nou, dat nu ook weer niet direct, want ik vind het originele artikeltje best wel omvangrijk en het kan een apart artikel waard zijn. Dus misschien is het toch beter om een samenvoegvoorstel te doen om eerst te peilen wie vindt dat ze samengevoegd moeten worden. Vind je me erg vervelend? Ja, hè? Sorry. ErikvanB (overleg) 19 nov 2014 19:07 (CET)
     • Als moderatoren geschiedenissen kunnen samenvoegen lijkt met dat inderdaad een betere methode, maar dat mag dan ook wel op desbetreffende pagina vermeld worden. Maar het zou me niet verbazen dat ze geen geschiedenissen kunnen samenvoegen. Overigens mag bij de doe het zelf methode zeker toegevoegd worden dat de link naar de bron ?redircet=no moet bevatten, of een revisie nummer of een directe link naar de geschiedenis, en hoe je voorkomt dat dat er als een externe link uit ziet. Anders blijf je in cirkels lopen. Dat laat ik graag aan jou over, wraak is zoet ;-) Joke Pol (overleg) 19 nov 2014 22:55 (CET)
      • Ja, moderatoren kunnen geschiedenissen samenvoegen, en dat doen ze ook af en toe. Sommige weten alleen niet hoe dat moet, maar dat leren ze nog wel. ;-) Je kan gewoon naar de titel van het oorspronkelijke artikel linken, want het is maar een paar klikken naar de geschiedenis, ook al is het een redirect geworden. Dus dat is geen probleem, hoor. ErikvanB (overleg) 20 nov 2014 00:13 (CET)
       • Van Wikipedia:Samenvoegen: "Zelf twee artikelen samenvoegen verdient de voorkeur boven het te laten uitvoeren door een ander.". Ik kom pas weer terug als ik door kan gaan waar ik gebleven was. Wie het doet maakt me niet uit. Draai je weer iets terug zonder consensus vooraf, dan ben ik definitief weg. Joke Pol (overleg) 20 nov 2014 18:43 (CET)
        • Je hebt officieel een samenvoegvoorstel gedaan (bedankt), dus wacht even af of er reacties komen. Misschien heeft iemand er nog wat nuttigs over te zeggen. Ga ondertussen gewoon lekker door met nuttige dingen in andere artikelen (of als je Vlaams bent: artikels). Ik wens je alvast een fijn weekend! ErikvanB (overleg) 20 nov 2014 18:56 (CET)

Slag van Axpoele en Romboud De Doppere[bewerken]

Beste, wil aub. mijn bewerkingen, na grondige literatuurstudie (en met verwijzing naar o.a. het artikel van J. Oosterman! - zie lemma Romboud De Doppere) niet terugdraaien, tenzij u op de hoogte bent van andere wetenschappelijke bevindingen en daarnaar verwijst. Vorsterman is enkel de uitgever en Andries de Smet enkel de kopiist van het hs, bewaard in de Stadsbibliotheek te Brugge). Met beste dank! --81.165.146.183 19 nov 2014 21:44 (CET)

Oost-Indonesië[bewerken]

Na een verwijderingsnominatie van mijn stuk over Oost Indonesië en nadat ik vlijtig met verbeteringen aan de slag ben geweest, denk ik zo langzamerhand tot een aanvaardbaar resultaat te zijn gekomen, maar ik krijg geen enkele reactie, noch van WikiKlaas noch van u. Ik vraag me af wat nu eigenlijk de bedoeling is. Rob engelsman (overleg) 21 nov 2014 09:55 (CET)

 • Beste Rob, ik zie dat Wikiklaas al bereid is te "kijken wat ik voor u kan betekenen" en Wikiklaas is heel bekwaam daarin. Is het voldoende als ik het aan hem overlaat? Bovendien zie ik dat er al een terugplaatsingsverzoek is ingediend, dus dan gaat het balletje vanzelf rollen. Ik ben vandaag wat minder aanwezig, maar als ik echt nog ergens voor nodig ben, laat het me dan weten. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 21 nov 2014 10:55 (CET)

Orde van de Witte Vrouw[bewerken]

Beste Erik, ik wou graag weten waarom de commentaar bij het artikel Gebruiker:Robert Prummel/Orde van de Witte Vrouw dat het klinkklare nonsens bevat, moet verwijderd worden. Ik ga me niet meer bezig houden met mijn commentaar terug te zetten of deze onzin nog verder opvolgen, maar dergelijke artikels zijn echt niet goed voor de reputatie van Wikipedia, ook al staan ze dan op een 'gebruikerspagina'. Ik had gewoon graag geweten waarom niet mag gezegd worden dat de inhoud van dit artikeltje waardeloos is zoals uitgebreid uitgelegd wordt op de overlegpagina die waarscjinlijk niemand leest. Vriendelijke groeten, Jean-Pierre Remy (overleg) 21 nov 2014 18:04 (CET)

 • Beste Jean-Pierre, natuurlijk hebben we weinig aan klinkklare nonsens, maar tja, het is niet verboden klinkklare nonsens in je gebruikersruimte te hebben, en bovendien was dit sjabloon al in juni of juli in de gebruikersruimte geplaatst (als ik me goed herinner) en nu was de pagina opnieuw genomineerd, maar geheel anoniem (zonder handtekening) en zonder uitleg. Daarom haalde ik het weg, begrijp je? Mvg, ErikvanB (overleg) 21 nov 2014 18:11 (CET)
 • Zie ook hier. ErikvanB (overleg) 21 nov 2014 18:12 (CET)

en waarom mag de persoon in kwestie haar eigen pagina niet updaten?![bewerken]

Waarom verwijder jij mijn twitter en facebook account verwijzingen? Anke Vdermeersch (overleg) 22 nov 2014 09:54 (CET)

 • Beste mevrouw Van dermeersch, volgens de richtlijn Wanneer extern linken vermelden we geen Twitter en Facebook om een wildgroei aan links te voorkomen. Meestal zijn die accounts trouwens ook gemakkelijk via de officiële website van de persoon te vinden. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 22 nov 2014 09:57 (CET)

Kopje Controverse Dominique Weesie[bewerken]

Hallo,

ik heb het onderdeel "Controverse" toegevoegd aan het artikel Dominique Weesie, in de veronderstelling dat het relevante informatie was over retractie van een bewering van een journalist. Ik ben niet geaffilieerd met Joop. Ik ben een beginner op Wikipedia, wat zijn gewoonlijk de criteria voor inclusie of exclusie van dit soort feiten? Is de verwijdering van mijn toevoeging misschien vanwege de toon van de bron (dat zou ik me zeker voor kunnen stellen; daarom maakte ik ook expliciet in de tekst verwijzing naar de correctie door het NRC)?

Met vriendelijke groet, Daan.

 • Beste Daan, verontschuldigingen voor het enigszins late antwoord. Ik heb over de toevoeging getwijfeld. De achtergrond van mijn twijfel was dat heel vaak kopjes "Controverse" aan artikelen worden toegevoegd, maar dat deze kopjes vaak veel te sterk zijn (stigmatiserend voor de beschreven persoon) en in strijd met Wikipedia's richtlijn over de zorgvuldigheid en omzichtigheid die we moeten betrachten bij het schrijven van biografieën van levende personen. In eerste instantie veranderde ik het kopje "Controverse" daarom in "Zwarte Piet", maar even later besloot ik het hele verhaal toch maar te schrappen, omdat deze "controversiële zaak" in dit kort artikeltje veel te veel gewicht krijgt, en omdat het de vraag is of dit nieuws (vers van de pers) nu werkelijk een zo ernstig feit is dat het zal beklijven. Weesie, GeenStijl en PowNed zijn wel vaker controversieel en het lijkt niet logisch juist dit ene voorval er nu uit te pikken. Zoals Joop.nl zelf ook schrijft: In zijn tijd als Telegraaf-verslaggever werd Weesie overigens ook al betrapt op het verzinnen van uitspraken en voorvallen. Het was dus vanuit deze overwegingen dat ik de hele toevoeging wiste. Vaak is het bij controversiële zaken beter eerst te overleggen op de overlegpagina van het artikel (in dit geval de nog lege pagina Overleg:Dominique Weesie) om consensus te bereiken over de wenselijkheid van de toevoeging. Op zulke overlegpagina's worden vaak verhitte discussies gevoerd. Natuurlijk hoeft lang niet over álles overlegd te worden, maar bij biografieën van levende personen is het altijd een beetje oppassen. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 25 nov 2014 23:26 (CET)

Vertaalvraagje[bewerken]

Hoi Erik. Ik ben bezig met Antonio de Ulloa. Wanneer ik hem noem, heb ik het dan over "Ulloa" of "de Ulloa" of zelfs "De Ulloa"? Groet, Sander1453 (overleg) 26 nov 2014 10:46 (CET)

 • Hallo Sander. Goeie vraag met een simpel antwoord: we volgen bij buitenlandse namen de Nederlandse regels (meneer De Jong) en noemen hem dus De Ulloa. De Belgen schrijven echter: de Ulloa. Zie ook Taaladvies. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 26 nov 2014 13:49 (CET)

Van Borsele of Borssele?[bewerken]

Hallo, ik ben gisteren begonnen met de '-s'jes' te verwijderen in je artikel over de Van Borseles. De meeste historici gebruiken inmiddels de schrijfwijze 'Van Borsele', aangezien dat de oudste benaming is (dus met één -s.) Zie o.m. de bundel van Prof. Dr. P.A. Henderikx c.s., ' 'Borsele, Bourgondië, Oranje, Heren en markiezen van Veere en Vlissingen.' ' Pas aan het begin van de 20ste eeuw kwam de naam 'Borssele' in zwang. In 1970 koos de gefuseerde gemeente weer voor de oude nam 'Borsele'. Het is een -sel(e) toponiem, en betekent waarschijnlijk: een 'sel', een door bossen omringde open vlakte (of eiland) bij een 'bor', stroom of kreek. http://www.borsele.net/index.html?page=http://www.borsele.net/g_borselen.html Vandaar mijn behoefte je artikel te bewerken. Ik heb nog meer informatie over het geslacht Van Borsele, want ik ben (mede-)auteur van diverse publicaties over de geschiedenis van Veere, waar de leden van de Van Borseles de Heren en Vrouwen van waren. Verder ben ik het lemma van Zandenburg aan het aanvullen, de residentie van de Heren en Vrouwen van Veere. Met vriendelijke groet, T. Polderman

 • Hallo, Zeelandkenner. Tja, dat wil ik allemaal best geloven. De enige reden om de volgorde weer terug te zetten (met twee s'jes) was dat het artikel Van Borssele heet. Zou het een idee zijn om contact op te nemen met de oorspronkelijke auteur van dit artikel, Ron4? Die is echter niet vaak actief, zie ik. Ook Andries Van den Abeele heeft zich de laatste tijd veel met het artikel beziggehouden. En misschien is het nuttig anderen te informeren over die s'jes op Overleg:Van Borssele. Zodra je enkele dagen ingeschreven bent (vier dagen, geloof ik), kan je trouwens zelf de titel van het artikel wijzigen door rechts bovenaan te klikken op "Titel wijzigen". Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 26 nov 2014 16:13 (CET)
  • Zie ook het lemma Van der Hooghe van Borssele, onder andere over alternatieve schrijfwijzen van die naam. Lemmatitelwijziging zonder voorafgaand overleg op de bijbehorende OP en zonder raadpleging van Andries van den Abeele lijkt me vooralsnog prematuur. Paul Brussel (overleg) 26 nov 2014 18:35 (CET)
   • Ik hoopte al dat jij je ermee zou gaan bemoeien, Paul. Telepathie kennelijk. ;-) Groet, ErikvanB (overleg) 26 nov 2014 18:40 (CET)
    • Ik heb geen bezwaar tegen het wijzigen van Borssele in Borsele. Ik heb het ook meestal zo geschreven. Ook de leidinggevende genealoog over deze familie, dr. A.W.E. Dek, schreef het met één s, maar dan wel als Van Borselen. Als de naam op Wikipedia gewijzigd wordt, zou het derhalve nog een bijkomende overweging waard zijn of men wijzigt in Borsele dan wel in Borselen.
    • Voor de familie van der Hooghen (of Hooge) van Borssele(n) zou ik méér aarzelen. Het is immers als Van Borsselen met 2 s en ook nog een n, dat de adellijke titel in de Zuidelijke Nederlanden werd bevestigd (met Van der Hooghen soms er voor, en zoms er achter). Die blijvend met dubbele s schrijven, betekent misschien een goed onderscheid tussen de 'echte' van Borseles en de 'namaak'. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Andries Van den Abeele (overleg · bijdragen)
     • Ook dank voor deze reactie en het meedenken. ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 16:00 (CET)
      • De oudste vermelding is Brumsele, een duidelijk -sel(e) toponiem, waar in het eerste gedeelte geen 's' te vinden is. Waar die tweede 's' vandaan is gekomen, is onduidelijk. Zie: Lexicon van Nederlandse toponiemen tot 1200 (Amsterdam 1988) van R.E. Künzel, D.P. Blok en J.M. Verhoeff, of het 'oerboek' voor naamkundigen, Toponymisch woordenboek van België, Nederland, Luxemburg, Noord-Frankrijk en West-Duitsland (Tongeren 1960), van M. Gysseling. De gemeente Borsele heeft op grond van de ouderdom ervoor gekozen voor de gemeente de naam Borsele kiezen en voor het dorp Borssele (deze schrijfwijze is vrij recent). De slot-'n' die je vaak aantreft is waarschijnlijk terug te voeren op de combinatie met 'Van', waarbij 'Borsele' dus de derde naamval had. Verder eens met Andries v.w.b. de huidige schrijfwijze van de daarvan afgeleide of daaruit voortgekomen adellijke families.--Zeelandkenner (overleg) 28 nov 2014 13:16 (CET)

