Paul Clarvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul Clarvis
Paul Clarvis
Algemene informatie
Geboren Enfield (Londen), 9 april 1963
Geboorteplaats Groot-LondenBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Beroep muzikant
Instrument(en) drums, percussie
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Paul Clarvis (Enfield (Londen), 9 april 1963)[1][2][3] is een Britse muzikant (drums, percussie).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Clarvis speelde eerst in een dixieland-band en later in rockbands tijdens zijn schooltijd. Hij was ook lid van het Nationaal Jeugdorkest. Hij kreeg les van Jimmy Benson, later van Dave Hassell[4] en Jim Blackley[5] in Toronto en instructie over de tabla van Yousuf Ali Khan[6]. Na het winnen van een studiebeurs kon hij van 1981 tot 1983 studeren aan het Royal College of Music. Hij werkte eerst in musicals als West Side Story en op het gebied van klassieke muziek bij de London Sinfonietta en Leonard Bernstein, voordat hij zich in de jaren 1990 in het jazzcircuit kon vestigen. Hij werkte samen met Gordon Beck[7] en Nick Weldon[8] en formeerde zijn eigen band Orquestra Mahatma met Stuart Hall, Sonia Slany[9] en Thad Kelly, waarmee hij ook opnam. In 1996 maakte hij deel uit van het kwartet van Stan Sulzmann, het trio van Alec Dankworth en Martin Speakes Five Pitch, maar hij begeleidde ook Christine Tobin[10]. Harrison Birtwistle maakte hem datzelfde jaar solist op de Night of the Proms. Hij toerde in 1998 met John Law[11], Tim Wells[12] en met Andy Sheppard. Hij was ook lid van Colin Towns' Mask Orchestra[13], Henry Lowthers Still Waters en vormde Four in Perspective met Norma Winstone, Kenny Wheeler en Fred Hersch. John Williams haalde hem ook naar zijn Friends. Hij behoorde ook tot het trio Liquorice Stick Allsorts met Alan Barnes[14] en Jim Hart[15].

Als studiomuzikant werkte hij vaak voor de filmstudio's. Hij heeft ook gewerkt voor Mick Jagger, Elvis Costello, Elton John, Paul McCartney, Annie Lennox, Sting, Bryan Ferry, Mark-Anthony Turnage (Greek), Richard Thompson (Industry), Moondog (Bigband), John Adams (Chamber Symphony), McFly, John Harle (Terror and Magnificence, Silencium), Matthew Herbert, Hugh Masekela en Sally Potter (The Roads not Taken). Als professor gaf hij les aan de Royal Academy of Music.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1997: Paul Clarvis, Stan Sulzmann, Tony Hymas For All the Saints
  • 2000: Fred Hersch, Norma Winstone, Kenny Wheeler, Paul Clarvis 4 In Perspective
  • 2009: Drumming

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Clarvis heeft bijgedragen aan een aantal films:

Clarvis had ook gewerkt met Quills (bandlid: The Quills Specialist Band), The Cell (eerste percussie), The Miracle Maker (etnische percussie), The Next Best Thing (percussie), The Darkest Light (percussie), Beautiful People (percussie), East Is East (drums en percussie), Heart (percussie), Beloved (aanbevolen muzikant), The Mighty (percussie), My Son the Fanatic (muzikant) en nog veel meer.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]