Gagaoezen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gagaoezen in Moldavië

De Gagaoezen (Gagaoezisch: Gagauz, meerv. Gagauzlar of Gagavuz, meerv. Gagavuzlar; Russisch: Гагаузы, Gagauzij) vormen een Turks volk in Zuidoost-Europa, dat zich van de meeste andere Turkse volkeren onderscheidt doordat ze niet islamitisch, maar oosters-orthodox zijn. Hun taal, het Gagaoezisch, is nauw verwant met het Turks van Turkije.

Gagaoezen zijn in kleine aantallen in bijna alle Balkanlanden te vinden, maar hun zwaartepunt ligt in Moldavië en de aangrenzende zuidwestelijkste hoek van Oekraïne. In Moldavië genieten ze sinds eind 1994 autonomie in de regio Gagaoezië. In 1989 woonden er in de toenmalige USSR 173.000 Gagaoezen, waarvan 153.000 in Moldavië. De stad Comrat is de hoofdplaats van Gagaoezië.

De meerderheid van de Gagaoezen in Gagaoezië stamt af van immigranten die vanaf 1817 van de destijds Turkse Balkan (in het bijzonder vanuit de Dobroedzja) uitweek naar de Boedzjak, een steppegebied aan de Zwarte Zee. Dit zuidelijkste gedeelte van Bessarabië was in 1812 door Rusland veroverd en ontdaan van zijn islamitische Turkse en Tartaarse bevolking. Over de voorgeschiedenis van deze immigranten bestaat geen zekerheid.