Pluto (stripfiguur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pluto
Strippersonage
Stripreeks Donald Duck
Introductie 1930
Portaal  Portaalicoon   Strip

Pluto is een fictieve hond in de tekenfilms van Disney, gecreëerd door Walt Disney. Pluto verscheen voor het eerst in 1930 in de cartoon The Chain Gang als een bloedhond die op het spoor was van een ontsnapte gevangene. Pluto is genoemd naar de gelijknamige dwergplaneet Pluto die in datzelfde jaar werd ontdekt.

Pluto begon aanvankelijk als het huisdier van Minnie Mouse. In de film The moose hunt werd zijn naam veranderd in Pluto en werd zijn nieuwe baasje Mickey Mouse.

Meestal is Pluto te zien als Mickeys trouwe viervoeter, maar soms zien we Mickey helemaal niet en krijgt Pluto het aan de stok met Knabbel en Babbel of met andere honden. De meeste filmpjes gaan over hoe moeilijk het is voor Pluto om Mickey iets duidelijk te maken. Of om zijn jaloezie als hij denkt dat Mickey een ander dier leuker vindt, bijvoorbeeld in Mickey`s elephant uit 1936. Vanaf 1937 krijgt Pluto zijn eigen tekenfilmserie. De eerste hiervan is Pluto`s Quin-Puplets.

Pluto is een van de weinige tekenfilmfiguren uit de Disneyreeks die de eigenschappen van een echt dier heeft, terwijl andere dieren antropomorf zijn.