Paul de Lussanet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul Lussanet met model Jean Shrimpton bij de opening van een expositie in Galerie Krikhaar te Amsterdam, 1965

Paul de Lussanet (16 november 1949, Laren (Noord-Holland)) is een Nederlands beeldhouwer, kunstschilder en regisseur.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

De Lussanet kreeg zijn eerste schilderlessen van zijn grootouders, kunstschilders te Laren. Hij studeerde bij de expressionist Oskar Kokoschka aan diens 'Schule des Sehens' te Salzburg en vervolgens aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij werkte veel in het buitenland, lange tijd in Parijs en vaak aan de Côte d'Azur, maar keerde in 2000 weer terug naar Laren.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

De Lussanet werkt als kunstschilder zowel als beeldhouwer. Hij maakt kleurrijke expressieve kunst, die zich volgens de website van Museum MORE te Gorssel kenmerkt door een groot 'joie de peindre' (schilderplezier)[1]. Het vrouwelijk naakt is een terugkerend thema, alsook het zorgeloze leven in Zuid-Frankrijk. Hij had solo-exposities in binnen- en buitenland.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werkte De Lussanet ook als filmmaker. Zo regisseerde hij de films Alle dagen feest (1976, deels) naar de gelijknamige verhalenbundel van Remco Campert, Mysteries (1978) naar de gelijknamige roman van Knut Hamsun en Lieve jongens (1980) naar de gelijknamige roman van Gerard Reve. In 1987 regisseerde hij het toneelstuk De paradox van de acteur naar een stuk van Denis Diderot.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2022 verscheen er een biografie over Paul de Lussanet met als ondertitel Verf in het bloed, geschreven door Wim Hazeu.

Bronnen, externe links[bewerken | brontekst bewerken]