Portaal:Filosofie/Uitgelicht 47

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hannah Arendt (Hannover, 1906 – New York, 1975) was een Joods-Duits-Amerikaanse filosofe en politiek denker die zich onder andere heeft verdiept in de vragen die samenhangen met totalitaire politieke systemen.

Haar vader overleed toen zij nog jong was. In 1924 startte ze haar studie filosofie en theologie in Berlijn. Ze vervolgde haar studie in Marburg bij Martin Heidegger, met wie zij een kortdurende relatie had. Bij Karl Jaspers in Heidelberg schreef ze in 1929 haar proefschrift Der Liebesbegriff bei Augustin (de liefde bij Augustinus).

Tegen de achtergrond van het nationaalsocialisme is Hannah Arendts filosofie vooral een denken van vrijheid in politieke zin. Een denken dat echter nooit volledig academisch is. Haar bekendste werk is in dit opzicht het boek The Origins of Totalitarianism uit 1951 waarin zij de historische (achter)gronden van de totalitaire staat analyseert. Hierin komen vrijheid van het individu, concentratiekampen en de verdwijning van het verschil tussen feit en fictie aan bod. In The Life of the Mind dat in 1978 postuum verscheen, analyseert ze systematisch het probleem van denken en weten. Hierin gaat het Arendt vooral om waarde en betekenis. De waarde van het denken is dat het betekenis kan geven aan bepaalde acties, situaties en ervaringen.