PlanetSide 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PlanetSide 2
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Sony Online Entertainment
Uitgever(s) Sony Online Entertainment
ProSiebenSat1 Games (EU)
Muziek Jeff Broadbent, Don Ferrone
Datum van uitgave Pc: 20 november 2012
PlayStation 4: Onbekend
Taal/talen Engels
Platform(s) Windows, PlayStation 4
Navigatie
Voorloper PlanetSide
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

PlanetSide 2 is een free-to-play, MMO first-person shooter (MMOFPS), gepubliceerd door Sony Online Entertainment en uitgebracht voor de pc op 20 november 2012. Het is de opvolger van het spel PlanetSide dat was uitgebracht in 2003. Net als in PlanetSide, vechten in PlanetSide 2 drie facties om de controle over de fictieve planeet Auraxis. PlanetSide 2 is op 5 juni 2013 aangekondigd voor PlayStation 4.

Gameplay[bewerken]

Planetside 2 richt zich volledig op de online multiplayer en kent dan ook geen singleplayer. De speler moet in PlanetSide 2 kiezen tussen een van de drie rijken (facties) die tegen elkaar strijden om de heerschappij over de fictieve planeet Auraxis. Omdat alle spelers slechts verdeeld zijn over vier zeer grote maps (continenten), nemen er zeer veel spelers (honderden) aan het zelfde gevecht deel. Daarbij beschikken de spelers over allerlei voertuigen zoals tanks, vliegtuigen en APC's waarin meerdere spelers tegelijkertijd plaats kunnen nemen voor een snelle verplaatsing van troepen. Deze grootschalige oorlogsvoering is erg gericht op samenwerkingsverbanden tussen spelers, want individueel kunnen ze relatief weinig beginnen tegen een grote tegenpartij. De speler kan deel uitmaken van een eenheid (squad) om als groep bepaalde doelen aan te vallen of juist te verdedigen. Het spel kent geen 'rondes' zoals gebruikelijk in veel shooters: het gevecht gaat altijd door. Er is wel een dag-nachtcyclus in het spel ingebouwd.

Facties en Klassen[bewerken]

De drie facties hebben verschillende strategieën, sterktes en zwaktes. Toch zijn ze allemaal ongeveer even sterk.

Terranische Republiek (TR)

Een autoritaire factie die militair geweld gebruikt om strikte controle over de soldaten te handhaven. De kleuren die ze dragen zijn rood en zwart. Ze beschikken over de snelste voertuigen. Ze beschikken ook over de snelst vurende wapens, maar met een lage schade per kogel.

Nieuw Conglomeraat (NC)

Een factie bestaande uit losjes georganiseerde vrijheidsstrijders. Ze zijn fel gekant tegen de Terranische Republiek. De kleuren die ze dragen zijn geel en blauw. Hun voertuigen zijn het best bepantserd. Hun wapens hebben een lage vuursnelheid, maar een hoge schade per kogel.

Vanu Soevereiniteit (VS)

De VS is ervan overtuigd dat de mensheid alleen door het gebruik van geavanceerde technieken kan overleven. Hun kleuren zijn donkerpaars en cyaan. De VS maakt gebruik van sci-fi-achtige plasmawapens, en hun tanks zweven boven de grond.

Klassen[bewerken]

Een overeenkomst van de drie facties in PlanetSide 2, is dat ze allemaal dezelfde klassen hebben. Er zijn zes unieke klassen, met hun eigen wapens en speciale mogelijkheden. Bij het verdienen van in-game certificatiepunten, kunnen er betere wapens gekocht worden.

 • Infiltrator: De infiltrator is een sluipschuttersklasse die de mogelijkheid heeft om voor korte tijd onzichtbaar te worden.
 • Lichte aanvaller: Een lichte aanvaller heeft een jetpack om zijn rug en kan hierdoor snel verplaatsen en op moeilijk bereikbare plekken komen.
 • Arts: Een arts beschikt over de mogelijkheid om zichzelf en anderen te genezen.
 • Technicus: Een technicus kan voertuigen en robots van de Max-klasse repareren. Ook kunnen ze op strategische plekken een zwaar machinegeweer (turret) plaatsen die effectief is tegen infanterie en voertuigen.
 • Zware aanvaller: Een zware aanvaller beschikt over machinegeweren en een raketwerper om voertuigen uit te schakelen. Tevens beschikken ze over extra veel bepantsering.
 • Max: Een max is een zwaar bepantserde robot die beschikt over de sterkste wapens. De max loopt langzaam en kan niet in de meeste voertuigen zitten.

Continenten en Faciliteiten[bewerken]

In de originele PlanetSide waren er tien continenten op Auraxis. In Planetside2 is dit aantal teruggebracht naar vier:

 • Indar: Dit continent wordt gekenmerkt door grote woestijnen, ravijnen en bergen.
 • Esamir: Een bevroren continent dat voor het grootste gedeelte bestaat uit bevroren rivieren en uitgestrekte sneeuwvlaktes.
 • Amerish: Het kleinste continent met hoge bergen, groene valleien en stukken bos.
 • Hossin: Een heel grote soort van jungle

Elk continent is ingedeeld met verschillende faciliteiten (basissen). Het doel van het spel is om deze allemaal te veroveren. De faciliteiten zijn:

 • Kleine Buitenpost: Om deze faciliteit te veroveren moet er één controlepunt veroverd en verdedigd worden. De verovering is voltooid als het controlepunt 4 minuten lang bezet is gehouden.
 • Grote Buitenpost: Bij een verovering van dit type basis moeten er controlepunten veroverd worden. De verovering is voltooid als de controlepunten 7 minuten lang bezet zijn gehouden.
 • Amp station: Een grote vesting met dikke muren en 'energieschilden' die voertuigen tegenhouden. Deze energieschilden kunnen uitgeschakeld worden. Er is één controlepunt, en de verovering duurt minimaal 10 minuten.
 • Bio lab: Een Bio lab is een verhoogte basis met een grote koepel tegen vliegtuigen. Elk Bio lab heeft vier controlepunten. Onder aan de basis zijn verdedigingsschilden die infanterie en tanks blokkeren. Een verovering duurt minimaal 10 minuten.
 • Tech plant: Een hoog en breed gebouw met maar één controlepunt. Ook deze basis beschikt over energieschilden tegen tanks en infanterie. De enige ingang is een kleine opening aan de achterkant. Een verovering duurt minimaal 10 minuten.

Ontvangst[bewerken]

Gemiddelde score
Bron Score
Metacritic 84/100
Recensiescore
Publicist Score
Eurogamer 9/10
GameSpot 8.5/10
GameSpy 9/10
GamesRadar 9/10
IGN 9/10

PlanetSide 2 kreeg overwegend positieve beoordelingen van de critici. De website Metacritic gaf het spel op basis van 42 reviews een gemiddelde score van 84 uit 100. Daarnaast heeft PlanetSide 2 meerdere awards gewonnen. Zo won de game tijdens E3 in 2012 in totaal zestien awards, waaronder Beste MMO game 2012 en Beste PC game 2012 van IGN.

Bronnen, noten en/of referenties