Paul Middellijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul Middellijn
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Paul August Middellijn
Pseudoniem(en) Professor Anansi
Geboren 1 april 1949
Geboorteplaats Paramaribo
Land Suriname
Beroep International Storyteller
Werk
Jaren actief 1982-heden
Genre Proza, poëzie, kinderboeken
Bekende werken Sranan yu son
Uitgeverij De Geus, Breda
Dbnl-profiel
[www.omanewsu.com Website]
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Suriname

Paul Middellijn (Paramaribo, 1 april 1949) is een Surinaams schrijver en musicus. Hij ging in 1969 naar Nederland en bouwde aan het einde van de jaren ’80 in zijn woonplaats Rotterdam een reputatie op als voordrachtskunstenaar. In Suriname geeft Middellijn met regelmaat vertelworkshops.

Middellijn debuteerde in 1981 met de dichtbundel Sranan ju son/Suriname jouw zon, die in 1984 door uitgeverij De Geus werd heruitgegeven. De bundel is nationalistisch vanuit een migrantenoptiek en beschrijft veel van de problemen van Surinamers in Nederland. Sommige gedichten zijn gebaseerd op één woordwending of woordvariatie, enkele mooie gedichten geven op sobere wijze een korte, zuivere sfeerschets. Later verschenen Vieze versa (1989) en twee bundels met zowel proza als poëzie: Jazz-rapsodie (1990) en Metropolitan Blues (1993).

Verder schreef Middellijn in het Sranan het jeugdboek Na libi fu Sopropo nanga Antroewa/Het leven van Sopropo en Antroewa (1982) met Nederlandse vertaling van Chitra Gajadin. Verder verschenen Natty en Fleurtje (1994), Kikkervisje en Heer Snoek (1990), Anansi en Koning Leeuw (2004), "De droom van Agama" (2004), "Krekel en Jaguar" (2005), "Agama de Kameleon" (2006).

Middellijn maakte drie opnamen met op Surinaamse volksmuziek gebaseerde jazzfusion: "Pikin Nengre Kondre" (1982), Switi Smeri (1982), Paramaribo Express (1984).

Dunya Festival[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1990 tot 2000 was Middellijn artistiek leider van de onderdelen Storytelling, Jazz & Poetry en het kinderterrein op het Dunya Festival. Middellijn heeft Storytelling geïntroduceerd als onderdeel van het Dunya Festival en heeft daarmee de kunst van het verhalen vertellen in heel Nederland nieuw leven ingeblazen. Jaarlijks genoten 70.000 bezoekers een weekend lang van Storytelling op het festival.

Voorlichtingsboeken[bewerken | brontekst bewerken]

Middellijn heeft verschillende educatieve kinderboeken geschreven en een vertelhandleiding voor ouders en leerkrachten.

  • "Echte vrienden" (2007), in opdracht van "Foundation for Human Development", Suriname
  • "Storytelling-manual"(2007), in samenwerking met "The University of the West Indies", Trinidad
  • "Kinderen in Suriname" (2010), in opdracht van UNICEF, Suriname
  • "Ons GELD" (2012), in opdracht van de Centrale Bank van Suriname

Nederlands Kamerorkest[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2009 tot 2011 was middellijn op Tournee in Aruba en de Nederlandse Antillen met het Nederlands Kamerorkest olv. Arjan Tien.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 ontving Middellijn de Etnisch Culturele Kunstprijs.


Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1990 reisde Middellijn de wereld rond en stond op vijf continenten met zijn verhalen. Hij opende het Eerste Storytelling Congres op de Universiteit van Ghana en evenzo in het Afrika museum in Johannesburg. In totaal bezocht Paul Middellijn meer dan dertig landen.

Multi Media[bewerken | brontekst bewerken]

Middellijn legde zich toe op het vervaardigen van satirische video´s op YouTube. In deze video´s drijft hij de spot met de gehele Surinaamse politiek. Van hem is bekend dat hij hierin niemand ontziet en geen blad voor de mond neemt. Hij produceerde vanaf 2020 tot 2022 ca. 1300 video´s. Het aantal groeit steeds verder door de frequentie van ca. twee per dag.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook