Portaal:Brugge/Uitgelicht/08

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Satellietfoto van Brugge en de haven

De haven van Brugge-Zeebrugge (kortweg: haven van Zeebrugge) is de tweede grootste haven in België (na Antwerpen) en een van de belangrijkste in Europa.

Zeebrugge is in de laatste 20 jaar een polyvalente haven geworden voor de behandeling van een brede waaier goederen: eenheidsladingen (trailers en containers), nieuwe wagens, conventioneel stukgoed, projectlading, droge en vloeibare bulkgoederen en aardgas. Van een pure transithaven is Zeebrugge stilaan uitgegroeid tot een centrum voor Europese distributie en is de dag van vandaag de snelstgroeiende haven van Europa. In 2010 boekte de haven een overslag van 50 miljoen ton. Het is de belangrijkste Europese haven voor roroverkeer (12,5 miljoen ton in 2010) en de belangrijkste haven ter wereld voor de import en export van nieuwe wagens (1,6 miljoen behandelde eenheden in 2010; door de economische crisis zo'n 24,5% minder dan in 2008).

De haven wordt verder ook gebruikt voor de overslag van containers en trailers (zowel gewone containers als TEU's (2,5 miljoen in 2010)) en de overslag van rollen papier uit Zweden en Finland, waarvoor er zich een grote papierterminal bevindt.

Lees meer...