Poolse Academie van Wetenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Będlewo: conferentiecentrum van het wiskundig instituut van de Poolse Academie van Wetenschappen

De Poolse Academie van Wetenschappen, met hoofdkantoor in Warschau, is een van de twee Poolse instellingen die de status van een academie van wetenschappen heeft.

Geschiedenis[bewerken]

De Poolse Academie van Wetenschappen (Pools: Polska Akademia Nauk, afgekort tot PAN) is een aan de Poolse staat gelieerde instelling, met hoofdkantoor in Warschau, die in 1952 werd opgericht door de fusie van eerdere wetenschappelijke genootschappen, waaronder de Poolse Academie voor het Wetenschappelijk Onderwijs (Polska Akademia Umiejętności, afgekort tot PAU), met zetel in Krakau, en de in Warschau gevestigde Genootschap van vrienden van het wetenschappelijk onderwijs, dat al was opgericht aan het eind van de 18de eeuw.

De Poolse Academie van Wetenschappen functioneert als een genootschap van wetenschappers die middels coöptatie nieuwe mensen en researchinstituten opnemen. De Academie is uitgegroeid tot een belangrijk wetenschappelijk adviesorgaan van de Poolse regering.

In 1989 hervatte de Poolse Academie voor het Wetenschappelijk Onderwijs, in Krakau, zijn zelfstandig bestaan, los van de Poolse Academie van Wetenschappen in Warschau.

De toekomstige romanschrijver Jerzy Kosiński werkte gedurende enige tijd bij de Poolse Academie van Wetenschappen.

Poliqarp is een open source zoekmachine, oorspronkelijk ontworpen voor het zoeken in de Poolse werken gemaakt aan het Instituut voor Informatica van de Poolse Academie van Wetenschappen.

Bekende leden[bewerken]

Buitenlandse leden[bewerken]

Periodieken[bewerken]

Externe links[bewerken]