Overigens heb ik mijn info van een hoogleraar nederzettingsgeschiedenis, een mediëvist, dus dat lijkt me wetenschappelijk gezien voldoende onderbouwd.--Zeelandkenner (overleg) 28 nov 2014 13:42 (CET)

Museum Dokkum[bewerken]

Hallo ErikvanB,

Ik loop stage bij het Museum Dokkum dus het lijkt mij dat ik dat wat beter weet. Geleidelijk word wordt de naam veranderd. Op de website is alles al aangepast alleen het logo moet nog veranderd worden. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Willemsch1 (overleg · bijdragen)

 • Oké, ik begrijp het. Bedankt. ErikvanB (overleg) 26 nov 2014 16:21 (CET)
Dag, ik loop momenteel stage bij Museum het Admiraliteitshuis, en ik kan verzekeren dat er van een naamswijziging geen sprake is. Er is wel iemand die beweert stage bij ons museum te lopen, die daar via internet een hoax over heeft opgezet. De echte naam is dus echter nog steeds "Museum het Admiraliteitshuis", en trek u niks aan van wat die blaag erover beweert. Laat hem maar eens met een bron komen waaruit blijkt dat hij gelijk heeft want ik zweer u dat hij die niet kan presenteren! WIKIKLAAS overleg 27 nov 2014 20:27 (CET)
Ik had de pagina Museum Dokkum nog nooit bezocht trouwens. Maar ja, ik sta altijd open voor informatie, dus ik heb het maar tot me genomen. ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 21:15 (CET)
Hm, wat is dit? Wat is dát? --ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 21:19 (CET)
Kijk maar links bovenaan die pagina, daar staat het: het Admiralitietshuis, dus wat die zogenaamde stageloper bij ons beweert moet u niet geloven hoor! Ik denk dat het iemand is die een slechte ervaring met het museum heeft en nu probeert ervoor te zorgen dat onze potentiële klanten ons niet meer kunnen vinden. Maar dat laten wij natuurlijk mooi niet op ons zitten. WIKIKLAAS overleg 27 nov 2014 21:28 (CET)
Haha! ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 21:30 (CET)

Punten en plaatjes artikel ERTMS[bewerken]

Dag Erik, allereerst veel dank voor het minutieus nalezen en corrigeren van het artikel over ERTMS. Dank ook voor je initiatief het panoramasjabloon te gebruiken. Ik ben benieuwd waarom je de alt-teksten en de rechtop-aanduidingen bij de afbeeldingen hebt verwijderd. De eerste zijn belangrijk voor de minder goed zienden onder ons; de tweede maken dat de weergaves van afbeeldingen reageren op de wiki-instellingen van gebruikers. Marten de Vries (overleg) 26 nov 2014 21:33 (CET)

 • Dag Marten. Mijn excuses als ik wat verkeerd zou hebben gedaan. De pagina viel me op door de grote afbeeldingen, waaronder die zeer brede, die nu inderdaad een panorama is geworden. Ikzelf ben iemand die afbeeldingen zo klein mogelijk probeert te houden, ofwel als thumb zonder pixelopgave (dat stelt gebruikers in staat de grootte in hun voorkeuren in te stellen), ofwel als largethumb (de breedte van een infobox) of eventueel 300px (net iets breder van een infobox). De Engelstalige Wikipedia adviseert 300px als absoluut maximum, als ik me niet vergis. De reden is dat ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met alle soorten gebruikers en de schermen en apparaten waarop ze Wikipedia bekijken, zonder dat ze een schuifbalk krijgen. Elke pagina op Wikipedia heeft links een navigatiekolom (met het aardbolletje erboven) en daarnaast zit dan meestal een inhoudsopgave en vaak ook nog een infobox en/of afbeeldingen. Dat kan erg benauwd worden als je de pagina op ouderwetse apparaten en kleine schermen bekijkt. (Ik behoor tot het zeldzame ras dat geen mobiele telefoon met internet heeft, dus hoe Wikipedia er op zo'n klein telefoonschermpje uitziet, weet ik niet.) Mocht een afbeelding toch te klein zijn naar de zin van een lezer, dan kan hij daar tegenwoordig heel makkelijk op klikken om hem in de mediaviewer op groot formaat te bekijken, hoewel ik niet weet of dit echt de bedoeling is of ideaal is. Afijn, dit alles was de reden om ook de afbeeldingen op ERTMS aan te passen. Waar de parameter "rechtop" precies voor dient, is mij onbekend. Ik dacht dat dat was om afbeeldingen rechtop te zetten als ze 90 of 180 graden gedraaid zijn geüpload naar Commons, maar misschien vergis ik me. In elk geval zag ik geen verschil als ik de parameter wegliet, dus dat had ik maar gedaan. Wat betreft de alt-tekst, ik dacht dat die automatisch door de software wordt gegenereerd. De alt-tekst is dan dezelfde tekst als het onderschrift dat je in de thumb invult. Klopt dat? Ik wil je nog op één ding wijzen. Ik zie dat je van drie "thumbloze" afbeeldingen weer thumbs hebt gemaakt. Het gaat om de drie afbeeldingen in de tabel onder het kopje "ERTMS-toepassingsniveaus 1, 2 en 3". Die had ik expres van hun thumbs ontdaan omdat in een tabel met grijze achtergrond normaliter geen thumbs worden gebruikt, maar "kale afbeeldingen". Vergelijk bijvoorbeeld de afbeeldingen in deze tabel (dat zijn geen thumbs). Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 26 nov 2014 22:41 (CET)
  • Dag Erik. Excuus niet nodig hoor, en in ieder geval aanvaard :-) Wiki staat ook Nederlandse woorden toe tussen de vierkante haken om afbeeldingen te plaatsen. Zo 'doet' Bestand het zelfde als File; Miniatuur hetzelfde als Thumb. Het alt-attribuut bevat informatie die beschikbaar is wanneer de niet tekstuele content niet getoond wordt. Dat is bijvoorbeeld standaard het geval als (slechtziende) gebruikers een pagina automatisch laten voorlezen. Het alt-attribuut moet informatie bevatten die de afbeelding beschrijft. Het geeft dus voor de slechtziende aan dat er een plaatje is, en waarover het gaat. Daarom lijkt de informatie op het onderschrift, maar is vaak niet hetzelfde. Het zou goed zijn om eens een tekst met plaatjes voor te laten lezen, om een goede indruk te krijgen hoe voorleesfuncties precies omgaan met de alt-teksten. Dat heb ik (nog) niet gedaan. Rechtop geeft een vergrotingsfactor aan ten opzichte van de miniatuur/thumb. Rechtop=1,8 geeft dus aan dat de afbeelding 1,8 zo groot wordt als de miniatuur/thumb. De Engelse term is upright. Ik heb zelf een vrij kleine smartphone, de plaatjes daarop zijn op deze grootte prima zichtbaar. Vriendelijke groeten, Marten de Vries (overleg) 26 nov 2014 23:19 (CET)
   • Aha, bedankt Marten, daar heb ik toch weer iets van opgestoken. Ik vind het heel goed dat je aan slechtzienden denkt, want er wordt naar mijn idee te weinig rekening gehouden met bijzondere lezersgroepen en hoe Wikipedia voor hen uitpakt. Zo zijn bepaalde kleurencombinaties uit den boze (groen op groen, zwart op zeer donkerblauw), maar ze komen wel voor. Of maakt het bijvoorbeeld uit of het voorleesknopje helemaal bovenaan of helemaal onderaan op de pagina staat? Ik heb al meermalen aandacht gevraagd voor zulke toegankelijkheidskwesties, maar er is weinig belangstelling voor, geloof ik. Plezierige week en hartelijke groet, ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 01:18 (CET)
    • Ook ik meende dat de alt-tekst standaard het bijschrift gaf maar het is helaas de naam van de afbeelding, en die is vaak niet uit te spreken. Zie hier voor meer informatie. Op die pagina kwam ik via Extended image syntax, waar meer parameters van een Wikipedia-afbeelding worden besproken (meer dan ik wist dat er bestonden). Het gebruik van "upricht" lijkt me af te raden, in de zin dat ik alles afraad waarmee men aan de lezer een bepaalde opmaak of een bepaald afbeeldingsformaat "opdringt". Net als ErikvanB bekommer ik me regelmatig om de lezers die een pagina met een ander beeldscherm dan dat van een PC of laptop bekijken (en zelfs daar zit al veel verschil in). Net als ErikvanB behoor ik overigens tot het uitstervend ras dat geen smartphone heeft (mijn Nokia 3310 doet het nog prima; als ik niet achter een PC zit heb ik meestal andere dingen te doen dan internetten; ik praat bijvoorbeeld wel eens met mensen met wie ik in één ruimte ben) en ik kan niet proefondervindelijk vaststellen of een pagina nog goed leesbaar is op een klein beeldscherm. WIKIKLAAS overleg 27 nov 2014 19:58 (CET)
     • Bedankt voor het linkje (dat was me de vorige keer te veel zoekwerk omdat in snel wilde antwoorden). Ook ben ik er in mijn nopjes mee dat je meedenkt over dit soort zaken en niet beschikt over een smartphone (o ja, zo heet dat). Het enige wat me een beetje tegenvalt is dat je soms met levende mensen in één ruimte praat. Knipoog Maar alle grapjes terzijde, reuze bedankt, Wikiklaas. ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 21:11 (CET) - Jammer dat de afbeeldingen nu toch weer iets groter zijn dan nodig is in mijn beleving.
      • Dag Erik, ik ken geen richtlijn die voorschrijft waar een voorleesknop zou moeten staan. Mijn gevoel zegt boven. Veel informatie over toegankelijkheid van websites, en wellicht ook over dit onderwerp, staat op de website http://www.drempelvrij.nl/. Er zijn richtlijnen die gebaseerd zijn op of vergelijkbaar zijn met die van w3c. De afbeeldingen in het artikel heb ik wat groter gemaakt omdat ik in de tekst veel naar de afbeeldingen verwijs, en het daarom prettig is dat de informatie in de afbeeldingen herkenbaar zijn. Ik ken trouwens geen wiki richtlijnen voor de grootte van bestanden, anders dan wat globale aanwijzingen op Help:Gebruik van bestanden. Marten de Vries (overleg) 27 nov 2014 23:48 (CET)
       • Beste Marten, dank voor het linkje. Heel goed. Ik kan me al van vele jaren terug herinneren dat bijvoorbeeld de BBC zijn eigen website voortdurend evolueert en aanpast om de toegankelijkheid te verbeteren (zie de HTML Accessibility Standards v2.0 en het navigatiemenu aan de linkerkant, en ook de Design & Editorial Standards & Guidelines), maar op Wikipedia, eveneens met een miljoenenpubliek, lees ik daar nooit iets over – althans niet op lokaal niveau, want op de burelen van het hoofdkantoor wordt er natuurlijk wel over nagedacht. Verder heeft de BBC een mooie pagina als deze ten behoeve van de lezers, maar zoiets is bij ons ook nauwelijks te vinden, als het al bestaat. (Ja, we hebben Wat te doen als uw computer Ogg Vorbis niet ondersteunt, maar dat is het wel zo'n beetje.) Ik heb het even opgezocht en de Engelse wiki zegt hier iets over "thumbnail sizes". Ik weet niet zo gauw wat ze bedoelen met het verschil tussen "images" en "lead images". Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 28 nov 2014 02:19 (CET)

Herman Lodewijk Maria Divendal[bewerken]

Ik ben Lidwien Divendal en inderdaad een dochter van Herman (LM) Divendal. Omdat ik recentelijk zijn biografie heb geschreven en zijn bibliografie heb samengesteld met gebruikmaking van materiaal uit het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) en het bewaarde archief van H(LM)D zelf, ben ik volledig ingewerkt in de materie. De afstand tot hem is 22 jaar na zijn overlijden groot genoeg om dat te kunnen doen (ook al stond zijn hele leven in het teken van zijn katholieke geloof en ben ik zelf al 50 jaar overtuigd atheïst). Alle gegevens kunnen gecheckt worden bij hij KDC.

