Prussian Blue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor de kleur, zie Pruisisch blauw
Prussian Blue
Prussian Blue.jpg
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2003-nu
Genre(s) Fascistische folk, bubblegum pop en rock
Label(s) Resistance Records (2004) 2de release op eigen label
Huidige leden Lynx Gaede
Lamb Gaede
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Prussian Blue is een Amerikaans nationalistisch popduo, dat in 2003 werd opgericht, en dat sympathieën met het "blank separatisme" zou hebben. Het duo bestaat uit de tienermeisjes, en tevens tweeling, Lamb en Lynx Gaede (geboren op 30 juni, 1992). Lynx speelt viool, Lamb speelt gitaar en beiden zingen. Hun debuut-CD genaamd Fragment of the Future werd eind 2004 opgenomen en uitgebracht op album. Het album was overigens qua verkoopcijfers weinig succesvol op landelijke schaal.

Het tienerduo verscheen in 2003 in een BBC-documentaire van Louis Theroux over white supremacy ("blanke suprioriteit") in de Verenigde Staten. Op 20 oktober 2005 verschenen zij in een ABC-documentaire genaamd Prime-Time, waarin zij zeer kritisch werden afgeschilderd. Zij werden in dit programma geïnterviewd en naar hun meningen over Adolf Hitler en de Holocaust. Daarop antwoordden zij dat ze Hitler een "aardige man vonden" omdat hij een aantal goede ideeën had zoals eugenetische standaarden en stimulansen voor een beter ras van het Duitse volk en huwelijksleningen om de Duitse gezinnen financieel te ondersteunen. Ook meenden zij dat de "Holocaust werd overdreven". Ook claimt de tweeling dat zij niet fascistisch zijn, maar dat ze simpelweg in een samenleving willen wonen waarin de "zwarte" en "blanke" bevolking gescheiden naast elkaar leven.

De mogelijke reden dat de tweeling zich scharen achter rechts-extremistische denkbeelden komt volgens de documentaire vooral door de rol die hun moeder in hun opvoeding heeft gehad. Zij zou haar kinderen als het ware hebben gehersenspoeld.

De moeder van het Prussian Blue duo heeft banden met de Amerikaanse white supremacy-organisatie de National Vanguard, een splintergroepering van de neo-nazistische National Alliance.

Volgens het artikel van ABC News werd de tweeling thuis geschoold door hun moeder April, een neonazistisch activist, schrijfster en lid van de National Vanguard en tevens degene die hen aanspoorde tot het oprichten van de band. Sinds ze de middelbare-schoolleeftijd hebben, gaan ze echter naar een publieke school.

Distributie[bewerken]

De cd's Fragment of the Future en The Path We Choose van Prussian Blue zijn verboden in Duitsland. Om deze wet te omzeilen en toch op legale wijze hun muziek aan de man te brengen in Duitsland, bracht Prussian Blue een compilatie-cd uit met nummers van Fragment of the Future en The Path We Chose waarin de Duitse wetten met betrekking tot negationisme en racisme gevolgd worden.

Trivia[bewerken]

  • De tweeling is van Engels/Schotse en Pruisische afkomst.
  • De tweeling woonde aanvankelijk in Bakersfield (Californië), maar zijn verhuisd naar Kalispell (Montana) omdat hun moeder April Bakersfield "niet blank genoeg" vond.
  • De moeder van de tweeling verklaarde eens tegen een televisiestation dat kinderen die een tuinconcert bezochten "teleurgesteld" waren nadat de politie het concert van het duo had stopgezet.
  • De tweeling treedt soms op in Schotse rokjes.

Externe links[bewerken]