Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Journaliste.md

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Sonty567 in het onderwerp Bipolaire stoornis
Hallo Journaliste.md, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.347 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Dit bericht is automatisch geplaatst. Je kunt hier je opmerkingen over dit bericht achterlaten. --SieBot 17 mei 2009 15:58 (CEST)Reageren

Bipolaire stoornis[brontekst bewerken]

Ik heb de lijst met mogelijke veronderstelde gevallen weer verwijderd. Het is een bronloze lijst, daarbij mogelijk en verondersteld lijkt me niet okay om op basis daarvan personen in een lijstje te zetten. M.v.g. --Sonty 17 mei 2009 17:01 (CEST)Reageren

Het zou goed zijn om wat meer te lezen over manische depressiviteit. Bekijk de documentaire van Frye, lees de boeken (allemaal) van Kay Redfield Jamison, een vooraanstaand (bipolaire) psychiater en wetenschapper, die in verschillende van haar boeken en artikelen een meerderheid van genoemde namen noemt. Er is zoveel literatuur over MD. lees a.j.b. iets voor klakkeloos en nodeloos stukken te verwijderen. Het is ook geen schande om MD te zijn, het is geen scheldwoord. Als mensen zoals Frye, en de personen die hij in zijn documentaire laat zien, er zelf voor kiezen om hun diagnose kenbaar te maken...wie bent u dan om dat te ontkennen? Hetzelfde geldt voor Biesheuvel, Jamison etc. De Nederlandse Vereniging voor Manisch Depressieve Patiënten noemt ook in hun folders verschillende van genoemde namen, waaronder Churchill. Ze moedigt mensen openheid aan, juist om patiënten, omstanders en derden beter te informeren over de ziekte en hen een beter beeld te geven. Manisch depressieve patiënten hoeven zich niet te schamen voor hun diagnose, net zomin als mensen met suikerziekte dat hoeven. De waas van geheimzinnigheid die er door dit soort acties weer omheen komt hangen ergert mij. Vooral als die door onwetendheid lijkt te zijn ingegeven. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Journaliste.md (overleg · bijdragen)
Voor een goed begrip: Ik ben niet zozeer tegen een lijstje van personen met bipolaire stoornis. Wel als dat bronloos gebeurd en als het maar zeer de vraag is of die personen dat daadwerkelijk wel of niet hadden. Ik zou zo'n lijst het liefst beperken tot mensen die er voor uit komen en bij wie daadwerkelijk die diagnose is gesteld door een arts die die persoon gezien heeft en die diagnose kan stellen (ik neem aan een psychiater). Een ononderbouwde lijst die zegt dat Karel VII van Frankrijk, Abraham Kuyper etcetc het destijds misschien wel (of niet) hadden, lijkt me een warrige lijst opleveren. M.v.g. --Sonty 17 mei 2009 17:56 (CEST)Reageren

Dat kun jij, met alle respect, niet beslissen als je geen psychiater bent. Als zij dat menen te kunnen stellen op basis van een biografie dan zullen ze daar hun reden voor hebben. Kay Redfield Jamison geeft ook van meerdere, overleden, kunstenaars aan dat ze met grote zekerheid manisch depressief geweest zijn, en laat daarbij delen van brieven zien waar dat ook duidelijk uit blijkt. Of waar mensen dat zelf toegeven. Ik vind het raar en onjuist om een hele lijst met namen te schrappen, omdat je denkt dat er geen psychiater bij te pas gekomen is. Kijk op stukken van You Tube over Maarten Biesheuvel, waar hij openlijk over zijn ziekte spreekt. Hetzelfde over Frye, nogmaals, en over de bekende mensen die hij in zijn documentaire aan het woord laat. Ga niet zomaar dingen lopen schrappen uit Wikipedia op grond van assumpties. Bel de Vereniging van Manisch Depressieve Patiënten. Lees Manic Depressed Ilness, Touched with Fire (met heel veel namen), An Unquiet Min en Exuberance van Kay Redfield Jamison. Lees Edgar A. Poe: A Psychotic Study van Robertson, Lees Goodwin and Jamison: "Manic Depressive Ilness, Creativity and Leadership", lees de oude Engelse dichters, en hun biografiën, lees Virginia Woolf, spreek met psychiaters......En schrap dan alleen de volgens jou niet onderbouwde namen. Vooraanstaande experts als Jamison gebruiken juist, uit respect voor de patiënte, genuanceerde termen als "veronderstelde" patiënten. Er staan nog heel veel bekende mensen niet op het lijstje, zelfs mensen die recentelijk in interviews toegegeven hebben dat ze last van de ziekte hebben. Je moet mensen nooit een label geven als het niet vaak en voldoende onderbouwd is. In zoverre ben ik het met je eens. Maar dat is, blijkt hopelijk uit mijn betoog, hier geenszins het geval. Je kunt niet zomaar de opgebouwde kennis over de ziekte, en de mensen die aan deze ziekte lijden of hebben geleden, en daar eerlijk voor uitkomen negeren en schrappen. Dat is disrepectvol naar de wetenschap, naar de schrijvers van de mensen die over de ziekte sc jven en geschreven hebben en met name naar de patiënten zelf, die juist openlijk bekend maken waar ze last van hebben, om de wereld de ziekte beter te leren begrijpen. Ik hoop dat je zelf de lijst weer aangevuld hebt, mijn bronnen nakijkt en dan pas komt tot het openlijk (wederom) weghalen van de informatie. Ik ben er echter van overtuigd dat je er dan echter nog een paar keer over na zult denken.

-- Deze e-mail is verstuurd door Journaliste.md aan Sonty567 door de functie "E-mail gebruiker" van de Nederlandstalige Wikipedia (nl.wikipedia.org). De e-mail is automatisch afgeleverd en de Wikimedia Foundation kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud. Indien deze e-mail ongewenste inhoud bevat of als u onbekend bent met de functie E-mail gebruiker, lees dan onderstaande informatie:

De afzender heeft bij het verzenden geen enkele informatie ontvangen over uw e-mail account, en er is geen enkele verplichting op deze e-mail te antwoorden (voor meer informatie -engelstalig- zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:E-mailing_users).

Goed dat je er bronnen voor hebt. Als je een lijst weer toevoegt, graag de bronnen erbij voegen zodat duidelijk is dat het onderbouwd is. Met name staat op Help:Referenties_en_voetnoten#Referenties_en_voetnoten hoe je referenties in de tekst kunt toevoegen.
In het kort zet je de lijst er weer in en direct achter een naam van bijv kunstenaar X<ref>Kay Redfield Jamison, naam van haar boek</ref> Daarbij onderin het artikel net boven waar [[Categorie::Psychiatrie]] staat daarbij nog even op een lege regel typen {{referenties}}
Desgewenst wil ik je wel helpen met het toevoegen in het artikel van de referenties. M.v.g. --Sonty 17 mei 2009 20:09 (CEST)Reageren