Partido Independentista Puertorriqueño

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag: Puerto Ricaanse Onafhankelijkheidspartij (PIP)

De Puerto Ricaanse Onafhankelijkheidspartij (Spaans: Partido Independentista Puertorriqueño - Engels: Puerto Rican Independence Party - afgekort PIP) is een politieke partij op Puerto Rico, die ervoor pleit dat Puerto Rico onafhankelijk wordt van de Verenigde Staten[1] Met 1 zetel op 27 in de senaat en 1 op 51 in de kamer van volksvertegenwoordigers, is het de kleinste van de drie partijen in het parlement. Dit vertegenwoordigt ongeveer 9,5% van de stemmen (verkiezingen november 2004).[2] Tevens is het de op een na oudste van alle geregistreerde partijen in Puerto Rico.[3]

Geschiedenis[bewerken]

De partij begon als de verkozen vleugel van de Puerto Ricaanse pro-onafhankelijkheidsbeweging. Het is de grootste van de onafhankelijkheidspartijen, en de enige die momenteel verkiesbaar is.

De partij werd opgericht op 20 oktober 1946 door Gilberto Concepción de Gracia (die in 1968 overleed). Hij deed dit omdat hij vond dat de onafhankelijkheidsbeweging was verraden door de Partido Popular Democrático, wiens doel oorspronkelijk ook onafhankelijkheid was.

In de jaren 70 van de 20e eeuw leidde de nieuw verkozen PIP-gouverneurskandidaat Rubén Berríos een protest tegen de U.S. Navy in Culebra.[4] Destijds werd hij hiervoor schuldig bevonden aan binnendringen op verboden terrein, en drie maanden opgesloten.

In 1999 raakten PIP-leiders, vooral Rubén Berríos, betrokken bij de Navy-Vieques protesten die begonnen werden door vele burgers van Vieques. Deze protesten waren gericht tegen de aanwezigheid van het Amerikaanse leger.

Tijdens de verkiezingen van 2004 dreigde de PIP erkenning te verliezen als officiële partij. Ze haalden bij de verkiezingen voor de gouverneur maar 2,4% van de stemmen. Dankzij een grote handtekeningenactie kon dit worden voorkomen. Bij de parlementsverkiezingen haalden ze voor de senaat en de kamer van volksvertegenwoordigers respectievelijk 9,4% en 9,7% van de stemmen.

Partijsymbool[bewerken]

Het symbool van de PIP is een groene vlag met een wit kruis. Daarom staat de partij ook wel bekend als de “groene partij”, zowel bij het publiek als bij de verkiezingen.

De kleur groen staat volgens de PIP voor de hoop op vrijheid, en het witte kruis voor het offer dat daarvoor moet worden gebracht.

Belangrijke partijleiders[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Berrios-Martinez, Ruben; “Puerto rico—Lithuania in Reverse?”; The Washington Post, Pg. A23; May 23, 1990.
  2. World Factbook CIA
  3. The New York Times; Mar 18, 1949, pg. 13.Puerto Rico State Electoral Commission (CEE)
  4. The New York Times, “Protesters on Culebra Scuffle With Marines”; pg. 13, January 19, 1971.