Portaal:Breda/Uitgelicht/11

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is het belangrijkste monument van Breda. De kerk staat in het centrum van Breda aan de Grote Markt. Het is een kruisbasiliek in de stijl van de Brabantse gotiek, die in de loop der tijd meerdere malen is gerestaureerd.

De kerk is hét herkenningspunt van Breda. De toren van de kerk, met zijn 97 meter hoog al van ver zichtbaar, is op sommige dagen te beklimmen. Boven is er een uitzicht over de Grote Markt en de stad. Het kerkgebouw is tegen betaling te bezichtigen en wordt anno 2011 voornamelijk gebruikt voor concerten, cursussen, symposia, beurzen, modeshows, schoolexcursies, tentoonstellingen en als restaurant. De kerk is sinds 1637 protestants, maar er worden tegenwoordig nog maar weinig kerkdiensten gehouden. Er vinden nog wel doopsels, huwelijksvieringen, herdenkingsdiensten en uitvaarten plaats.

Zowel door haar bouw als door haar ligging wordt de kerk tot de mooiste van Nederland gerekend. Als voorbeeld van de Brabantse gotiek is zij in Nederland het meest gave en elegante, hoewel iets minder bekend dan de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. lees verder...>>