Een tweede punt: U verwijdert steeds de namen van de twaalf kinderen Divendal, terwijl ik die er juist in plaats om geen verwarring met de vele andere Divendallen te krijgen. Bovendien was een twaalftal een bewuste keuze van mijn ouders, vanwege de bijbelse en kerkelijke symboliek van het (volmaakte) getal twaalf. Denk aan de 12 aartsvaders, de 12 artikelen van het geloof, de 12 evangelisten en - niet bijbelse maar uit andere symboliek afkomstig - de 12 maanden van het jaar). Ik hoop u hiermee overtuigd te hebben en dat u het wilt laten staan als er geen bezwaren door anderen tegenin gebracht worden.

Lidwien Divendal – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Lidwien M Divendal (overleg · bijdragen) 27 nov 2014 12:57

 • Beste Lidwien of mevrouw Divendal, ik heb uw bericht even naar onderaan verplaatst, want op overlegpagina's staat het laatste bericht altijd onderaan. Zoals u ziet, heb ik uw artikel op de beoordelingslijst geplaatst omdat de opmaak en enkele technische zaken nog verbeterd moeten worden. (Meestal doen anderen dit wel, en zo nodig kan een moderator dat na afloop van de periode van 14 dagen doen.) Ik heb het artikel dus niet ter beoordeling voorgelegd omdat ik twijfelde over de relevantie van Herman Divendal, wat ook dikwijls een reden is om een artikel voor te dragen. Het belang van de twaalf kinderen begrijp ik. Het is echter ongebruikelijk om kinderen die zelf onbekend zijn bij het grote publiek met naam en toenaam te vermelden, dit vanwege hun privacy (zie de richtlijn). Het was daarom logisch of terecht dat Ronn (niet ik!) de namen verwijderde. Eventueel kunt u hierover contact met hem opnemen. Ik hoop dat uw artikel over 14 dagen behouden kan worden (ik heb de tekst zelf nog niet op eventuele spelfouten gecontroleerd). Mocht u nog vragen hebben, voel u dan vrij om die te stellen. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 13:19 (CET)
Ik had de namen ook al verwijderd in een eerdere bewerking, juist vanwege bovenstaande verhaal. Ook had ik al een bericht op de Overlegpagina van Lidwien achtergelaten over het artikel. Iooryz (overleg) 27 nov 2014 13:48 (CET)
Bedankt, Iooryz. ErikvanB (overleg) 27 nov 2014 13:54 (CET)

Spaces[bewerken]

Op Overleg gebruiker:Kleuske#Spaces werd je nog genoemd. Het is maar dat je het weet. Vriendelijke groet, Mathonius 28 nov 2014 09:48 (CET)

Bernard de Wolff[bewerken]

Dag Erik,

Op de wiki site van Bernard de Wolff heb ik volledige autorisatie van de eigenaar om de foto's te plaatsen. Svp accepteren goede gr

 • Hallo, Apr0424. In dat geval is de licentie op Wikimedia Commons niet in orde en moet de auteursrechthebbende officieel toestemming geven voor het gebruik van de afbeeldingen door een mailtje te sturen naar het OTRS-team, zodat de toestemming officieel vastligt. Uit zijn website blijkt het vrije gebruik van de afbeeldingen namelijk niet. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 29 nov 2014 13:28 (CET)

Toumani Diabaté[bewerken]

Dag Erik,

Ik heb recentelijk voor de Concertzender zijn concert in Rasa opgenomen en was op zoek naar info. Ik heb me bij wikipedia aangemeld als kegge13 om dit lemma aan te passen. Ik hoop dat ik het correct heb gedaan. Mag je ook verwijzigingen opnemen naar zijn website (www.toumani-diabate.com) en zijn platenlabel (worldcircuit)?

 • Dag Kegge13. Uitstekend. Ja, een link naar zijn website kan onderaan vermeld worden onder het kopje "Externe links". En hier is informatie over referenties en voetnoten. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 29 nov 2014 14:19 (CET)

Groninger kerken[bewerken]

Wil je niet tegen de consensus in een titelwijziging doorvoeren? Graag terugdraaien. Peter b (overleg) 29 nov 2014 17:10 (CET)

 • Dag, Peter. Dat wist ik niet. Waar is de consensus te vinden? Andere artikelen heten namelijk Lijst van kerken in Utrecht (stad) en Lijst van kerken in ... "Groninger" maakt ook niet duidelijk of het over de stad of provincie gaat. Mvg, ErikvanB (overleg) 29 nov 2014 17:14 (CET)
  • Mag ik eerst antwoord op mijn vraag voordat je hernoemt? ErikvanB (overleg) 29 nov 2014 17:17 (CET)
   • Nee dat mag je niet, je had zelf eerst kunnen vragen, de pot en de ketel zal ik maar zeggen, een heel klein beetje onderzoek had je dat duidelijk kunnen maken. Peter b (overleg) 29 nov 2014 17:21 (CET)
    • Ik heb de "consensus" inmiddels gevonden: "Nee, dat is niet beter." Goede discussie was dat. ErikvanB (overleg) 29 nov 2014 17:22 (CET)
     • zie ook hier. ik word wat chagrijnig als mensen denken dat ze zo nodig een eenheidsworst moeten doorvoeren. Peter b (overleg) 29 nov 2014 17:26 (CET)

Sorry[bewerken]

Moi Erik, mijn toon hierboven was onnodig onvriendelijk, dat verdien jij niet, sorry daarvoor.Peter b (overleg) 29 nov 2014 23:53 (CET)

 • Dat is heel aardig van je. Je kwam inderdaad wat kortaf over, maar ik weet dat zoiets uit frustratie wel eens kan gebeuren. Geen probleem, zeker niet nu je er nog speciaal op terug bent gekomen. Ik stel dat erg op prijs. Een plezierige zondag, Peter. ErikvanB (overleg) 30 nov 2014 01:38 (CET)

Georg Misch[bewerken]

Hoi Erik, kan jij toevallig iets met deze machinevertaling over Georg Misch? Met stroopwafelachtige groeten, Sjoerd de Bruin (overleg) 30 nov 2014 22:55 (CET)

 • Beste Sjoerd, ik lees: "Georg Misch is een auteur van een monumentale geschiedenis van de autobiografie en implementeert de ideeën van Wilhelm Dilthey. Misch is de leerling en zoon-in-wet van Dilthey. (...) Hij werkte als professor in Marburg en Göttingen voor het slapen gaan." Ja, misschien kan ik er wel wat mee, maar zelf het artikel schrijven lijkt me handiger. Dus ik zou willen adviseren: linea recta de prullenmand in, met als verwijderreden: niet-Nederlandstalig of resultaat van een computervertaling. Dit is namelijk te erg. Ik denk dat ik maar een schuimpje neem. ;-) Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 30 nov 2014 23:05 (CET)

Advies gevraagd[bewerken]

Ik kreeg van de week dit op mijn Engelstalige kletspagina. Misschien ben ik iets te veel rare vogels tegen gekomen op ENWP maar ik twijfel of ik hier op in moet gaan. Het klinkt allemaal nogal mooi...

Wat zou jij hier mee doen? The Banner Overleg 1 dec 2014 02:21 (CET)

 • Tja, een e-mailuitwisseling is tamelijk veilig, lijkt me, zolang je maar niet ingaat op uitnodigingen om naar een verlaten parkeerterrein te komen. "Your super wikipedia article" is lichtelijk over de top, maar misschien uiterste beleefdheid en een poging je over de streep te trekken. Maar wat ik me afvraag is of je "super wikipedia article" echt zo super was of slechts een paar regeltjes eenvoudige informatie. Als het eigenlijk niks voorstelde, kan je je afvragen of de uitnodiging om daarover te praten wel zo serieus is. En je moet er vooral ook zin in hebben. Ik persoonlijk zou het aan me voorbij laten gaan, denk ik. Een korte afwijzende reactie op je OP is in dat geval misschien wel netjes. Mvg, ErikvanB (overleg) 1 dec 2014 02:40 (CET)

Latertje[bewerken]

Alweer een latertje vandaag? Welterusten voor straks dan maar en een goede week gewenst! netraaM • 1 dec 2014 02:57 (CET)

 • Haha. Ja, inderdaad. Insgelijks! ErikvanB (overleg) 1 dec 2014 02:58 (CET)

Voor mierproeven[bewerken]

Goedemorgen Erik,

Het kwam me wat vreemd over, dat "protestantsen huize", en met dit taaladvies in de hand heb ik ergens een 's' verwijderd. Uit een volgende zoektocht bleek dat er twee jaar geleden ook al eens een gedachtenwisseling over is geweest: Wikipedia:Taalcafé/Archief/35#Van protestantsen huize (waar ik blijkbaar meende een drolletje te moeten achterlaten). Wat het Groene Boekje niet vermeldt, maar Vandale wel, is dat naast pro·test·ants ook pro·test·ant bijvoeglijk gebruikt kan worden. Wellicht is, omgekeerd, behalve van protestanten huize ook van protestantsen huize correct..?

Met vriendelijke groeten — Mar(c). [O] 1 dec 2014 10:39 (CET)

O mijn God — hoi Marc! — ik spoed mij nu naar Help:Veelvoorkomende spelfouten en 50 andere pagina's om te kijken of ik geen ramp heb aangericht. Ja, "protestantsen" klinkt erg vreemd. Bedankt!! Groet, ErikvanB (overleg) 1 dec 2014 13:52 (CET)
Yep. --ErikvanB (overleg) 1 dec 2014 13:57 (CET)
Ik heb inmiddels alles verbeterd. Ik vond 9 keer "protestantsen", waarvan 3 of 4 keer door mijn eigen toedoen en de rest door anderen zo geschreven. Dit begrijp ik echter weer niet. ErikvanB (overleg) 1 dec 2014 14:10 (CET)
Opmerking Opmerking - In mijn familie sprak/spreekt men overigens inderdaad van protestantsen huize... Paul Brussel (overleg) 1 dec 2014 14:21 (CET)
Ach, wat grappig. ErikvanB (overleg) 1 dec 2014 14:23 (CET)
Lol... Ik sloot mijn opmerking niet voor niets af met een twijfel/vraag. Knipoog
(vóór bwo→) Overdrijven is ook een vak, hè? Relaxed Zo te zien zijn er nog twee gevallen voor je awb-oog verborgen gebleven. Wat betreft je laatste 'ditje': wellicht helpt het met link naar taaladvies.net. Glimlach We zullen zien. Met vriendelijke groeten — Mar(c). [O] 1 dec 2014 14:28 (CET)
Vanwege de twijfel over "van protestantsen huize" lijkt het me beter het zekere voor het onzekere te nemen en consistent de s eruit te laten. Die twee verborgen gebleven gevallen had de software niet gevonden doordat ik zocht op "van protestantsen huize" met aanhalingstekens. ErikvanB (overleg) 1 dec 2014 14:37 (CET)
Ik begrijp niet op grond waarvan van protestantsen huize twijfelachtig wordt genoemd en dat daarom de s verwijderd moet worden uit protestantsen. De door mar(c) in de eerste regel van dit tekstblok aangehaalde link gaat niet over protestant of protestants, maar over de naamvalsvorm en en er worden voorbeelden gegeven. Op grond daarvan kan je niet concluderen dat van protestantsen huize niet juist is, omdat het hier niet wordt genoemd. Salix2 (overleg) 3 dec 2014 14:24 (CET)
Dat kan je inderdaad niet concluderen. Met 'twijfelachtig' bedoelde ik slechts 'niet honderd procent zeker', maar het is inderdaad goed mogelijk dat van protestantsen huize gewoon wel mag. Het moet in de lijst 'Veelvoorkomende spelfouten' in ieder geval niet als fout worden aangemerkt. ErikvanB (overleg) 3 dec 2014 15:36 (CET)
Voor wat het waard is: ik ben geboren in de Nederlandse Bible Belt en heb daar de eerste bijna 19 jaar van mijn leven gewoond. Bij ons thuis waren ze "van protestantsen huize", en wij zeiden dat met de 's'. Mij klinkt juist het "van protestanten huize" vreemd, om niet te zeggen fout, in de oren. "Protestantenhuizen" zijn volgens mij huizen waar protestanten wonen. WIKIKLAAS overleg 3 dec 2014 16:05 (CET)
De s of niet in deze aanduding is voor mij niet belangrijk genoeg om daar veel woorden aan vuil te maken (daar het beide correct lijkt), maar ik heb mijn ervaring hierboven gedeeld die geheel gelijk loopt met die van wikiklaas; ook mij komt de uitdrukking zonder s als vreemd voor, en ik zal die zelf dan ook nooit gebruiken, en overigens dus ook weinig om mij heen horen. Paul Brussel (overleg) 3 dec 2014 16:17 (CET)
Nu ik "van protestantsen huize" een paar keer hardop zeg, klinkt het me goed in de oren en vermoed ik, dat ik het zelf ook altijd heb gezegd. Maar goed, wel met een -n natuurlijk. ErikvanB (overleg) 3 dec 2014 16:26 (CET)
Het komt ook redelijk vaak voor in boeken, waarin over het algemeen toch extra zorgvuldig wordt gespeld. ErikvanB (overleg) 3 dec 2014 16:36 (CET)
Het zou me eerlijk gezegd niet verbazen als binnen bepaalde denominaties de uitdrukking met een s wordt gebezigd, terwijl in andere, of bijvoorbeeld bij de rooms-katholieken het zonder s wordt gebruikt. Paul Brussel (overleg) 3 dec 2014 16:43 (CET)

Hoofdpiet[bewerken]

Hoofdpiet Erik!

