Overleg gebruiker:Kim Oskam

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Agora in het onderwerp NIOD
Hallo Kim Oskam, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.776 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

NIOD[brontekst bewerken]

Zie de uitleg op de overlegpagina van uw vorige gebruiksnaam Overleg gebruiker:NIOD. mvg Agora (overleg) 22 sep 2011 17:42 (CEST)Reageren

In plaats van daar geplaatste uitleg, die niet heel verhelderend is voor wie het jargon en de mores hier niet kent, het volgende:
  • Waar het gebruiker Agora om lijkt te gaan, is dat delen van het 'oude' artikel letterlijk zijn overgenomen in het 'nieuwe' artikel, zonder bronvermelding. Die bronvermelding is in principe verplicht vanwege de licentie waaronder de teksten hier op Wikipedia vallen. Dat zou kunnen opgelost worden door een bronvermelding te plaatsen die voldoet aan de voorwaarden van de licentie. Zie bijvoorbeeld Wikipedia:Auteursrechten voor meer informatie hierover. Dat is een zuiver technisch argument.
  • Los daarvan kan men erover discussiëren of een nieuw artikel op zijn plaats is (wat bij een fusie van gelijkwaardige instituten zo zou zijn) of dat het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies effectief is 'overgenomen' door het NIOD. Hoe de organisaties een en ander zelf noemen, is daarbij van betrekkelijk weinig belang, het is belangrijker wat externe bronnen daarover melden. Evengoed is het integraal terugdraaien van uw wijzigingen dan vermoedelijk niet de effectiefste manier om die discussie te voeren.
  • Ten laatste wil ik nog opmerken dat veel bijdragers aan Wikipedia uiterst kritisch staan tegenover bewerkingen, van welke aard dan ook, die worden gedaan door (vertegenwoordigers of medewerkers van) het onderwerp van het artikel. In dit geval waren de teksten die u plaatste nogal vanuit het perspectief van de organisatie zelf geschreven en in die vorm niet echt geschikt voor een encyclopedie. 'Reclame' is niet helemaal het juiste woord, maar ook voor niet-commerciële en zelfs ideële instellingen is er natuurlijk zoiets als 'promotie', het presenteren van een zo gunstig mogelijk beeld van de organisatie. Zinnen als " is een open en stimulerend centrum van kennis en informatie" en "Het onderzoek is [...] grensverleggend" kunnen zonder meer als promotioneel worden aangemerkt, tenzij ondersteund door gezaghebbende externe bronnen.
Ik hoop dat dit iets meer duidelijkheid schept, en hopelijk kan gebruiker Agora u naar aanleiding van uw vraag nog wat meer informatie verschaffen. Groet, Paul B (overleg) 22 sep 2011 23:23 (CEST)Reageren
zoals naar aanleiding van uw opmerkingen op Overleg_gebruiker:Agora#NIOD_Instituut_voor_Oorlogs-.2C_Holocaust_en_Genocidestudies ook geschiedde. Agora (overleg) 23 sep 2011 16:05 (CEST)Reageren
op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen heb ik ook een wijzigingsverzoek voor de titel gedaan zodat u er mee verder kunt. mvg Agora (overleg) 6 okt 2011 10:35 (CEST)Reageren