Patatje oorlog (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Patatje oorlog
Regie Nicole van Kilsdonk
Producent Joost de Vries
Leontine Petit
Marleen Slot
Scenario Lotte Tabbers
Hoofdrollen Pippa Allen
Johnny de Mol
Rifka Lodeizen
Muziek Melcher Meirmans
Merlijn Snitker
Chrisnanne Wiegel
Montage Wouter Jansen
Cinematografie Jeroen de Bruin
Productiebedrijf Lemming Film
Première 12 oktober 2011
Genre Drama
Familie
Speelduur 86 minuten
Taal Nederlands
Land Nederland
België
Budget 1,3 miljoen euro
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Patatje oorlog is een Nederlandse kinderfilm uit 2011, geregisseerd door Nicole van Kilsdonk. Het is een live-actionfilm, maar enge fantasieën over wat er gebeurt en kan gebeuren in een oorlog en over het doden van dieren worden wat luchtiger gepresenteerd in de vorm van animatie. Patatje oorlog is de verfilming van het boek Een Kleine Kans van Marjolijn Hof uit 2006. Patatje oorlog was de openingsfilm van het kindermediafestival Cinekid 2011.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Thomas (Johnny de Mol) is een arts die vaak naar oorlogsgebieden gaat om daar te werken. Zijn dochtertje Kiek (Pippa Allen) is bezorgd dat hij kan overlijden door een verdwaalde kogel, of iets dergelijks. Thomas brengt daar zijn favoriete verhaal tegen in: er was eens een man die zo bang was dat hem buiten iets zou overkomen dat hij thuis bleef; toen viel er echter een dikke boom op het huis. De man was dood. Ook Kieks moeder probeert haar gerust te stellen: de kans dat een kind een dode vader heeft is klein. Kiek bedenkt dat de kans dat een kind een dode muis, een dode hond en een dode vader heeft nog kleiner is. Ze koopt een "mislukte" muis en zet de kooi in de zon, tegen het advies van de dierenwinkelier. Zoals de bedoeling was gaat die dood.

Thomas belt niet meer en nu worden Kiek's moeder en oma ook wel erg ongerust. Een paar dagen later komen ze er achter dat de vader van Kiek vermist is. Kiek vindt het maar raar en blijft vragen stellen, terwijl ze hier ook erg verdrietig van wordt. Ondertussen doet haar klas mee met een muscial van Peter Pan. Kiek had de hoofdrol, maar wou de rol niet meer. Dit is waarschijnlijk, omdat ze haar vader mist. Even later nu ze al ongeveer een week niks meer gehoord hebben, geen 'mislukte' hond hebben kunnen vinden en Kiek de kans nóg kleiner wil maken, neemt Kiek haar eigen hond mee naar een viaduct om hem daar af te gooien, op de snelweg. Ze wordt daar nog net van weerhouden door een voorbijganger. Het begint haar te dagen dat ze de wetten van de kansberekening misschien toch verkeerd heeft begrepen.

Thomas blijkt gewond te zijn geraakt. Zijn been is geamputeerd en hij komt thuis.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Allen, Pippa Pippa Allen Kiek
Breederveld, Leny Leny Breederveld Lies
Mol, Johnny de Johnny de Mol Thomas
Lodeizen, Rifka Rifka Lodeizen Esmee
Meer, Ruben van der Ruben van der Meer Hayo
Visser, Vincent Vincent Visser Dennis

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]