Erik, sinds oktober ben je nu officieel hoofdpiet van het zooitje hier. Van alle gebruikers ooit heb jij nu de meeste bewerkingen gedaan in de hoofdnaamruimte van de NL-wiki. Maar juich nog niet te vroeg, want je bent nog lang geen hoofdpiet van alle wiki's. Dat is Koavf, die heeft op de en-wiki alleen al 1.355.592 bewerkingen gedaan. Jij bent dus nog maar een groentje die net komt kijken. Goudsbloem (overleg) 2 dec 2014 23:15 (CET) En (gouds)blommen: Flores En om discussie hier te vermijden: [[4]]

 • Wat een binnenkomer bij het aanzetten van de computer. Dank, dank! Ik had geen betere tijd van het jaar kunnen uitkiezen om Hoofdpiet te worden. Het moge duidelijk zijn dat ik vanaf nu iedereen die zich misdraagt in een zak zal stoppen en ogenblikkelijk richting Madrid zal afvoeren. RegBlok kan dus afgeschaft worden, stuur ze maar naar mij, want ik heb juten zakken in overvloed en zorg wel voor de verdere afwikkeling. Tja, die Koavf zit me nog wel dwars. Hij denkt natuurlijk dat hij een hele Piet is met zijn 1,3 miljoen, maar ik krijg hem nog wel. Mijn achterstand van bijna 1,2 miljoen werk ik zo weg. Vergeleken bij de 4,5 miljard jaar dat de aarde bestaat en de 3 × 1023 sterren in het heelal, is 1,2 miljoen maar een Pietepeuterig verschilletje. Het zou wel heel Pietluttig zijn om daar moeilijk over te doen. Akkoord, een Pietje-precies zal zeggen dat 1,2 miljoen nog best een heel verschil is, maar dat argument wuif ik weg. Met mijn roe. Ik ga die Koavf trouwens ook niet de Zwarte Piet toespelen, want hij kan er niets aan doen dat ik een achterstand heb. Ik ben gewoon te lui geweest. En dat terwijl Sinterklaas me vroeger heeft geleerd dat luie kinderen in de zak verdwijnen. Ja, het is een schande, ik schaam me diep. Afijn, ik ben blij met de felicitaties en ook met de bloemen van Henriduvent. Beste Goudsbloem en Henri, als jullie braaf zijn, zal ik kijken of ik nog wat kan missen voor in jullie schoen. Dank jullie wel! Hartelijke groet, ook van de Sint, de Hoofdpiet (overleg) 3 dec 2014 03:48 (CET)
  • Goed bezig! Iooryz (overleg) 3 dec 2014 09:09 (CET)
   • Mijn achterstand van bijna 1,2 miljoen werk ik zo weg. GROOTPRAAT! Koavf doet gemiddeld elke 4 minuten een bewerking, dat zijn er zo'n 10.800 per maand. In oktober had jij er 7.349 gedaan, dan loop je toch echt een 3500 bewerkingen per maand achter. Je zal er zo'n 20.000 moeten maken per maand, en dat voor de komende 10 jaar, dan heb je hem pas ingehaald. Dus kom van je luie reet en schiet eens op. Ik snap dat je het nu als hoofdpiet nog druk hebt met cadeautjes, maar na de 5e moet toch echt het gas erop! Ik zal vanavond mijn schoen zetten naast die van mijn zoon, ben benieuwd wat ik er in ga vinden... Vriendelijke groet, De braverik zelve (overleg) 3 dec 2014 11:15 (CET)

Burgerobservatie[bewerken]

Hi Erik, de door jou voor verwijdering genomineerde pagina Burgerobservatie is op 24/11/2014 verwijderd. Ik heb de pagina en:surveillance (zie ook en:Mass surveillance) nu bijgeschreven op de lijst van ontbrekende artikelen, 22 wp's. Maar het heeft allicht geen zin te denken aan een nieuwe vertaling (ook niet met de tips van pagina met vertaaltips), want het onderwerp zal jij wellicht meteen weer nomineren voor verwijdering, of niet? Robyvd (overleg) 4 dec 2014 18:44 (CET)

Ben verwijderen[bewerken]

Jij kan helemaal niet verwijderen zijn. Want jij geen moderator zijn. EvilFreD (overleg) 4 dec 2014 21:05 (CET)

 • Haha, ik zal het corrigeren. Bedankt. ErikvanB (overleg) 4 dec 2014 21:07 (CET)

Update van het Alexander Rybak artikel[bewerken]

Hallo ErikvanB, naar aanleiding van het verwijderen van mijn bewerking van de pagina van Alexander Rybak, waarbij ik een aantal updates heb gedaan bij zijn biografie, wilde ik je even een berichtje sturen. Natuurlijk vind ik het jammer dat de uitbreiding van het artikel is verwijderd door u, maar ik ben wel blij dat je toch bent gaan lezen. Zo nu en dan heb je er zo'n gek tussen zitten die alles door de war gooit en dan is het wel fijn dat er iemand rond loopt zoals u, waarbij het soms een beter idee is om het artikel te verwijderen. Helaas, was mijn artikel goed bedoeld, ik wilde zijn biografie recenter maken en een aantal kleine foutjes uit de pagina halen. Tot mijn eigen stommiteit heb ik vergeten er bronnen aan toe te voegen! En zoals u al zei zaten er ook wat spelfoutjes in. Mijn excuses hiervoor. Ik hoop zo spoedig mogelijk de pagina weer in orde te maken, die keer met officiële bronnen en een betere spelling. Bedankt dat u de tijd heeft genomen om het artikel te lezen! Vriendelijke groeten, RenskeT. --RenskeT (overleg) 4 dec 2014 21:25 (CET)

 • Hallo Renske. Zo'n aardig bericht krijg ik zelden! Hartelijk dank voor deze vriendelijke woorden. Tja, ik zag dat er inderdaad wat verbeterd moest worden aan de tekst. Ik hoopte dat een ander dat zou doen, omdat ik weinig tijd had. Daarom had ik de tekst tijdelijk verwijderd (ook omdat er geen bronnen waren). Maar het is makkelijk de tekst weer terug te zetten. Klik hier naast mijn naam, bij de versie van 4 december 2014 18:51, op de link "ongedaan maken". De vorige versie komt dan weer terug, en je kunt een paar spelfouten eruit halen en links toevoegen. Of misschien zal iemand anders wel helpen die het heeft gezien. Succes! En nogmaals bedankt voor de vriendelijke woorden. Hartelijke groet, ErikvanB (overleg) 4 dec 2014 22:26 (CET)
  • Graag gedaan! Dank je voor je reactie! :) RenskeT (overleg) 4 dec 2014 22:53 (CET)

Hexa Mera[bewerken]

Hey Eric,

ik begrijp ten stelligste dat je het een hopeloos geheel vond, het was dan ook men eerste stap als "Wiki" leek

Ik heb sinds je commentaar de tekst een beetje herwerkt, kan het er zo door? kan je me eventueel nog tips geven.

Ja ik ben nu niet dadelijk de sterkste in taal... sorry hiervoor, verder wens ik in feite enkel een correcte Wikipedia pagina voor Hexa Mera aan te maken

grtz en thnx voor de feed back

PS is het de bedoeling dat ik met iedereen overleg die iets "pro verwijdering vh artikel" neerpent... of mag dit bv enkel met jou ?

Edd – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 193.202.17.249 (overleg · bijdragen)

 • Hallo, Edd. Je kan eventueel aangeven op de beoordelingslijst waarom je vindt dat het artikel behouden moet worden. Je mag namelijk ook zelf op die lijst reageren, zoals je hierboven gedaan hebt. Dan hoef je niet iedereen individueel aan te schrijven. Als het artikel over 14 dagen voldoende verbeterd is (door jou of door anderen) én als Hexa Mera relevant genoeg is voor opname in de encyclopedie, zal de moderator het artikel behouden. Succes! Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 5 dec 2014 15:56 (CET)

Hello! Hurray![bewerken]

Hoi Erik, tijdens het schrijven van Hello Hurray zag ik dat je een tijdje geleden het artikel over glam( )rock hebt hernoemd. Nu begrijp ik je redenering van toen, maar in de Dikke Van Dale vond ik alleen de schrijfwijze zonder spatie: "glamrock". Wat zou je ervan vinden als het artikel opnieuw wordt hernoemd? Vriendelijke groet, Mathonius 5 dec 2014 21:56 (CET)

 • Mag ik even rijmen...? Hallo, Matho! Van Dale verbaast me. Ik heb geen nieuwe druk en de online versie vermeldt de term niet (de Woordenlijst evenmin), maar ik geloof je. Normaal is het zo dat woorden aaneengeschreven worden, behalve inderdaad als het eerste deel bijvoeglijk is: acid jazz, black metal, heavy metal, latin rock, new wave. Een merkwaardige uitzondering is hardrock, misschien omdat dat woord al veel langer ingeburgerd is. (Zie hier wat voorbeelden volgens de officiële spelling.) Maar ja, als Van Dale zegt dat glamrock aaneen mag of moet, dan is daar weinig tegenin te brengen. Geen bezwaar tegen hernoemen in dat geval. Jammer dat de Woordenlijst er nog niet aan toegekomen is. Prettig weekend. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 5 dec 2014 22:12 (CET)

Seyed Mostafa Azmayesh[bewerken]

Hallo Erik, ik zag je commentaar van 5 dec. - bedankt. Ik heb nog kleine verandering gemaakt. Heb je nog tips voor me wat er aan het artikel verbeterd zou moeten worden? Vriendelijke groet, Flinderose (overleg) 7 dec 2014 19:07 (CET)

 • Hallo, Flinderose. Nee, eigenlijk niet. De pagina oogt best goed. Ik twijfelde alleen over de relevantie van deze persoon voor de encyclopedie, en Fred Lambert twijfelt ook, hoewel ik zie dat er ook een Duitse en Engelse versie is. Ik las zojuist bovendien Freds antwoord op zijn overlegpagina. Ik laat het alles bij elkaar graag over aan de wijze man of vrouw die de eindbeslissing moet nemen. Bedankt echter voor het vele werk! Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 7 dec 2014 19:26 (CET)
 • Hoi Erik, super, dat klinkt al wat beter. Ja dan moet ik het afwachten wat het oracel er van vind. Het klopt dat hij voor velen niet bekend is, maar dat waren vele genieen voordat ze stierven ook ;) Ik heb nog een belangrijke vraag, nu je het over de kwaliteit van de bronnen hebt. Deze persoon heeft zelf een televisie-kanaal (non-profit) waar zijn toespraken en actueel nieuws dagelijks worden uitgestraald. Tevens zijn veel uitzendingen in YouTube vastgelegd om het soefisme uit te leggen aan een ieder die hierin is geinteresseerd. Ik begrijp dat ik dit niet direct als links mag gebruiken omdat dit tegen de Wiki-regels ingaat, maar mag ik dit bijvoorbeeld wel gewoon in de text omschrijven? Vriendelijke groeten, Flinderose (overleg) 7 dec 2014 19:49 (CET)
  • Misschien wel als je er daarbij in slaagt om je enorme bewondering voor de man een beetje te onderdrukken. WIKIKLAAS overleg 7 dec 2014 19:52 (CET)
  • Natuurlijk, Flinderose, in de tekst mag je het omschrijven. Maar met het toevoegen van externe links moet je inderdaad bescheiden zijn, en zeker geen YouTube, Facebook en Twitter en zo. Zie Wikipedia:Wanneer extern linken. Groet, ErikvanB (overleg) 7 dec 2014 19:53 (CET)

Bewerkingen[bewerken]

Hoi Erik,

ik heb gezien dat je niet tevreden bent over mijn bewerkingen op dergelijke pagina's (tiener, Fabiola, nurse Jackie). Ik zou je wel willen verzoeken om voortaan een duidelijke bewerkingssamenvatting te schrijven waarom je die informatie overbodig vindt. Laat dit je echter niet tegenhouden om te blijven bewerken op Wikipedia en bedankt voor je hulp! We kunnen altijd nog een handje hulp gebruiken! Maar houd je dan voortaan wel aan bovenstaande regel. PS: Ik vind het zeer spijtig dat je de macht die je hebt verkregen misbruikt om andere mensen te beschuldigen van vandalisme. Ik zal het door de vingers zien, maar dan verwacht ik wel van jouw om deze beschuldigingen in te trekken. PPS: Daarbij heb ik besloten om toch je bewerking op Nurse Jackie te aanvaarden. Geen probleem, even goede vrienden. Opnieuw, laat je dit niet ontmoedigen om verdere bewerkingen te doen op Wikipedia.

