Portaal:Esoterie/Uitgelicht 26

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een 16e-eeuws portret van John Dee, schilder onbekend. Volgens Charlotte Fell Smith was dit portret geschilderd toen John Dee 67 was.

John Dee (Londen, 13 juli 1527Mortlake (Surrey), 1608 of 1609) was een Engels humanist, filosoof, wiskundige, geograaf, astroloog en adviseur van koningin Elizabeth I. Tevens wijdde hij zijn leven aan alchemie, wichelarij en Hermetische filosofie.

Dee bestudeerde zowel de wereld van de wetenschap als van de magie, op het moment dat ze juist uit elkaar dreven. In zijn twintiger jaren had hij al overvolle zalen in Sorbonne, de Universiteit van Parijs. John was een fanatieke promotor van de wiskunde. Verder was hij een gerespecteerde astronoom en een belangrijke navigatie-expert. Hij leidde veel mensen op die later zouden zorgen voor de ontdekkingsreizen van Engeland (hij bedacht de term "British Empire", letterlijk vertaald het Britse Rijk).

Tegelijkertijd verdiepte hij zich in de magie en de Hermetische filosofie, waar hij de laatste 25 jaar van zijn leven aan zou wijden. Voor Dee, net als voor zoveel van zijn tijdgenoten, waren deze activiteiten geen tegenstrijdige, maar juist bijzondere aspecten van een samenhangend wereldbeeld.