Bosniakken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bosniakken
Bošnjaci
Boşnak
In de groene gebieden zijn de Bosniakken in de meerderheid
In de groene gebieden zijn de Bosniakken in de meerderheid
Verspreiding Bosnië, Kroatië, Servië, Macedonië, Montenegro, Slovenië, Turkije, Kosovo
Taal Servo-Kroatisch (Bosnisch)
Geloof Slavische moslims
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Bosniakken (verouderd Bosniaken[1]; enkelvoud: Bosniak, Bosnisch: Bošnjaci, Turks: Boşnak) zijn een bevolkingsgroep op de Balkan. Naar schatting circa meer dan 4 miljoen etnische Bosniakken wonen in Turkije (2008). [2][3] Bosniakken staan op de Balkan bekend als autochtone Moslims.

Geschiedenis[bewerken]

Deze bevolkingsgroep is voor het eerst genoemd in een aantal documenten in het middeleeuwse Bosnië onder de naam Bošnjani. Tijdens de Ottomaanse overheersing van de Balkan, voornamelijk in de 16e en 17e eeuw, werd een islamitisch kenmerk aan deze bevolkingsgroep toegekend. Bosniakken waren Slaven die zich tot de islam bekeerden, die weer op hun tijd genen van de Illyriërs bezaten en van andere volkeren die er zich vestigden (Kelten, Grieken en Romeinen).[bron?] Dit gebeurde veelal uit economische motieven[bron?] maar ook doordat jonge jongens werden ingelijfd in het Ottomaanse leger, onder andere bij de Janitsaren, en daar werden bekeerd tot de islam.[bron?]

Na de val van het Ottomaanse Rijk werden Bosniakken in veel gevallen onderdrukt doordat zij als collaborateurs met de Ottomaanse Turken werden gezien. Dit kwam onder andere omdat de troepen van het Ottomaanse Rijk voor een deel uit Bosniakken bestond.

Religie[bewerken]

Bosniakken zijn hoofdzakelijk[bron?] Slavische moslims en behoren overwegend tot het soennisme. De Bosniakken worden daarom ook wel "Bosnische moslims" genoemd, maar dat is feitelijk onjuist; Bosniakken wonen niet alleen in Bosnië, maar bijvoorbeeld ook in Kroatië, Servië, Macedonië, Montenegro en Slovenië en lang niet alle Bosniakken zijn moslim.[bron?] Daarnaast wonen er op de Balkan ook moslims die geen Bosniak zijn, zowel van Slavische (Pomaken, Gorani en Torbeš) als niet-Slavische oorsprong (bijvoorbeeld geïmmigreerde Turken of Arabieren).

Bekende hedendaagse Bosniakken[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Encarta-encyclopedie Winkler Prins (1993-2002) s.v. "Bosnië-Hercegovina. §2. Bevolking".
  2. Documentaire [1]
  3. Turks rapport spreekt van 2 miljoen in 2008 [2]