Mvg, Vaste Wikipedia-gebruiker, Jorah69

 • Beste Jorah69, een toelichting in de bewerkingssamenvatting was inderdaad beter geweest, maar het ging allemaal erg snel. Het anonieme IP-adres is momenteel geblokkeerd en het waarschuwingsdossier is dus wel terecht. Niemand ziet enig verband tussen jouw account en het IP-adres als je gewoon ingelogd werkt. Oké, even goede vrienden dan. Prettige avond en welterusten. Mvg, ErikvanB (overleg) 7 dec 2014 22:33 (CET)
 • Dag Erik, oké bedankt, ik moet ook toegeven dat ik in een wat koppige bui was, volgende keer zal ik het even bespreken!

Met vriendelijke groet en ook een prettige avond.

Eau de toilette en Eau de parfum[bewerken]

Beste Erik Ik zie dat u mijn artikeltjes genomineerd hebt voor verwijdering, maar ik begrijp niet helemaal waarom? De inhoud zoals beschreven kunt u terugvinden in de link die ik toegevoegd heb. Met vriendelijke groet Nora Voort

 • Beste Nora, Eau de parfum is genomineerd door iemand anders, omdat er reclame leek te worden gemaakt voor eigenparfumerie.nl. Ikzelf heb daarna Eau de toilette genomineerd, omdat het eenzelfde soort artikel is met eveneens een link naar eigenparfumerie.nl. Zelf commentaar leveren op de nominaties (of de artikelen verdedigen) kan op de beoordelingslijst als je wilt. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 9 dec 2014 20:35 (CET)

het weg halen van mijn bewerking[bewerken]

Erik ik heb vraag wrm heb je mijn bewerkingen weer terug gedaan naar het oude want ik vond het wel goed wat ik had veranderd

 • Hoi. Omdat Pirate Bay niet is opgericht op 9 december 2014, zoals je had geschreven. Groetjes, ErikvanB (overleg) 9 dec 2014 22:33 (CET)
 • Sorry dom van mij ben net nieuw moet nog even aan wennen maar bedankt. je levert goed werk op ga zo door! Groetjes

Puerto Natales[bewerken]

Hello,

the census was in 2002, it was a minor edit. Según el [[Censo de población|censo]] realizado el [[2002]], <ref>{{cita web|autor=INE|título=Instituto Nacional de Estadistica|url=http://www.ine.cl|fechaacceso=07 de diciembre de 2014}}</ref> en la comuna de Natales hay 19.116 habitantes, de los cuales 16.978 habitantes (88,2%) corresponden a población urbana y 2.138 habitantes (11,18%) a población rural. Cheers, Austral blizzard (overleg) 10 dec 2014 06:02 (CET)

 • Yes, you are correct. Thank you very much! Regards, ErikvanB (overleg) 10 dec 2014 06:04 (CET)

Op of in de tour[bewerken]

Goedenacht, Erik. Ik was even bezig met deze artikelen en het viel me op dat er steeds "op de tour" (d.i. de golftoernooiencyclus) wordt geschreven in plaats van "in de tour". Dat is toch niet juist? Of ben ik abuis? Ik wil het voor de zekerheid aan jou vragen, dan weet ik of ik deze wijzigingen tijdens het komende controlewerk mee kan nemen of niet. Vriendelijke groeten, Mathonius 11 dec 2014 00:52 (CET)

 • Dag, dag, Mathonius. Dat weet ik ook niet zeker. Het komt waarschijnlijk doordat met "op de Tour" bedoeld wordt: op het (golf)toernooi. Denk je niet? Maar ik lees dat ze bijvoorbeeld schrijft "op de Europese Challenge Tour" en dan zou ikzelf vermoedelijk toch schrijven "in". Je schrijft in elk geval wel "Hij werd derde in de Tour de France", maar daar betekent Tour een tocht of toer, veronderstel ik. Niet zo gemakkelijk, hè? Misschien is het nuttig eens een rondje Google te doen om te kijken hoe men in dat wereldje praat. Was deze kwestie niet al eens in het Taal- of Sportcafé of in de Kroeg langsgekomen? Ik kan het niet vinden. Excuus (nou ja) voor mijn halfslachtige antwoord. Mocht ik nog wat belangwekkends tegenkomen, dan geef ik een seintje. Zoek eerst eens via Google op golfsites en in fora om een beeld te krijgen. Dat is mijn enige advies voor nu. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 11 dec 2014 01:22 (CET)
  • Tja, ik denk dat het (ook) om een slechte vertaling van bijvoorbeeld "on the PGA Tour" gaat. Ik ben niet zo thuis in de golfwereld, maar ik wil 87lieven graag een handje helpen. Ik denk wel, weer met dank aan Van Dale, te weten dat een golftour een toernooiencyclus is en daar zit iemand of iets toch in en niet op. Op die toer dus... Mathonius 11 dec 2014 01:42 (CET)

Thanks![bewerken]

Torres del Paine

Hallo ErikvanB,

Dank je wel for the welcome message, my dutch is not good but I can understand it, I've guided groups of Dutch and Belgian people in Nationaal park Torres del Paine. I'll try to contribute in articles related to Chile, my country. Vriendelijke groet, Austral blizzard (overleg) 11 dec 2014 03:17 (CET)

 • Nice! Thank you! Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 11 dec 2014 03:21 (CET)

uitbreiden wiki over hoofdluizen[bewerken]

Dag ErikvanB,

Zoals je misschien wel hebt gezien ben ik nieuw hier op Wikipedia. Ik vond de huidige pagina niet meer up-to-date en miste informatie die naar ik dacht Wiki waardig zijn. Ik vond het heel spannend om mee te schrijven aan de wikipedia, maar erg teleurgesteld door jouw actie.

De lousebuster is toch echt een verrijking in de bestrijding van luizen. Zelf rijksinstanties hebben het apparaat goedgekeurd. Hoe jij dit interpreteerd naar iets commercieels komt erg raar bij mij binnen. En dat het stuk dan opzij wordt geschoven "in afwachting dat iemand anders dit mogelijk wel wat vind" en aan komt met allerlei regeltje, tja.

Juist daarom verwijs ik naar een niet commerciele pagina van Hoofdluiscampagne. En niet naar een luizenkliniekpagina die de apparaten gebruiken. Jammer dat je niet eerst om overleg hebt gevraagd, maar met een "leuk, maar toch niet" opmerking de informatie weghaald.

Hartelijke groeten, Silvia --SilBoz (overleg) 11 dec 2014 20:28 (CET)

 • Beste Silvia, ik begrijp dat het niet leuk is wanneer zo'n terugdraaiing al bij de eerste keer gebeurt en daarom heb ik geprobeerd mijn commentaar op je overlegpagina zo vriendelijk mogelijk te verpakken. Inderdaad heeft er inmiddels wel "iemand anders" naar gekeken, namelijk VanBuren, die de tekst van het artikel nog wat heeft aangepast. Het commerciële tintje ontstond mede door het trademark-symbool (LouseBuster™ en AirAllé™), dat we meestal weglaten. De specifieke (merk)namen hoeven ook niet speciaal genoemd te worden, denk ik, want het artikel is geen koopadvies maar geeft slechts informatie over methoden die er zoal bestaan. Ik had daarnaast gekeken of hoofdluiscampagne.nl deze apparaten toevallig ook nog zelf verkoopt, want dan was mijn indruk van reclame nog verder versterkt, maar dat leek niet het geval. Begrijp alsjeblieft dat dagelijks allerlei mensen proberen via Wikipedia hun producten en ideeën te slijten, vandaar dat de vaste ploeg mensen op deze website een bepaalde graad van (helaas noodzakelijke) achterdocht heeft ontwikkeld. Na mijn terugdraaiing was de informatie over de methode van warme lucht overigens wel behouden, jij had die methode alleen gedetailleerder uitgelegd en met de historische achtergrond erbij. Zou het mogelijk zijn om de historische achtergrond wel op te nemen, maar dan zonder alle namen (Larada Sciences, LouseBuster, AirAllé)? Ik besef dat ik erg kritisch ben geweest over dit stukje en het was op zich goed geschreven. Nogmaals, laat je niet ontmoedigen, overleggen leidt vaak tot betere resultaten, en soms erken ik best dat de ander meer gelijk had dan ik. Hartelijke groet, ErikvanB (overleg) 12 dec 2014 01:17 (CET)

Beoordelingsnominatie Disney Channel (Nederland/Vlaanderen)[bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Disney Channel (Nederland/Vlaanderen) dat is genomineerd door Wittekind. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20141212 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 13 dec 2014 01:01 (CET)

Quasi spelfout of quasi gecorrigeerd[bewerken]

Is "quasi spelfout" een quasispelfout of niet? EvilFreD (overleg) 13 dec 2014 08:02 (CET)

 • Dag EvilFreD. Het lijkt me los te moeten geschreven, omdat ik met quasi "zogenaamd" bedoelde (dus: "zogenaamd een spelfout gecorrigeerd"). Dat klopt gelukkig volgens de Taalunie, zie ik, want ik had mijn kopje intuïtief zo geschreven. Onder punt 4 bij de Taalunie blijkt dat "een quasispelfout", "quasidialect" e.d. theoretisch ook mogelijk zijn, maar in mijn kopje sloeg quasi op de woorden "spelfout gecorrigeerd" als geheel (niet alleen op "spelfout"), dus dan moet het zeker los. Wel nuttig dat ik nog eens heb kunnen lezen nu wat de Taalunie erover zegt. Mvg, ErikvanB (overleg) 13 dec 2014 13:50 (CET)
Dat laatste was dan ook helemaal de reden van deze mededeling Glimlach EvilFreD (overleg) 13 dec 2014 14:47 (CET)

Gebruikersnaam??[bewerken]

Beste,

Is er een mogelijkheid om mijn gebruikersnaam zomaar te veranderen of moet ik daarvoor direct een nieuw account aanmaken? Het zit namelijk zo dat ik mijn bijdragen niet wil verliezen omdat dit een taak voor school is.... Wat zijn de gevolgen van een geblokkeerd account? Raak ik dit account kwijt of bekom ik dit terug binnen de 14dagen of ....? Alvast bedankt! R0457167 (overleg) 13 dec 2014 16:22 (CET)r0457167

 • Hallo. De naam van een account wijzigen kan met een verzoekje op deze Engelse pagina (de Nederlandse verzoekpagina is namelijk komen te vervallen). Als een account geblokkeerd is (alleen na vandalisme), kan deze weer gebruikt worden zodra de blokkeringsperiode verlopen is. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 13 dec 2014 16:27 (CET)

Grappig[bewerken]

Inderdaad, ik moest wel even lachen. Een vraagje, omdat u hier al wat langer meedoet: weet u waarom een hoogspanningslijn relevant is voor een encyclopedie? 193.239.92.217 13 dec 2014 22:15 (CET)

 • Haha, geen flauw idee. Omdat hij lang is? ErikvanB (overleg) 13 dec 2014 22:16 (CET)
  • Ik heb maar even een berichtje op de OP van de artikelstarter geplaatst. 193.239.92.217 13 dec 2014 22:24 (CET)
   • Ja, ik zie het. Ben benieuwd naar het antwoord. Prettige avond. ErikvanB (overleg) 13 dec 2014 22:27 (CET)
    • Ik ook. U ook nog een fijne avond. 193.239.92.217 13 dec 2014 22:31 (CET)

