Portaal:Wikipedia10jaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikipedia viert op 15 januari 2011 haar tienjarige bestaan. Tot wat is de Nederlandstalige Wikipedia uitgegroeid sinds het schrijven van het eerste artikel 10 jaar geleden?

  • meer dan 665.000 artikelen
  • 50 miljoen opvragingen per dag
  • 20934 vrijwilligers die ooit meer dan 10 bewerkingen hebben gedaan
  • een database van meer dan 1,5 GB aan artikelen
  • 232.000 bewerkingen per maand aan artikelen door vrijwilligers


Het schrijven

Al 10 jaar lang schrijven vrijwilligers artikelen aan op Wikipedia. Hierdoor is de Nederlandstalige Wikipedia nu uitgegroeid tot een encyclopedie met meer dan 665.000 artikelen. Deze artikelen variëren van erg korte, met maar een paar regels, tot heel uitgebreide artikelen, verfraaid met afbeeldingen en tabellen. Een selectie van goede artikelen is te vinden in de Etalage.

Helpen?

Op Wikipedia kunnen we altijd nog mensen gebruiken die het leuk vinden om artikelen te schrijven en zo die informatie voor iedereen beschikbaar te stellen. Toch zijn er vijf uitgangspunten waar iedereen rekening mee moet houden, maar voor de rest geldt het principe: voel je vrij en ga je gang.

Een goed begin is het doornemen van de snelcursus. Voor verdere vragen kun je terecht bij de helpdesk, maar je kan ook hier een persoonlijke coach aanvragen.

Staatssecretaris Laurens Jan Brinkhorst in gesprek met leden van zijn fractie, tijdens de kabinetsformatie in 1977.
Staatssecretaris Laurens Jan Brinkhorst in gesprek met leden van zijn fractie, tijdens de kabinetsformatie in 1977.
Staatssecretaris Laurens Jan Brinkhorst in gesprek tijdens de kabinetsformatie in 1977. Afbeelding vrijgegeven door Nationaal Archief en Spaarnestad Photo.

Initiatieven en projecten

De afgelopen jaren hebben vrijwilligers van Wikipedia en van de vereniging Wikimedia Nederland verschillende activiteiten georganiseerd om de kwaliteit van Wikipedia te verbeteren en de inhoud te vergroten.

Een van de activiteiten was in 2009 de fotowedstrijd Wiki loves art in samenwerking met meer dan 30 Nederlandse musea. Deze musea hadden hun de deuren geopend voor deelnemers om de collectie of delen ervan te fotograferen. Zo kwam er veel beeldmateriaal beschikbaar dat onder een vrije licentie te gebruiken is op Wikipedia – en erbuiten.

Nederland beschikt over meer dan 60.000 rijksmonumenten. Wiki loves monuments was een fotowedstrijd in 2010 om dit cultureel erfgoed vast te leggen. Deelnemers konden leuke prijzen winnen en aan de encyclopedie werden 8000 foto's van rijksmonumenten toegevoegd. Door deze wedstrijd en eerdere fotobijdragen is inmiddels 1 op de 3 monumenten voorzien van een foto.

Verder is er samengewerkt met culturele instellingen om afbeeldingen uit archieven vrij te geven. Zodoende kregen we de beschikking over 1100 afbeeldingen van Nederlandse politici uit de collectie van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo. Ook het Tropenmuseum doneerde tienduizenden foto's van objecten met betrekking tot Indonesië en Suriname. Maar ook buiten het Nederlandse taalgebied wordt er vanuit Wikipedia samengewerkt met culturele instellingen. Zo zijn er ook door het Duitse Bundesarchiv, de Deutsche Fotothek, het Brooklyn Museum en onlangs nog door de State Library of Queensland honderdduizenden afbeeldingen geschonken.

Wiki in de klas

Niet alleen gebruiken studenten Wikipedia om informatie vandaan te halen. Sommige hogescholen en universiteiten geven hun studenten de opdracht een artikel te schrijven en dat, nadat het is nagekeken, te plaatsen op Wikipedia. Zo snijdt het mes aan twee kanten: doordat studenten bij het zoeken naar informatie meer te weten te komen over een bepaald onderwerp en doordat Wikipedia wordt verrijkt met een nieuw of een verbeterd artikel. Dit jaar bijvoorbeeld kregen studenten in Leiden en in Antwerpen de opdracht een artikel te schrijven over een relevant onderwerp van hun studie.

Schrijfwedstrijd

Een andere activiteit die de kwaliteit van artikelen op Wikipedia vergroot is de jaarlijks terugkerende schrijfwedstrijd. Deelnemers hebben bij deze wedstrijd een maand de tijd om een artikel te schrijven, waarna de jury het beste artikel aanwijst. In 2009 werd het artikel Très Riches Heures du Duc de Berry door de jury verkozen als beste artikel. De winnaar van 2010 wordt in januari bekendgemaakt.