Sorben

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sorben
Vlag van de Sorben
Vlag van de Sorben
Totale bevolking 60.000
Verspreiding Vlag van Duitsland Duitsland: Saksen en Brandenburg
Taal Sorbisch
Verwante groepen Polen, Tsjechen
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Sorben zijn een West-Slavisch minderheidsvolk (ongeveer 60.000 mensen) in het oosten van Duitsland in de deelstaten Saksen en Brandenburg. Ze leven in een gebied dat 80 kilometer ten zuidoosten van Berlijn ligt. Zij spreken hun eigen Slavische taal, het Sorbisch, die twee varianten kent: het Oppersorbisch en het Nedersorbisch. De Sorbische taal kent ongeveer 20.000 tot 30.000 sprekers. Deze zijn allemaal tweetalig: zij spreken zowel Sorbisch als Duits.

De Sorben zijn de overgebleven nazaten van Slavische volkeren die eeuwen geleden in het gebied tussen de Elbe en de Oder hebben gewoond. De Slavische Sorben, wonend op een eilandje te midden van sprekers van een Germaanse taal (Duits), zijn verwant aan Polen en Tsjechen.

De Sorben werden vroeger ook, net als alle andere Slavische volkeren, Wenden genoemd. In tekstboeken over de Middeleeuwen komt deze naam terug als 'Wendische steden'. Dit zijn dan die steden van de Hanze die aan de Oostzee liggen. De vorsten van Mecklenburg-Strelitz en Mecklenburg-Schwerin beroemden zich op hun oeradelijke afstamming van de stamhoofden der Wenden. Daarom was er ook een Wendenkroon en een Huisorde van de Wendische Kroon. De naam Wenden wordt thans door sommigen als beledigend gezien.

Beroemde Sorben[bewerken]