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Juliana_der_Nederlanden&diff=next&oldid=42711309[bewerken]

Dag ErikvanB, betreffende je opmerking: wat was er eigenlijk mis met die aanvankelijk infoboxafbeelding? dat vraag ik me al een jaar af, veronderstel ik dat dit kwam door het feit dat de file niet overeenkwam met een file (andere afbeelding) die zich op commons bevond. Glimlach Lotje (overleg) 14 dec 2014 07:08 (CET)

Pagina Jaap Rosen Jacobson[bewerken]

De heer E.J. (Jaap) Rosen Jacobson is mijn oom. Het artikel over hem bevat een aantal fouten. ik heb gistreen wijzigingen voorgesteld die u heeft geweigerd vanwege ontbrekend bronmateriaal. In 1989 heeft mijn oom zijn dagboek onder de titel 'Herinneringen 1940-1945' in een kleine oplage verspreid onder vrienden en familie. Ook is een exemplaar beschikbaar bij het NIOD. Hierin kunt u de juistheid van de wijzigingen in het artikel verifiëren. Momenteel zijn we bezig om deze herinneringen uit te geven onder de titel 'De Sprong', herinneringen 1940-1945. Door het NIOD is daarvoor een voorwoord geschreven met een samenvatting van het boek. Dat kan ik u sturen. Vriendelijke groet Pieter Rosen Jacobson PieterRosenJacobson (overleg) 14 dec 2014 12:23 (CET)

 • Mijn beste, dat helpt mij verder! Welnu, toesturen hoeft niet beslist, want uw verhaal hierboven stelt me al voor 95% gerust. U bent er namelijk serieus en diepgaand mee bezig, lees ik. Inmiddels heeft de altijd kritische en nauwkeurig werkende Paul Brussel al enige zaken in het artikel veranderd. Kunt u nog eens naar de tekst kijken? Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 14 dec 2014 17:23 (CET)

De fouten staan er nog steeds in: Jaap heeft twee oudere zussen en een oudere broer (geen jongere zussen, hij is zelf de jongste en als enige nog in leven). Verder is zijn moeder op 15 oktober 1942 in Auschwitz omgekomen en niet 11 oktober. Jaap en Rob vertrokken inderdaad begin juli maar werden samen gearresteerd, gevangengezet en op 5 augustus op transport gezet. Ze sprongen uit de trein en verloren elkaar uit het oog. beiden wisten uiteindelijk Engeland te bereiken. Ik verwijs graag naar mijn tekstsuggesties van gisteren. Behalve uiteraard het veranderen van de bestandsnaam van het kruis van verdienste.

 • Mee bezig Mee bezig ErikvanB (overleg) 14 dec 2014 23:48 (CET)
  • De oorspronkelijke aanmaakster van dit lemma is een verre van nauwkeurig werkende persoon die zich vooral op onverifieerbare bronnen baseert en het zelfs waagt geheel onterecht wel verifieerbare bronnen als minder valide dan 'haar eigen onderzoek' te bestempelen. Het zou mij een genoegen zijn een exemplaar van de genoemde uitgave te verkrijgen, weshalve op basis van een alsdan betrouwbare (?) bron juiste informatie kan worden toegevoegd. Paul Brussel (overleg) 15 dec 2014 01:31 (CET)
   • Dat is waar, de oorspronkelijke schrijfster werkt zelden secuur en gebruikt doorgaans onduidelijke bronnen. Daarom was ik ook benieuwd naar haar bronmateriaal, als ze zich dat nog herinnert, maar door haar afwezigheid heb ik nog geen reactie ontvangen. Ze vermeldde alleen deze bron, maar dat was te pover. Beste Paul, wanneer Pieter Rosen Jacobson onder meer stelt dat zijn oom twee oudere (geen jongere) zussen heeft, er een dagboek bestaat en er bovendien is samengewerkt met het NIOD, lijkt me de nu verstrekte informatie een stuk aannemelijker en betrouwbaarder dan die van de aanmaakster en haar onbekende bronnen. Maar ik lees in je reactie (en begrijp uit je beoordelingsnominatie) dat je liever wel nog hard bewijs (zwart op wit) voor alle feiten zou willen zien en pas daarna het artikel verder wilt aanpassen en perfectioneren, klopt dat? Zeker is in elk geval dat dit artikel niet aan onze aandacht mag ontsnappen totdat iedereen tevreden is. Tegen Pieter Rosen Jacobson zou ik willen zeggen dat de gang van zaken misschien een beetje bevreemdt, maar dat Paul Brussel een gewaardeerd medewerker is die graag alle puntjes op de i zet en niet rust totdat hij zekerheid heeft. Er wordt niet getwijfeld aan uw woorden, maar onze inzet is altijd de betrouwbaarheid van de encyclopedie, ook als er familie bij betrokken is, zoals wel eens vaker gebeurt. Het liefst baseert Wikipedia zich op controleerbare, geschreven bronnen – niet op orale bronnen, omdat daarnaar in een artikel niet verwezen kan worden en lezers die niet kunnen natrekken. Vandaar. Ikzelf bezit onder meer de volledige uitgave van Het Joodsche Weekblad, L. de Jongs standaardwerk en aardig wat meters oorlogsliteratuur, maar daar zal ik zo'n specifiek geval niet in kunnen terugvinden, vermoed ik. Toch verwacht ik dat we uitkomen op oudere zussen, een oudere broer en 15 oktober 1942. Ik volg het met belangstelling. ErikvanB (overleg) 15 dec 2014 06:08 (CET)
    • Beste ErikvanB, dit is nu zo'n artikel dat ik alleen voor wiu, en bedoeld niet voor "weg" heb voorgedragen. Pvt vertrouw ik inderdaad niet en daarom acht ik gepubliceerde bronnen noodzakelijk. Op basis van de twee door mij opgevoerde bronnen heb ik al naar 15 oktober en oudere zussen aangepast. Ik hoop dat gepubliceerde dagboek onder ogen te krijgen, en dan kan het artikel verder aangepast. Groet van Paul Brussel (overleg) 15 dec 2014 10:11 (CET)
     • Ja, ik zag in een later stadium dat enkele feiten al waren aangepast. Laten we hopen dat we dit binnen twee weken naar tevredenheid kunnen afronden. Bedankt. ErikvanB (overleg) 15 dec 2014 16:46 (CET)

Bij het bronnenmateriaal is nu o.a. opgenomen 'Herinneringen 1940-1945'. Deze bron is op microfiche beschikbaar bij het NIOD. Hier kunt u lezen dat de tekst over de vlucht van de broers als volgt moet zijn: Op 11 juli komen Jaap en zijn broer aan in Parijs. Op 16 juli vertrekken ze weer onder begeleiding van een gids met het doel de demarcatielijn te passeren. Bij het dorpje Gièvre-sur-Cher worden ze gearresteerd. Ze blijven tot 5 augustus in de gevangenis in Romorantin. Op 5 augustus worden ze naar Orléans getranporteerd waar ze vervolgens in een trein richting het oosten terecht komen. Vlak na het passeren van het station van Marigny-les-Usages weten ze uit de trein te springen. Ze verliezen elkaar uit het oog. Jaap, die geblesseerd is aan zijn arm (de arm is bij de val uit de kom geschoten) houdt zich 6 dagen schuil in het bos. Hij wordt geholpen door een boswachter, Paul Baudin, die hem te eten geeft en in contact brengt met een verpleegster, Andrée Taillardat in verband met zijn arm. Ook zorgt Baudin dat Jaap via vrienden bij de spoorwegen als verstekeling in een trein mee kan richting het zuiden. Hij ging met de trein naar Nice en vandaar .... PieterRosenJacobson (overleg) 19 dec 2014 17:44 (CET)

Uitvaart[bewerken]

Hoi Erik, Ik vroeg me af waarom je deze bewerking [5] had weggehaald. In principe best een goed stuk tekst eigenlijk toch?--TWHIT (overleg) 14 dec 2014 16:45 (CET)

 • Hallo TWHIT. Om verschillende redenen eigenlijk. Ten eerste vindt deze meneer terecht dat veel artikelen te veel op Nederland zijn gericht (klap het boxje "Vertrokken" maar eens open, daar staat: "menig redactielid lijkt te vergeten dat er nog landen naast Nederland en België bestaan"). Ten tweede vind ik dat prijzen van uitvaarten niet in een encyclopedie horen te staan. Ten derde leek de link naar Dela spam. En ten vierde stonden er te weinig bronnen in en leek het alsof de schrijver een verhaaltje aan het vertellen was over dingen die hij toevallig wist. Vind je niet? Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 14 dec 2014 17:13 (CET)
  • Ik heb de pagina op m'n volglijst geplaatst, want blijkbaar heb ik er een mening over Knipoog. Woodcutterty|(?) 14 dec 2014 17:29 (CET)
  • Bedankt voor deze uitleg, ik kan me vinden in je besluit de bewerking ongedaan te maken. --TWHIT (overleg) 14 dec 2014 17:52 (CET)

Mark Rietman[bewerken]

Ls

Ik had enige informatie betreffende mijzelf aangepast

U heeft dat weer ongedaan gemaakt. Graag weer mijn - juiste- info terug. En geen onzin info over relaties. Of altijd stille mannen


Bij voorbaat dank.

Groet Mark Rietman

 • Hallo. Het probleem was u dat uit onkunde aan het experimenteren was en de paginaopmaak in de war maakte, wat ik hier terugdraaide. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 14 dec 2014 23:11 (CET)
  • Relatie en stille man zijn eruit. Beter? ErikvanB (overleg) 14 dec 2014 23:33 (CET)

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Uitvaart&diff=next&oldid=42750039[bewerken]

Dag gebruiker:ErikvanB, voor een uitvaart in Nederland gekozen, meer bepaald deze van Peter Gielen, gewezen dirigent van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar omdat dit de nl:wikipedia is. Ik kan natuurlijk ook een plaatje van de recentere uitvaartplechtigheid van Koningin Fabiola opzoeken! Lotje (overleg) 15 dec 2014 07:27 (CET)

 • Hallo Lotje. Tja, ik vond de afbeelding nogal willekeurig. Je gaat als lezer haast denken dat een fan van Peter Gielen de afbeelding heeft toegevoegd. Dan nog liever een uitvaartdienst van de paus! ;-) Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 15 dec 2014 16:40 (CET)
Daar kan ik inkomen, maar wat dacht je hiervan, of hiervan? Lotje (overleg) 15 dec 2014 17:04 (CET)
O ja, die zijn wel mooi! ErikvanB (overleg) 15 dec 2014 17:06 (CET)

Koebrug[bewerken]

Dag ErikvanB,

U hebt misschien wel gelijk in het artikel over de koebrug(orlop) , ik zal eens checken. Kunt u me helpen of verdere tips geven om het artikel te verbeteren? Dat geldt trouwens voor iedereen die wilt helpen :) ! Heel erg Bedankt! Edouard storme (overleg) 15 dec 2014 11:05 (CET)Edouard_storme

 • Dag Eduard. Laat ik eerst zeggen dat ik het artikel erg mooi vond uitgevoerd, d.w.z. goed geschreven en opgemaakt. Mijn complimenten. Wel denk ik dat het fijn zou zijn als er ook bronnen in de Nederlandse taal over de koebrug kunnen worden gevonden en toegevoegd. Verder weinig op het artikel aan te merken. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 15 dec 2014 17:14 (CET)
  • Zoals een definitie in een woordenboek? bedankt voor uw hulp!

vertaalvraag[bewerken]

Hoi Erik,

Gezien je GP kan ik bij jou vast wel met de volgende vraag terecht: hoe zou je community radio vertalen in het Nederlands (heel concreet, ik ben bezig met een artikel over radio in Frankrijk, daar heet het 'radio associative', maar 'associatieve radio' of 'radiovereniging' oid, t klinkt allemaal zo raar). netraaM • 15 dec 2014 13:43 (CET)

Waarom niet "lokale radio" ? Lotje (overleg) 15 dec 2014 14:05 (CET)
Omdat dat geen correcte vertaling is. EvilFreD (overleg) 15 dec 2014 14:11 (CET)
Waarom niet het volgens mij ooit gehanteerde woord radio-omroepvereniging? Paul Brussel (overleg) 15 dec 2014 14:17 (CET)
Kennelijk heet het in België, sinds 22 augustus van dit jaar, officieel "gemeenschapsradio". EvilFreD (overleg) 15 dec 2014 14:19 (CET)
Nog beter! (Ik dacht al: daar zal in België ook vast een Nederlandstalig equivalent voor zijn...) Paul Brussel (overleg) 15 dec 2014 14:39 (CET)
Perfect, heel erg bedankt allemaal! Ziet er bovendien uit als materie voor een artikeltje (hoewel alle bronnen primaire bronnen lijken en geen secondaire), iemand zin? netraaM • 15 dec 2014 14:43 (CET)
Ah, ik heb hulp gekregen, dat is fijn. Dan zal ik me er verder maar niet in verdiepen. Gemeenschapsradio lijkt me niet slecht. Iedereen bedankt. ErikvanB (overleg) 15 dec 2014 17:03 (CET)

Ronald Giphart[bewerken]

Ik zie dat mijn bijdragen zijn verwijdert maar snap niet weaarom.

Volgens mij waren ze relevant...

Ik was van plan om alles aan te gaan vullen maar heb het gevoel dat dat dan ook verwijdert gaat worden...

Zo mist - als zo veel - bijvoorbeeld de Griekse vertaling van Troost.

Graag vul ik alles correct aan.

Ik ben Ronald Giphart verzamelaar en heb deze site gebouwd van zijn bibliografie http://ronald-giphart.nl Ronald heeft zelf al op facebook gezegd dat hij een link zal maken naar deze website vanaf zijn nieuwe website...

Het lijkt me leuk om de Wikipedia pagina van Ronald Giphart zo veel mogelijk correct aan te vullen met de vele items die nog missen, echter wil ik wel graag de garantie dat ik dat niet voor niets ga doen omdat je alles weer gaat verwijderen...

Ik hoor graag van je of je het leuk vind om er een perfecte pagina van te maken.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groet,

Hans Gaarlandt http://ronald-giphart.nl

Driemaal het aanprijzen van de eigen website en u "snapt niet waarom"? Omdat Wikipedia een encyclopedie is en geen gratis reclamemedium ten behoeve van de eigen toko. Daarom. Kleuske (overleg) 16 dec 2014 13:38 (CET)
Het ging inderdaad niet zozeer om het aanvullen van de pagina (wat natuurlijk altijd prima is), maar om het toevoegen van een link. Op Wikipedia wordt het aantal externe links beperkt gehouden om linkspam te voorkomen. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 16 dec 2014 17:31 (CET)
Tiens, was de webstek van Ronald Giphart dan niet http://www.giphart.nl? Lotje (overleg) 16 dec 2014 17:34 (CET)
Ja, dat is de enige essentiële officiële link. ErikvanB (overleg) 16 dec 2014 17:36 (CET)
Ik begrijp nog steeds niet waarom. Ten eerste is mijn website geen "toko". Ik verkoop hier niets, ik verdien hier niets aan. Het is puur hobbyisme. Het is een encelopedie op zichzelf waar ik alle uitgebrachte werken van Ronald Giphart zo volledig mogelijk en zo correct mogelijk wil documenteren. Is het - ten tweede - niet logisch voor de gebruiker van wikipedia dat als ze een lijst met boeken zien er een link aan vast zit per boek dat ze dan alle info over dat boek kunnen zien/lezen bekijken, etc.? Ten derde; www.giphart.nl is de enige echte officiele website van Ronald Giphart en dat zal altijd zo blijven maar zijn bibliografie op zijn eigen site is heel erg beperkt en daarom ben ik mijn website begonnen om dit toch voor alle Giphart verzamelaars en geinteresseerden zo compleet mogelijk te maken. Graag hoor ik van jullie wat ik nu dus wel en wat niet mag. Het gaat mij niet om 'het aanprijzen' van mijn NIET COMMERCIELE website maar om de bezoeker van Wikipedia zo volledig mogelijk te informeren over (de boeken) van Ronald Giphart.Hansgaarlandt (overleg) 17 dec 2014 14:01 (CET)
Als je nu eens aan Ronald Giphart al die informatie doorspeelt die je voor hem traceerde. Misschien zal hij best tevreden zijn met deze update. Glimlach Lotje (overleg) 17 dec 2014 14:21 (CET)
Al gedaan. Zie zijn reactie op zijn fb pagina op 9 december. Maar ik heb nog geen reactie op mijn vraag gekregen...Hansgaarlandt (overleg) 17 dec 2014 14:59 (CET)

Vogelenmarkt[bewerken]

Dit is anders een objectieve observatie. Bent u zelf ooit al op de vogelenmarkt geweest? Ik heb anders wel foto's van daar aangekochte vogels die ronduit ziek zijn, er zijn er zelfs al een paar van gestorven.

Dat kan zijn, maar u begrijpt me best. U wilt toch niet beweren dat dit geen actievoeren is! Mvg, ErikvanB (overleg) 17 dec 2014 14:11 (CET)
Heeft u daar ook objectieve bronnen van? Eigen onderzoek is namelijk niet gewenst op wikipedia. MatthijsWiki (overleg) 17 dec 2014 14:10 (CET)

Dan zal ik daar voor zorgen. Geen probleem. Ik denk de situatie benoemen zoals ze is, is geen actievoeren of wel? Mogen hier foto's gepost worden van de vogelenmarkt? Dan kunnen de mensen het zelf zien. Dan moet ik niks zeggen.

Er mogen foto's worden geplaatst, maar let wel op copyright. Daarnaast, foto's dienen de tekst te ondersteunen. De tekst dient weer ondersteunt te worden door objectieve bronnen. Dus alleen foto's plaatsen om een punt te maken is niet toegestaan. MatthijsWiki (overleg) 17 dec 2014 14:16 (CET)

Een foto van vogels op de vogelmarkt zal sowieso de tekst wel ondersteunen zeker? En dit is dit objectief? "De markt is aantrekkelijk voor toeristen vanwege de vele standwerkers die hun producten demonstreren en aanprijzen."

U begrijpt heel goed dat er verschil is. Alle afbeeldingen op Wikipedia staan hier. Vast ook vogels en de markt. Groet, ErikvanB (overleg) 17 dec 2014 14:27 (CET)

Zelf fan van de vogelenmarkt zeker? U gaat mij toch niet vertellen dat dit objectief is: "De markt is aantrekkelijk voor toeristen vanwege de vele standwerkers die hun producten demonstreren en aanprijzen." Dat lijkt mij op het aanprijzen van de markt, maar wat er scheelt mag niet vermeld worden? Hoe objectief is dat? Het gaat hier over één klein zinnetje om de pagina een beetje meer te laten spiegelen aan de werkelijkheid. Ipv reclame maken voor deze markt.

Ik heb nog een ander idee. Ga de discussie aan met anderen op de overlegpagina van het artikel. Stel daar voor wat er ontbreekt over dierenrechten en vertel dat het artikel nu ook niet objectief is. Anderen kunnen dan reageren. Maar als u in uw eentje actie blijft voeren, wordt na enige tijd misschien uw IP-adres geblokkeerd en kunt u Wikipedia niet meer bewerken (wel gewoon internetten!). Dat is geen censuur, maar een voorzorg als mensen doorgaan met niet-neutrale zaken op Wikipedia plaatsen. Dus: zoek eerst het overleg op de overlegpagina van het artikel en wacht de reacties af. Groet, ErikvanB (overleg) 17 dec 2014 14:36 (CET)

Perfect! Waarom zegt u dat niet meteen, ik zal overleggen met die mens die beweert geen marktkramer te zijn. Want dat hebben jullie uiteraard ook gecontroleerd of die wel objectief is. En als die dat objectief vind is t voor jullie ineens ook objectief of wat?

"De markt is aantrekkelijk voor toeristen" is eigenlijk een open deur, dat had er niet bij gehoeven. Mee eens. Maar ik ga nu mijn toetsenbord voor een tijdje verlaten, dus ik wens u succes met overleggen. Prettige middag. ErikvanB (overleg) 17 dec 2014 14:43 (CET)

Ok, dat is goed. Ik vind zo nog wel meer subjectieve meninge:

"De Vogelenmarkt is een happening van formaat met een benijdenswaardige reputatie ver buiten Vlaanderen. Het is ook een happening waar iedereen zich direct thuis voelt."

"Zij geven de markt kleur. Zij weten het volk rond hun stand te verzamelen en prijzen met ellenlange volzinnen en met veel humor hun koopwaar aan. "

"Het is juist de aanwezigheid van deze tientallen standwerkers die specifiek voor deze wekelijkse markt is, dat is kern van de toeristische aantrekkingskracht die deze markt bij de (vooral) Nederlandse toeristen heeft. "

Dit zijn toch allemaal gewoon de meningen van één persoon. Maar ik krijg commentaar op één zinnetje..... *zucht*

Ik sluit me volledig aan bij u dat de huidige inhoud inderdaad een flinke opknapbeurt kan gebruiken en dit veel objectiever kan. Ik kan me ook voorstellen dat het frustrerend is dat dan 1 zinnetje toevoegen ineens een discussie teweeg brengt. Toch moeten we dit als 2 aparte discussies proberen te houden. Ik heb overigens online gezocht naar bronnen over de zieke dieren op de vogelenmarkt, maar verder dan een aantal forums kom ik niet. Inhoud van forums zijn absoluut niet betrouwbaar en objectief en kunnen dus niet als bron dienen. Wel zal ik dit artikel op mijn lijst zetten om een keer grondig doorheen te lopen en alle subjectieve teksten te verwijderen. MatthijsWiki (overleg) 17 dec 2014 15:00 (CET)

Hartelijk dank Matthijs. Ik snap jullie punt wel. Hoewel er heel veel zieke vogels worden verkocht is er nog nooit een journalist gaan kijken. Maar ik zou het dan toch fijn vinden als het voor de rest niet opgehemeld wordt. Want het lijkt zo uit een stadsgids van Antwerpen te komen. Nogmaals bedankt.

Matthijs bedankt voor de opknapbeurt. De kritiek op de tekst was terecht. ErikvanB (overleg) 18 dec 2014 14:22 (CET)

Gevolmachtigd Minister[bewerken]

Waarom schrijft u Gevolmachtigde Minister met kleine letters, terwijl het met hoofdletters hoort, en schrijft u vervolgens wel vrolijk "Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Aruba" met hoofdletters? Een "gevolmachtigd minister" is niet hetzelfde als een "Gevolmachtigde Minister". En waarom plaats u steeds de tekst "gevolgmatigd ministers" terug in het artikel? Dat lijkt me geen Nederlands. En wat bedoelt u in hemelsnaam hiermee? 193.239.92.217 18 dec 2014 16:26 (CET)

 • Hallo. Ten eerste, we schrijven op Wikipedia "minister van Binnenlandse Zaken", ook al vindt het ministerie het prettig "Minister van Binnenlandse Zaken" te schrijven. Het kabinet op Aruba is dan weer een instantie. Maar afgezien daarvan, u verandert op eigen houtje een gekozen spelling en vernielt daarbij tevens alle interne links. Ik loop sinds vijf jaar dagelijks mee en draai dus nooit zomaar wat terug. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 18 dec 2014 16:34 (CET)
  • Het ministerie van BZK schrijft zelf gewoon "minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties", dus Joost mag weten waar u vandaan haalt dat ze willen dat we "Minister" met een hoofdletter schrijven. Logisch ook, want "minister" is een algemene functieaanduiding, "Gevolmachtigde Minister" is dat niet. En u lult uit uw nek als u zegt dat u nooit zomaar wat terugdraait. Ik zie in uw lijst van bijdragen dat het schering en inslag is. 193.239.92.217 18 dec 2014 16:52 (CET)
   • Na dit compliment over me heen te hebben laten komen: u had gelijk wat betreft CBP. Het is een officiële afkorting. Groet, ErikvanB (overleg) 18 dec 2014 16:54 (CET)
    • Ik wind me ontzettend op over uw werkwijze en manier van discussiëren (opzettelijk selectief reageren), dus ik ga wat anders doen voor ik geblokkeerd word. 193.239.92.217 18 dec 2014 17:10 (CET)
     • Hoezo geblokkeerd? Plezierige dag nog verder. ErikvanB (overleg) 18 dec 2014 17:12 (CET)

Tekstbezorging[bewerken]

Om op je vraag: wat betekent "Hij heeft teksten bezorgd"? Teksten geschreven? Ik ken de uitdrukking niet te antwoorden, tekstbezorging is het gereedmaken van andermans schrijfwerk voor publicatie. Het werk van bijvoorbeeld een redacteur van een uitgeverij. Een zeer nuttig beroep, dat grote precisie en taalkennis vereist. Glatisant (overleg) 19 dec 2014 01:50 (CET)

 • O, aha. Dankjewel, Glatisant. Mvg, ErikvanB (overleg) 19 dec 2014 01:55 (CET)

Centrum voor leerlingbegeleiding[bewerken]

Graag motivatie waarom de tekst op de pagina 'CLB' steeds verwijderd wordt wegens zog. promotiepraatje. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.164.177.130 (overleg · bijdragen) 19 dec 2014 09:18‎

Wikipedia is een encyclopedie. Geen gratis webruimte waar organisaties zich kunnen profileren. Wikipedia hanteert een neutraal standpunt en beschrijft onderwerpen vanuit een encyclopedische inslag. Uw tekst was daarmee niet in overeenstemming. Er was sprake van promopraat en niet neutrale bewoordingen. Daarom werd deze verwijderd en zal deze opnieuw worden verwijderd indien teruggeplaatst. Daarnaast heeft het er sterk weg van dat het een auteursrechterlijk beschermde tekst betreft. Ook dat is (niet geheel verrassend) reden om de tekst te verwijderen. EvilFreD (overleg) 19 dec 2014 09:35 (CET)
Dat is geheel juist beantwoord. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 19 dec 2014 12:44 (CET)

Ik veronderstel dat informatie vanuit een website van overheidswege geen promopraat bevat maar gewoon regelgeving? Graag voorbeelden van het zogen. 'niet neutraal' taalgebruik aangezien deze letterlijk uit het decreet komen.

Ik had in de bewerkingssamenvatting van de paginageschiedenis al enkele zaken aangegeven, maar laat ik noemen: vette tekst ter promotie of voor nadruk (gratis, beroepsgeheim etc.), te direct aanspreken van de lezer ("Als je kind spijbelt"), vage taal als "het CLB [is] in staat een brede en holistische benadering aan te bieden", promotioneel getinte formuleringen als "vervult het CLB een belangrijke opdracht", ambtenarenjargon als "het vervullen van een draaischijffunctie", overgeschreven tekst van een andere website, extern linken vanuit de lopende tekst. ErikvanB (overleg) 19 dec 2014 14:30 (CET)

Wa's loos ?, tweede poging (-:[bewerken]

Ik zie RJB en TT vertrekkende bewegingen maken; doorgaans indiceert dit iets algemeners. Weet jij wat er aan de hand is; hoe kunnen deze polemisch ingestelde maar kwaliteit leverende en bewakende medewerkers behouden? hg henriduvent (overleg) 19 dec 2014 11:57 (CET)

Ik sta al een tijd op het punt de nederlandse Wikipedia FUBAR te verklaren. Oorzaak? Gebrek aan zelfreinigend vermogen, geen kritische instelling en een maniakale kwantiteit boven kwaliteit houding en vooral "lief zijn". Het kan nauwelijks schelen waar het over gaat, maar een beroep op de "toon" heeft in de regel het gewenste resultaat, met al gevolg dat juist degenen die het echt kan schelen het onderspit delven en tegen een blok aanlopen. Als je inderdaad een bijdrager bent die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, zoals genoemde collegae, is nl.wikipedia een uitermate frustrerende omgeving weet ik uit eigen ervaring. Zie (o.a.) de Navalia-affaire. Kleuske (overleg) 19 dec 2014 12:08 (CET)
Ik vroeg mij eveneens af wa's loos war, dus worstelde ik mij gisteren/vannacht door enkele duizenden bytes overleg in een poging daarachter te komen, maar veel verder dan dat Trijnstel een verzoenende kerstgedachte heeft geschreven die op RJB weinig indruk maakte, kwam ik niet. Het zal ongetwijfeld weer te maken hebben gehad met, zoals Kleuske schrijft, de wederzijds aan de dag gelegde "toon" en een gebrek aan "lief zijn" voor elkaar. Eerst was er de kwaliteit leverende heer P. Brussel die vertrekkende bewegingen maakte en die ik met grote moeite op andere gedachten probeerde te brengen, nu zijn het weer deze twee, waarbij ik de vlijmscherpe pen van de eerste, RJB, deerlijk zou missen als hij zou vertrekken – want geef nu zelf toe, zelfs zijn goed geformuleerde woede-uitbarstingen zijn proza van de bovenste plank. Ik denk echter dat we ons niet te veel zorgen hoeven maken, want de heren zijn te veel verknocht aan dit medium en zelfs 40 à 50 blokkades hebben RJB er niet van weerhouden telkens weer terug te keren, en hetzelfde geldt voor het tiental blokkades van TT. Laten we het erop houden dat men lijdt aan de winterblues, die wel weer zal overwaaien. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 19 dec 2014 13:07 (CET)
Zonder te speculeren over achtergronden en wat mensen voelen en of denken is er dit gebeurd: JetzzDG (die hier he-le-maal niets mee te maken heeft) werd voor drie dagen geblokkeerd door Sjoerddebruin vanwege dwars gedrag, het zoeken van de confrontatie met gebruikers, en het verwijzen naar JurgenNL om de aandacht af te leiden van de kritiek op hemzelf. Op dat laatste reageerde Dqfn13, evenals ongeveer tegelijkertijd ikzelf. JetzzDG, die inmiddels dus alleen z'n eigen OP nog kon bewerken, pingde daar Dqfn13, en die schreef daarop een reactie. Tot zo ver weinig aan de hand. RJB las de reactie van Dqfn13 ook, en zag daarin aanleiding om uiting te geven aan zijn mening dat Dqfn13 in zijn ogen nogal wat dingen doet die hij als moderator, opnieuw volgens RJB, beter niet kan doen. Moderator EiA las dat, meende dat het onbeleefd was wat RJB daar deed, en dacht oprecht dat hij de encyclopedie een dienst bewees door daar de uitspraak van de AC toepasselijk te verklaren en RJB voor drie dagen te blokkeren. Onmiddellijk daarop ontstond uiteraard discussie, deels gevoerd door gebruikers die vinden dat RJB sowieso niet geblokkeerd moet worden, deels door gebruikers die vonden dat de beleefdheidsregel helemaal niet overtreden was. Het is allemaal vanaf hier te lezen.
Even een stukje interpretatie. Ik denk dat een gebruiker niet geblokkeerd moet blijven als er oprechte discussie is over de reden voor de blok. In dit geval wordt niet het bestaan van de uitspraak van de AC ontkend, maar worden er vraagtekens geplaatst of die hier wel van toepassing was. Deblokkeren had dan veel kou uit de lucht genomen, behalve misschien bij de gebruikers die vinden dat RJB hier te vaak z'n gang mag gaan, en graag zouden zien dat de uitspraak vaker gebruikt wordt om hem te corrigeren wanneer hij andere gebruikers kleineert (waarvan in dit geval volgens mij overigens geen sprake was; er was kritiek op het functioneren). We hebben nu de reactie gezien van de gebruikers die het met het voorduren van de blokkering niet eens waren. We weten niet hoe de reactie zou zijn geweest van de gebruikers die de blokkering juist toejuichten, dus of de kou echt uit de lucht was geweest, is niet met zekerheid te zeggen.
TT was, voorspelbaar, een van de gebruikers die het oneens waren met de blokkering, en het bovendien ongepast vonden toen Edoderoo RJB ook de mogelijkheid ontnam om z'n eigen OP te bewerken en z'n laatste bijdrage daar zelfs enkele keren verwijderde. Uiteindelijk gaf TT deze reactie op de OP van Edoderoo, waarop die laatste om een blokkering van TT vroeg. Dat is allemaal vanaf hier te lezen. Josq loste de vraag over al dan niet blokkeren en zo ja, hoe lang dan, op met een blok OT waarbij OT uiterst letterlijk moest worden genomen. Als enige voorwaarde gold dat TT zelf moest aangeven dat hij weer gedeblokkeerd wilde worden. In het licht van de kwaadheid bij TT die aanleiding was voor z'n opmerking aan Edoderoo, lijkt dat sterk op een afkoelblok, maar dan zonder vooraf vastgestelde eindtijd. Ik begrijp niet zo goed waarom TT daar uitermate furieus op reageerde maar dat is wel wat hij deed. Op dit moment is RJB om begrijpelijke redenen solidair met TT.
RJB en TT zouden het zichzelf een stuk makkelijker maken als ze bij het verwoorden van hun kritiek niet op de persoon zouden spelen maar zich op diens gedrag en met name op het resultaat van diens bewerkingen zouden richten. Dat zoiets succesvol kan, laat het geval Haagschebluf zien, waar iemand die knoeiwerk levert de facto de encyclopedie niet meer kan bewerken. Ook in het geval Robert Prummel zijn er inmiddels maatregelen die het veel makkelijker maken hem te stoppen als de kwaliteit van z'n werk onvoldoende is. Anderzijs heb ik inmiddels zelf ervaren hoe moeilijk het is positief en opbouwend te blijven als ik geconfronteerd wordt met uiterst kwalijk prutswerk. Ik controleer en corrigeer momenteel 2000 artikelen waaraan een vlinderliefhebber een bijdrage heeft geleverd, en bij 1998 daarvan is iets fout gegaan. En dat komt niet doordat de knoeier er nooit op is gewezen. Ik maak me kwaad omdat hij zich heeft bemoeid met een onderwerp waarvoor hij de expertise mist, maar daarop gewezen in eerste instantie een grote bek teruggaf (ik verzamel inmiddels de voorbeelden die als bewijs van zijn onkunde gelden). Maar ik maak me ook kwaad omdat iemand zeeën van tijd heeft gestopt in bijdragen waarvan duidelijk is dat hij er schijt aan had welk resultaat er uiteindelijk stond. Anders sla je niet zoveel fouten op. Dan kijk je nog een keer naar je werk en zie je dat het goed was, zodat het avond kan worden en morgen kan worden, voor een volgende dag. Ik maak me ook kwaad omdat de knoeier het vertikt om zelf een vinger uit te steken bij het corrigeerwerk. Ik maak me zo kwaad dat ik hem in bewerkingssamenvattingen heb toegesproken als "sukkel sukkel sukkel", als knoeier, als prutser. Hetzelfde dus waarvan ik tegen RJB en TT zeg dat ze het beter kunnen laten. Kennelijk valt het voor in elk geval een deel van de gebruikers niet mee om niet emotioneel te reageren als ondeskundigen hier de integriteit van de encyclopedie aantasten. Of als er door moderatoren beslissingen worden genomen die eerder in het voordeel van de knoeiers zijn, waarna dan het functioneren van de moderator op niet mis te verstane wijze ter discussie wordt gesteld. Dat is de ene kant van het "probleem".
De andere kant van het probleem zijn de ontvangers van de kritiek. Gewezen op knoeiwerk zou je sowieso het hoofd moeten buigen, in plaats van je teleurgesteld te uiten over de toon van je criticaster. Dat positieve en opbouwende feedback in veruit de meeste gevallen veel effectiever is, verandert daar niks aan. En ik vind dat moderatoren, die in het onderhavige geval een hoofdrol speelden, wel een wat dikkere huid mogen hebben. Het komt niet bij me op om naar de RegBlok te lopen en te vragen om een blok als iemand mij een flapdrol noemt. Dat deden we toen we zes jaar oud waren en aan de juf vroegen of ze het probleem voor ons wilde wegnemen. Inmiddels heb ik meer strategieën, waarvan negeren er een is.
Ik hoop dat TT en RJB hier weer overheen komen, en ook Kleuske, die nu een wikibreak neemt. Voor mij is het voorlopig echter wel de vraag of iemand hier iets van geleerd heeft, en of we dit een volgende keer anders oplossen. WIKIKLAAS overleg 19 dec 2014 18:15 (CET)
Dank, dank, een mooi eindbetoog in donkerblauw, dat ik alleen maar kan beamen. Het is inderdaad soms moeilijk om je niet op te winden en objectief te blijven als je knoeiers aan het werk ziet (ik doe mijn best) en RegBlok wordt veel te vaak misbruikt om meningsverschillen te beslechten en frustraties en antisympathie tot uitdrukking te brengen. RegBlok behoort een laatste redmiddel te zijn, het is niet bedoeld als middel om je ongenoegen te uiten. ErikvanB (overleg) 19 dec 2014 18:43 (CET)
Ja, ook namens mij dank, en eigenlijk wist ik het wel ongeveer. Superieure, maar soms wat strenge en polemische heren die de nadruk leggen op kwaliteit tegenover brave, ijverige werkers die veelal uit zijn op kwantiteit. Een eeuwige strijd, mvg henriduvent (overleg) 20 dec 2014 00:36 (CET)

Gevelreiniging[bewerken]

Hai Erik, ik was net bezig hier: Overleg gebruiker: Peterrulez een berichtje te plaatsen. De stoute verwijderschoenen aantrekken was daarna dankzij jou niet meer nodig. Wat is WP toch een prachtig medium! Vr. groet, --JanB (overleg) 19 dec 2014 17:09 (CET)