Pernes-lès-Boulogne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pernes-lès-Boulogne
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Pernes-lès-Boulogne (Frankrijk)
Pernes-lès-Boulogne
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Pas-de-Calais (62)
Arrondissement Boulogne-sur-Mer
Kanton Boulogne-sur-Mer-1
Coördinaten 50° 45′ NB, 1° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,76 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
417[1]
(54 inw./km²)
Hoogte 15 - 109 m
Overig
Postcode 62126
INSEE-code 62653
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk
Pernes Lez Boulogne, naambord

Pernes-lès-Boulogne (Pernes lez Boulogne) is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France) en telt 425 inwoners (2018). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Boulogne-sur-Mer.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Pernes-lès-Boulogne bedraagt 7,8 km², de bevolkingsdichtheid is 54,2 inwoners per km². Pernes ligt in het natuurgebied Le Parc naturel régional des Caps et Marais d'Opale.

De onderstaande kaart toont de ligging van Pernes-lès-Boulogne met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp bestond al in de zevende eeuw, in het jaar 823 behoorde het toe aan abdij van Saint-Riquier. In 881 werd het totaal vernietigd door de Noormannen, pas in 1065 werd het weer genoemd als de graaf van Vlaanderen Baudouin-le-Barbu op verzoek van bisschop Druon, de kerk van Pernes, de bijgebouwen, en een stuk land en een ploeg aan het kapittel van Therouanne schonken.
In de daaropvolgende periode was Pernes een van de zeven châtellenies van het Graafschap Saint-Pol. In de 12e en 13 e eeuw was de baronie van Pernes het bezit van het huis van Bailleul, in de 14e eeuw van de graven van Fauquembergue. In 1371 kwam het door een huwelijk weer in het bezit van de graaf van Saint-Pol, verder is bekend dat in 1695 Maximilien van Vignacourt de eigenaar was.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk, Eglise du Saint-Esprit is in de jaren 1851 - 1852 door aannemer M. Sagnier, het ontwerp was van architect Philippe Sannier. Op de klokkentoren staat het jaartal 1850.[2]

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de plaats wordt genoemd in documenten als: Pernes (1084-1190), Prenes (1084), Pernae (1119), Parnes (1338), Pernes-lès-Boulogne (1774) [3]. De naam is afgeleid van het Romeinse antroponymie Paternus met het achtervoegsel -as dat het "domein van Paternus" aangeeft, de toevoeging lès-Boulogne geeft aan dat het dichtbij Boulogne-sur-Mer ligt[4].

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pernes-lès-Boulogne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.