Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/31

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dambovita in het centrum van Boekarest
Dambovita in het centrum van Boekarest

Boekarest (Roemeens: Bucureşti) is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië. De stad bevindt zich in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmboviţa. In de stad wonen naar schatting bijna 2 miljoen mensen.

Volgens de legende werd Boekarest gesticht door een herder met de naam Bucur, maar het is waarschijnlijker dat Mircea cel Bătrân de stad in de 14e eeuw stichtte nadat hij de Turken had overwonnen. Het woord bucurie betekent "vreugde" in het Roemeens, wat ook de reden is dat Boekarest vaak "de stad van vreugde" wordt genoemd. De naam Boekarest wordt voor het eerst vermeld in 1459 als residentie van de Walachijse prins Vlad Ţepeş. Al snel werd het de zomerresidentie van het hof. In 1476 werd de stad geplunderd door de Moldavische prins Stefan cel Mare en in 1595 werd het platgebrand door de Turken. Na de wederopbouw groeide stad echter sterk en nam de welvaart toe, totdat prins Constantin Brâncoveanu Boekarest In 1698 als zijn hoofdstad koos.

Sindsdien veranderde Boekarest snel en in 1862 werd het de hoofdstad van geheel Roemenië. De stad is de thuisplaats van de Roemeense massamedia, cultuur en kunst. De eclectische architectuur van de stad is een mix van historische, interbellum-, communistische en moderne architectuur. Tussen de Wereldoorlogen werd Boekarest "Klein Parijs" of "Parijs van het Oosten" genoemd omdat de stad in die tijd een elegant te noemen uitstraling had. Een groot deel van het historisch centrum is beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, door de aardbeving van 1977 en door Nicolae Ceauşescu's programma van systematisatie. Toch is er redelijk veel van het oude centrum overgebleven. Sinds de jaren '90 kent Boekarest een economische en culturele bloei.