Pollença

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pollença
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Pollença (Spanje)
Pollença
Situering
Autonome regio Balearen
Provincie Balearen
Coördinaten 39° 52′ NB, 3° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 151,65 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
16.222
(107 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
07.042
http://www.ajpollenca.net/
Detailkaart
Kaart van Pollença
De gemeente op het eiland Mallorca.
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Pollença is een gemeente in de Spaanse provincie en regio Balearen met een oppervlakte van 152 km². Pollença heeft 16.222 inwoners (1 januari 2016). De gemeente ligt op het eiland Mallorca.

Deze weinig toeristische provin­ciestad ligt met het strand in de rug naar het don­kere gebergte van de Tenelles toegewend. Inwoners uit Alcudia, die in de 14e eeuw voor de voortdurende overvallen van de piraten landinwaarts waren ge­vlucht, gaven de stad de naam van de oude Romeinse nederzetting Pollentia. Die bevond zich op de plek waar nu het huidige Alcudia ligt. Zoals Pollença er nu uitziet, stamt de stad uit de 16de eeuw. In 1552 werd Pollença namelijk door piraten volledig in de as gelegd. Meteen begon men met de we­deropbouw. Kenmerkend voor de stad zijn de smalle, kronkelige straatjes, die aan een Moorse medi­na doen denken. Ook de kerken maken een bescheiden indruk, zoals de bijna sobere, in 1236 ge­wijde parochiekerk Santa Maria de los Ángeles, die in de huidige vorm uit de 18de eeuw stamt, en de oude jezuïetenkerk Montesión van 1697, naast het stadhuis. De stad is gelegen aan een heuvel, de Puigde Calvari, van 170 m hoogte. Achter de Plaça Major ligt de uit 365 treden bestaande steile trap die naar de top voert. Boven op de top, naast de kleine romaans­ gotische kapel, overziet u niet alleen de stad, maar ook het weel­derige parklandschap aan de over­zijde van de Torrent Sant Jordi. Over de drooggevallen, vroeger met snelstromend water gevulde bergbeek welft de Romein­se brug uit de Klassieke Oudheid, de enige overgebleven getuige van de Romeinse tijd in deze streek.

De concerten tijdens de inter­nationale muziekweken in de kruisgang van het voormalige do­minicaner klooster Santo Domin­go spelen een uiterst belangrijke rol. In deze periode van eind au­gustus tot begin september is Pol­lença een trekpleister, zowel voor toehoorders en uitvoerenden, als voor buitenlandse investeerders. Menigeen verwierf in de huerta een sprookjesachtig mooie finca met een oud huis en een nieuw zwem­bad. Een columnist schreef met het oog op het maatschappelijke leven op Mallorca al rond de eeuwwisseling: 'De mensen van smaak gaan naar Pollença. Of ze gaan naar Port de Pollença, het 5 km verder in de richting van de zee gelegen vakantieoord. De vis­sershaven heeft zijn betekenis ver­loren; de jachthaven is klein en geldt als exclusief. Het gebied biedt weergaloze mogelijkheden om te zeilen.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen
Zie de categorie Pollença van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.