Portaal:Den Haag/Uitgelicht/4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Hoftoren in Den Haag, naast station Den Haag Centraal, is met 142 meter het hoogste gebouw van Den Haag. Het kantoorpand telt 29 etages, waarvan het grootste deel in gebruik is genomen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat hier sinds september 2003 is gehuisvest. Het pand dat als bijnaam De vulpen heeft gekregen is eigendom van de Rijksgebouwendienst.

De Hoftoren is ontworpen door architectenbureau Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) in New York, en gebouwd door Heijmans Bouw BV uit Rosmalen. Het gebouw wordt gekenmerkt door zijn hoogte en vorm. De top van het gebouw wordt niet voor functionele doeleinden gebruikt.

Door omwonenden wordt geklaagd over een hard fluitend geluid bij harde wind, dat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de openingen in het bovenste gedeelte van de toren. Het gebouw maakt deel uit van een groter plan voor de vernieuwing van een gedeelte van het Haagse centrum. Deze vernieuwing omvat een efficiënter en veelvuldiger gebruik van de schaars beschikbare ruimte in dit gedeelte van de binnenstad, waaronder project De Resident.