Partido Regionalista Independiente

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Partido Regionalista Independiente
Logo
Personen
Partijvoorzitter Alejandra Bravo Hidalgo
Zetels
Kamer van Afgevaardigden
0 / 120
Senaat
0 / 38
Geschiedenis
Opgericht 4 juli 2006
Algemene gegevens
Actief in Chili
Hoofdkantoor Miraflores 113 Of. 33 Santiago, Chili
Aantal leden 40.852
Richting Centrum
Ideologie Christelijk-sociaal
regionalisme
semipresidentialisme
progressivisme
gemengde economie
Kleuren Blauw en rood
Coalitie Chile Vamos
Website http://www.pricentro.cl/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Partido Regionalista Independiente (Nederlands: Onafhankelijke Regionalistische Partij) is een Chileense regionalistische en centristische politieke partij die op 4 juli 2006 ontstond.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De PRI ontstond na de fusie van de Alianza Nacional de los Independientes (Nationale Alliantie van Onafhankelijken), de Partido de Acción Regionalista de Chile (Regionale Actiepartij van Chili), het Fuerza Regional Independiente (Front van Regionale Onafhankelijken) en een afsplitsing van de Partido Demócrata Cristiano (Christendemocratische Partij). De nieuwe partij presenteerde zich aanvankelijk als centristisch alternatief voor de centrumlinkse/linkse alliantie Concertación (Coalitie) en de centrumrechtse alliantie Alianza por Chile (Alliantie voor Chili). In 2009/2010 deed de PRI niet mee aan de presidentsverkiezingen, maar wel aan de parlementsverkiezingen. Het ging daarvoor een lijstverbinding aan met de linkse Movimiento Amplio Social (Brede Sociale Beweging). Voor de verbintenis werden drie parlementariërs gekozen die echter allemaal de partij verlieten.

Bij de presidentsverkiezingen van 2013 was Ricardo Israel namen de PRI presidentskandidaat. Hij verkreeg maar 0,57% van de stemmen. Geen enkele kandidaat van de PRI werd in het parlement gekozen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 boekte de partij echter een vooruitgang t.o.v. 2008.

Pogingen om van de PRI een alternatief te maken voor centrumlinks of centrumrechts waren mislukt en sinds 2015 vormt de partij samen met andere centrumrechtse partijen de coalitie Chile Vamos.

Ideologie[bewerken | brontekst bewerken]

De PRI is een partij van het politieke midden en is christendemocratisch en een aanhanger van meer autonomie voor de regio's van Chili.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]