Serviërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Serviërs of Serven (Servisch: Срби/Srbi) zijn een Zuid-Slavisch volk woonachtig in Servië maar ook in delen van omliggende landen zoals Kroatië en Bosnië en Herzegovina (Servische Republiek). De Montenegrijnen uit Montenegro worden soms tot de Serviërs gerekend. Ook in de Krajina van Kroatië zijn nog Serviërs woonachtig, ondanks het feit dat tijdens Operatie Storm veel Serviërs uit Kroatië door het Kroatische leger zijn verdreven.

Geschiedenis[bewerken]

De Serviërs kwamen in de vroege Middeleeuwen vanuit Wit-Servië in het huidige zuidwesten van Polen naar de Balkan, waar ze van de Byzantijnse keizer een land kregen. Zij hebben zich hier vermengd met inheemse volkeren die er eerder waren (Kelten, Grieken, Illyriërs, Romeinen et cetera).

In de twintigste eeuw waren de Serviërs het overheersende volk in de multi-etnische staat Joegoslavië. Tijdens de Oorlogen in Joegoslavië probeerden nationalistische Serviërs alle Servische gebieden binnen Joegoslavië tot een staat te smeden, wat tot een burgeroorlog leidde.

Hedendaagse verspreiding[bewerken]

In Servië zelf is het Servisch de enige officiële taal. De autonome provincie Vojvodina kent veel minderheden, maar de Serviërs vormen er nog altijd meer dan 65% van de bevolking, de overheersende groep dus. In Kosovo woont een Servische minderheid in het noorden in en rondom de stad Kosovska Mitrovica. Deze Serviërs weigeren het gezag van de Kosovaarse regering in Pristina te erkennen.

In Bosnië-Herzegovina gebruikt de Republika Srpska het Servisch als officiële taal, hoewel ze Kroaten en Bosniaken als minderheden heeft erkend. Dit is ook het geval in de Bosniak-Kroatische Federatie, waar de Serviërs nog altijd 8% van de bevolking vormen.

In Kroatië wordt in de Krajina rondom de steden Knin en Vukovar nog altijd Servisch gesproken. In 1995 werd een groot deel van de Serviërs verjaagd door het Kroatische leger, maar tegenwoordig is de Servische minderheid weer aan het toenemen door de langzame terugkeer van vluchtelingen.

Of de Montenegrijnen uit Montenegro een aparte etnische groep vormen of een regionale Servische groep is onderwerp van discussie. Wie zich in Montenegro identificeert met de term Montenegrijn of de term Serviër heeft hoofdzakelijk een politieke achtergrond. Hetzelfde geldt voor de Montenegrijnse taal.

Zie ook[bewerken]