Portable Network Graphics

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portable Network Graphics
Bestandsextensie png
MIME-type image/png
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Portable Network Graphics, meestal afgekort als PNG (uit te spreken als ping[1], vaak als initiaalwoord uitgesproken) is een bestandsformaat voor rasterafbeeldingen met verliesloze compressie. PNG's not GIF wordt soms als recursief backroniem gebruikt voor PNG.

Geschiedenis[bewerken]

Het PNG-formaat is in 1995 in het leven geroepen als alternatief voor het populaire GIF-formaat.

Een reden daarvoor was juridisch: GIF-formaat maakte namelijk gebruik van de geoctrooieerde LZW-compressie, en de octrooihouder Unisys begon van softwaremakers te eisen dat er betaald zou worden voor licenties om LZW in programma's te mogen gebruiken. Veel opensourceprogramma's vervingen hun GIF-ondersteuning daarom door PNG. Inmiddels is het octrooi in de meeste landen verlopen.

Technische voordelen[bewerken]

Daarnaast heeft PNG technische voordelen. Het gebruikt compressie, waardoor PNG-afbeeldingen weinig ruimte innemen in vergelijking met ongecomprimeerde formaten zoals BMP en TGA, maar niet zonder enig verlies van beeldkwaliteit, zoals ook gebeurt bij bijvoorbeeld JPEG.

GIF comprimeert in principe wel verliesloos, alleen ondersteunt maar 256 kleuren (8 bits), en er kan beeldinformatie verloren gaan bij het reduceren van het aantal kleuren, terwijl PNG 24 bits ondersteunt. Ook biedt GIF slechts zeer eenvoudige ondersteuning voor transparantie (een kleur kan als transparant worden gebruikt), terwijl PNG gedeeltelijke transparantie ondersteunt middels een alfakanaal. In een PNG-afbeelding kan dus voor elke pixel niet alleen een rood-, groen- en blauwwaarde worden opgegeven, maar ook een transparantie (alpha-waarde). Het gevolg hiervan is dat elke pixel een bepaalde hoeveelheid transparantie kan hebben, bijvoorbeeld helemaal doorzichtig of gedeeltelijk doorzichtig met bijvoorbeeld wat donkerrood eroverheen.

Een PNG-afbeelding kan, net als een GIF-afbeelding, een "palet" hebben, wat inhoudt dat er maximaal 256 kunnen worden gebruikt, maar wat de bestandsgrootte, door het kleinere aantal bits per kleur, extra verkleint. Zo is PNG zowel voor het verliesloos opslaan van afbeeldingen als voor het besparen van geheugenruimte voor simpele afbeeldingen zeer geschikt. Voor grotere afbeeldingen waarin niet alle details volledig aanwezig hoeven zijn - zoals veel foto's - blijft JPEG een goed alternatief, omdat het hogere compressie kan halen.

Nadelen[bewerken]

Doordat de destijds veel gebruikte webbrowser Windows Internet Explorer tot en met versie 6.0 het PNG-formaat qua transparantie niet volledig ondersteunde, konden gebruikers van deze browser PNG-afbeeldingen op websites niet goed zien. Daardoor is het PNG-formaat lange tijd niet zo populair als GIF geweest, maar inmiddels wordt op meer websites het PNG-formaat gebruikt dan het GIF-formaat[2]. Internet Explorer 7 en hogere versies beschikken wel over (gedeeltelijk) correcte PNG-ondersteuning[3]. Bijna elk modern beeldverwerkingsprogramma ondersteunt het PNG-formaat zonder problemen.

Een ander nadeel is dat downloaden van PNG trager gaat dan JPG doordat de gegevens zonder verlies worden opgeslagen. Hierdoor is de bestandsgrootte twee tot vier keer groter dan JPG. Voor het afbeelden van fotomateriaal wordt dan ook vaker JPG gebruikt omdat het verschil in kwaliteit vaak niet merkbaar is.

Verwante formaten[bewerken]

Wat vroeger niet kon met PNG, was het ondersteunen van geanimeerde beelden. Tegenwoordig bestaat er APNG of Animated PNG, een PNG-afbeelding die animaties ondersteunt. Reclamemakers ontdekten de animatiemogelijkheden van GIF op het internet rond de tijd dat PNG geïntroduceerd werd, wat de opkomst van PNG, maar vooral het verdwijnen van GIF, vertraagde. Tegenwoordig wordt voor bewegende advertenties vaak GIF of Flash gebruikt.

Een ander verwant formaat is JNG, dat JPEG-compressie in een PNG-achtig formaat biedt. Het is vooral ontworpen om te combineren met MNG.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties