Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/12

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De skyline van Chicago
De skyline van Chicago

Chicago is een van de grootste steden van de Verenigde Staten. In de stad woonden in 2000 2.896.016 mensen, in de metropool zijn dit er meer dan 9 miljoen. Hiermee vormt na New York en Los Angeles de derde stad van de VS. De stad ligt in de staat Illinois, aan de oever van het Michiganmeer. De oppervlakte van de stad is 606 km². Chicago werd gesticht in 1830, en kreeg in 1837 stadsstatus toegekend.

Chicago kent een zeer groot zakencentrum. In het verleden met de tijd van de spoorwegen was Chicago het punt van vertrek van bijna alle treinen die op weg gingen naar het westen van de Verenigde Staten. Ook vandaag de dag ligt Chicago nog op een uitzonderlijk strategische positie, zowel voor trein als autoverkeer. Deze positie heeft Chicago tot het grootste industriële centrum van Amerika gemaakt, zelfs nog groter dan New York en Los Angeles. Nabij de stad bevindt zich ook nog een zeer grote luchthaven genaamd O'Hare Airport. Deze luchthaven was tot voor kort de grootste luchthaven van de wereld en telt 8 start en landingsbanen.

Chicago had ooit het grootste openbaar vervoernetwerk in de Verenigde Staten. In het begin van de 20ste eeuw reden er meer dan 3000 trams over meer dan 1000 mijl aan sporen. Na grote fusies tussen openbaar vervoerbedrijven in de stad werd de CTA opgericht, de Chicago Transit Authority.

In 1992 werd de metro van Chicago volledig overstroomd doordat een werker per ongeluk een gat maakte in de bodem van de rivier de Chicago, waarna het onmogelijk bleek dit gat te dichten.