Overleg gebruiker:OranjeStift

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door E85Bot in het onderwerp Verwijderingsnominatie Afbeelding:Fksa.jpg

Beste OranjeStift,

Allereerst welkom op Wikipedia! Maar ook even een opmerking over je wijzigingen op de artikelen Bosnië en Herzegovina en Sarajevo. Op Wikipedia is er voor gekozen om artikelen over staatkundige entiteiten te benoemen analoog aan hoe ze in het Nederlandse taalgebied bekend staan. Daarom dus Verenigde Staten ipv Verenigde Staten van Noord Amerika, Italië ipv Italiaanse Republiek, Macedonië (land) ipv Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Verenigd Koninkrijk ipv Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Jordanië ipv Hashemitische Koninkrijk van Jordanië en dus ook Moslim-Kroatische Federatie. Ter illustratie: "Bosniak-Kroatische Federatie" geeft op Google 24 hits, "Moslim-Kroatische Federatie" meer dan 1380.

Ik wil je bij deze dringend verzoeken je aan de op Wikipedia gemaakte afspraken te conformeren. Verder veel plezier toegewenst op Wikipedia! Groeten, Tjipke de Vries 5 sep 2006 17:38 (CEST)Reageren

P.S.: bij deze nog wat nuttige links, tips en tools voor het editten op wikipedia:

Hallo OranjeStift, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.894 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Beste Tdevries,

Allereerst petje af voor je inzet op deze pagina. Ik volg het al een tijdje en ik zie het met de dag beter worden. Er blijft een punt die mij tegen het borst stoot en het is namelijk Moslim-Kroatische federatie. Ik snap dat het voor leken makkelijk is om het meest gebruikte/gangbare naam te gerbuiken. Deze naam is echter fout. Eerst om te beginnen met de andere aanduidingen. Bij Verenigde staten laat je de continent weg, maar je gebruikt nog steeds de naam van het land. Bij FYRM gebruik je de naam Macedonie en laat je de FYR weg, maar je gebruikt nog steeds de naam van het land. Het is ook de naam die de inwoners het liefst gebruiken. Het mag eenmaal niet van de Grieken zonder FYR in de wereld gebruikt worden. Er wordt Italie gebruikt ipv Italianse republiek, wederom de bewoners zeggen zelf ook Italie. In het geval van Republiek Bosnie en Herzegovina ben je er niet consequent mee. Aanduiding Moslim is zeer beledigend voor de mensen die niet religieus zijn. Daarnaast was dat de nationaliteit voor de islamieten in ex-Yu (met grote M). Het is in jaren 70 ingevoerd en later weer teniet gedaan. Officieel zijn de mensen met zo een achtergrond Bosniakken. (zie wikki Bosniakken pagina). In het land Bosnie en Herzegovina zijn niet alle Bosniakken ook moslims. Daarnaast gebruik je religie en nacionaliteiten door elkaar. Het is voor de mensen verwarend om dit soort dingen te begrijpen. Sowieso gebruik van Moslim-Kroatische federatie. Waar slaat dat op? 1. Op een federatie van de natie Moslims met Kroatie. =>natie Moslim bestaat niet net zoals het land ook niet bestaat! 2. Op een federatie van moslims in kroatie met het land Kroatiet? 3. Op een federatie van Kroatie met een groep moslims. 4. Op een federatie van een groep moslims met een groep Kroaten? 5. Op een federatie van Kroatische moslims ? etc... Jij en ik begrijpen het maar de buitenstaander heeft recht op een beter uitleg. Het is ook verwarrend dat we het woord Kroatisch gebruiken aangezien het geasocieerd wordt met een land.Dit ter zijde. Men moet duidelijk en consequent blijven, namelijk of moslim-katholieke federatie of Bosniak-Kroatische federatie. In geval van moslim-katholieke federatie worden bij beide groepen de religies vermeld. Hier worden niet religieuse Bosniakken en Kroaten buiten beshouwing gelaten.

In geval van Bosniak-Kroatische federatie worden bij beide groepen de nationaliteiten vermeld. Hier wordt iedereen meegenomen in tegenstelling tot Moslim-Kroatische federatie! En zoals eerder gezegd, Moslim is geen nationaliteit. Misschien in de toekomst wie weet maar nu niet!.

Verder wil ik je aanraden om contact met de BiH ambasade in Den Haag op te nemen en je daar verder te informeren en je zult zien dat er een Moslim-Kroatische federatie niet bestaat. In het land zelf heet het Federacija (Federatie) en er wordt verder niet aangeduid van wie of wat maar. Als je naar de site van de federatie gaat http://www.fbihvlada.gov.ba/# dan kan je op een engelse optie cliken en dan zie je wederom dat er over Bosniak-Kroatische federatie gesproken wordt.

Dat het in google meer hits oplevert wilt niet zeggen dat het per definitie goed is. Onze jurnalisten maken dankbaar gebruik van de massa fouten en ze gebruken dat dus ook verkeerd. Er zijn organisaties in Nederland die herhaaldelijk daar tegen in beroep gaan en dat ook graag veranderd zien (inclusief de ambassade!).

Met vriendelijke groet,

OranjeStift!

Ik begrijp je krikiek, en deel die ook in zekere mate. Echter, "Bosniak-Kroatische Federatie" is een in het Nederlands taalgebied niet bestaande uitdrukking. Hoewel "Moslim-Kroatische Federatie" semantisch fout is, is dat toch de naam waaronder de 2e entiteit in BiH in het Nederlandse taalgebied bekend staat. Zie ook de taalunie: http://taalunieversum.org/taal/aardrijkskundige_namen/land/BA waar staat dat twee entiteiten in het Nederlands "Moslim-Kroatische Federatie" en "Servische Republiek" genoemd worden. Op Wikipedia is de afspraak dat we de taalunie volgen. Wikipedia is een encyclopedie, en dient dus de (huidige) praktijk te beschrijven. Wikipedia is geen forum om een discussie te voeren over de juistheid van die praktijk. Overigens bedankt voor het compliment dat je naar het artikel Bosniakken verwijst, dat is namelijk door mij geschreven :-) Evenals de aan het onderwerp gerelateerde artikelen UNPROFOR, Implementation Force, Stabilization Force en European Force in Bosnia and Herzegovina... Tjipke de Vries 6 sep 2006 11:57 (CEST)Reageren

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Fksa.jpg[brontekst bewerken]

Beste OranjeStift, je hebt één of meerdere afbeeldingen geüpload die zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om , Afbeelding:Fksa.jpg. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070524 en dat is ook de plek waar je kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. NB Deze afbeelding is niet door Erwin85Bot genomineerd. Erwin85Bot stelt je slechts op de hoogte van de nominatie. --E85Bot 25 mei 2007 03:07 (CEST)Reageren