Primera División 1925 (FUF)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Primera División
Vlag van Uruguay
Land Uruguay
Bond FUF
Competitie Primera División
Seizoensdetails
Seizoen 1925
Kampioen Geen
Aantal clubs 16
Algemeen
Opgericht 1923
Navigatie
Vorige     Volgende
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Het seizoen 1925 van de Primera División was het derde seizoen van deze Uruguayaanse voetbalcompetitie, georganiseerd door de dissidente Federación Uruguaya de Football. Analoog aan deze competitie werd door de Asociación Uruguaya de Football de officiële Primera División georganiseerd. Zowel de competitie van de AUF als deze competitie werden tijdens het seizoen stopgezet om het schisma binnen het Uruguayaanse voetbal te beëindigen. De competitie kende daarom geen kampioen.

Teams[bewerken | brontekst bewerken]

Er namen zestien ploegen deel aan het derde seizoen van deze Primera División. Veertien daarvan speelden vorig seizoen al in de competitie, CA Cerro en Chaná promoveerden vanuit de División Intermedia. Zij kwamen in de plaats van de gedegradeerde ploegen Las Piedras, Roberto Chery en Charley FC.[1]

Twee clubs speelden in zowel de Primera División van de AUF als die van de FUF mee. Dit waren CA Lito en Montevideo Wanderers FC. Om deze twee selecties van elkaar te onderscheiden, gebruikte Lito de naam CA Lito Cuadrado en speelde Montevideo Wanderers als Atlético Wanderers FC.

Club Stad Stadion Vorig seizoen
Atlético Wanderers FC Montevideo Estadio Belvedere 2e
CA Cerro Montevideo Onbekend 1e (Int. B)[2]
Central FC Montevideo Parque Ricci 8e
Chaná Onbekend Onbekend 1e (Int. A)[2]
Colón FC Montevideo Onbekend 14e
CA Defensor Montevideo Onbekend 5e
CA Lito Cuadrado Montevideo Onbekend 3e
Misiones FC Montevideo Onbekend 9e
Olimpia FC Montevideo Onbekend 4e
CA Peñarol Montevideo Estadio de los Pocitos 1e
CA Peñarol del Plata Onbekend Onbekend 10e
CA Roland Moor Onbekend Onbekend 17e
CA Rosarino Central Montevideo Onbekend 6e
Solferino SC Montevideo Onbekend 11e
IA Sud América Montevideo Onbekend 7e
Uruguayo Onbekend Onbekend 12e

Competitie-opzet[bewerken | brontekst bewerken]

De competitie kende een bijzondere opzet: de eerste fase werd gespeeld in twee groepen en tijdens de tweede fase speelden alle ploegen tegen elkaar.[3]

Eerdere pogingen om beide Uruguayaanse voetbalbonden - de (dissidente) FUF en de (officiële) AUF - te herenigen waren mislukt. Een afvaardiging van de pers wendde zich daarop tot José Serrato, de president van Uruguay, om te bemiddelen. Om ook deze poging niet te laten mislukken stelde Serrato enkele eisen: deze moest worden geaccepteerd door beide bonden, er kon geen beroep tegen worden aangetekend en beide bonden zouden een gelijk aantal neutrale adviseurs mogen aanstellen om Serrato te helpen. Deze voorwaarden werden geaccepteerd door de FUF en de AUF.

Op 9 oktober kwam de president met zijn uitspraak: beide bonden verloren vanaf dat moment hun autoriteit. Deze ging over naar de Consejo Provisorio de Football Nacional, die bestond uit de tien adviseurs die hem hadden geholpen. Deze voorlopige raad zou het Uruguayaanse voetbal vertegenwoordigen en het competitievoetbal organiseren in 1926. Zodra deze reorganisatie klaar was zou de Consejo Provisorio worden opgeheven.

Een gevolg van de uitspraak van Serrato was dat deze Primera División (en die van de AUF) werden gestaakt. Op dat moment was titelverdediger CA Peñarol nog ongeslagen met 17 punten uit negen wedstrijden.

De regeling voor het competitievoetbal bepaalde dat er in 1926 twee divisies werden georganiseerd: een Serie A met de clubs die tijdens het ontstaan van het schisma (1922) in de Primera División speelden en een Serie B met de overige clubs die in 1925 in de Primera División (van de FUF of de AUF) speelden. In 1927 zou er weer een Primera División worden georganiseerd waarin alle ploegen uit de Serie A, plus de tien beste ploegen uit de Serie B waren opgenomen.

Kwalificatie voor internationale toernooien[bewerken | brontekst bewerken]

Dit seizoen waren er geen internationale bekers waar Uruguayaanse clubs zich voor kwalificeerden.

Tussenstand[bewerken | brontekst bewerken]

De competitie werd middenin het seizoen afgebroken. De clubs zijn gerangschikt op alfabetische volgorde.

Club Sp. W G V Pnt. DV DT DS
–. Atlético Wanderers FC[4]
–. CA Cerro 6 2 3 1 9 4 5 –1
–. Central FC
–. Chaná
–. Colón FC
–. CA Defensor
–. CA Lito Cuadrado[4]
–. Misiones FC
–. Olimpia FC
–. CA Peñarol 9 8 1 0 17 21 2 +19
–. CA Peñarol del Plata
–. CA Roland Moor
–. CA Rosarino Central
–. Solferino SC
–. IA Sud América
–. Uruguayo

Legenda[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Deelname aan
Serie A 1926
Serie B 1926
Winnaar Primera División 1925
Geen
Competitie gestaakt