Overleg gebruiker:Bb54

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rug en nekletsel[brontekst bewerken]

Wervelletsel is een verzamel naam voor rugletsel of nekletsel en duid op een beschadiging aan de wervelkolom en of ruggenmerg. Meestal word bij een dergelijke beschadiging gedacht aan complete verlamming of overlijden van het slachtoffer. Dit is echter lang niet altijd het geval, er zijn mensen met rug of nekletsel die hier vele jaren vrolijk mee rondlopen. Het letsel word dan meestal per toeval ontdekt of door toenemende andere klachten. Een rug of nekletsel is doorgaans op te delen in 3 categorieën de beschadiging aan de wervel kolom, de beschadiging aan het ruggenmerg (zenuwbaan) en een combinatie daarvan.

De beschadiging aan de wervelkolom

Dit word vaak veroorzaakt door een ongeval waarbij de wervelkolom een te grote externe kracht moet op vangen, dit kan resulteren in een breuk of verbrijzeling van een of meerdere wervels. Wervel fracturen kunnen worden opgedeeld in 2 verschillende categorieën: de Stabiele fractuur en de instabiele.

Een stabiele fractuur is verreweg het minst ernstig en houd in dat de afgebroken delen niet kunnen verschuiven en het ruggenmerg kunnen beschadigen. De meest gangbare remedie is een paar weken rust in bed gevolgd door het dragen van een korset of een speciale nekkraag.

Een instabiele fractuur kan veel ernstigere gevolgen hebben daar de botfragmenten kunnen verschuiven en op die manier het ruggenmerg kunnen beschadigen. Dit type breuk word doorgaans verholpen door een combinatie van chirurgie, speciale korsetten, uitwendige tractie of cirkel bedden.

De beschadiging aan het ruggenmerg

Dit wil zeggen dat de zenuwbaan of de uitspringende zenuwbundels beschadigt zijn geraakt of verdrukt worden. Dit kan door een tumor of ontsteking gebeuren of door een rare beweging zoals bij een auto ongeval. Waneer er sprake is van een beschadiging van het ruggen merg dan spreken we over een dwarslaesie(zie ook combinatie). Dit uit zich dit meestal in pijn met uitstraling of functie uitval. I geval van een tumor of ontsteking moeten deze worden behandeld, dit kan fysiek of met medicijnen gedaan worden. Waneer we echter praten over een ongeval dan is de oorzaak van het ongemak meestal moeilijk vast te stellen de symptomen zijn dan ook vaak heel breed. Van hoofdpijn en snel vermoeid zijn tot uitstraling of uitval vaak zie je dit soort klachten bij een Whiplash waar bij een van de theorieën is dat er kleine beschadigingen in het ruggen merg ontstaan. De remedie hier is moeilijk vast te stellen. Sommige mensen hebben baat bij een Neuroloog, Osteopaat, Manueel therapeut, Orthomanueel therapeut, Acupuncturist of Giropractor. Er is echter (ondanks wat ze zelf soms claimen) bij geen van deze therapieën een garantie dat het ook weer goed komt.


Combinatie

In geval van een beschadiging aan zowel de wervelkolom als het ruggenmerg moet er rekening gehouden worden met ernstige gevolgen voor de patiënt. Waneer het ruggenmerg beschadigt is geraakt als gevolg van een botfragment noemen we dit ook een dwarslaesie. Ook hier geld dat hoe hoger het letsel zich in het ruggen merg bevind hoe meer functie verlies je in het lichaam van het slachtoffer zult zien. Remedies hier variëren van operaties tot revalidatie maar zullen helaas nooit meer een klachtenvrij leven kunnen realiseren.

Wervelletsel is een kwetsuur die meestal stevige effecten heeft op de levenskwaliteit van het slachtoffer en zijn of haar omgeving. Om eventuele verergering van het letsel te voorkomen is het verstandig om het slachtoffer. Zo min mogelijk te bewegen en waneer dit toch moet om speciaal daarvoor bedoelde technieken te gebruiken.


Extra informatie:

[1]www.dwarslaesie.nl [2]www.whiplashstichting.nl [3]www.wervelletsel.nl