Puddingfabriek (Venlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Puddingfabriek
De Puddingfabriek nog voorzien van de oude gevelbepleistering
Locatie
Locatie Houtstraat 9-11, Venlo
Adres Houtstraat 9-11Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 22′ NB, 6° 10′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie koopmanshuis
Bouw gereed 15e eeuw/1526/17e eeuw
Erkenning
Monumentstatus gemeentelijk monument
De Puddingfabriek van schuin achter in de oude toestand gezien
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Puddingfabriek is een historisch pand en gemeentelijk monument aan de Houtstraat in de binnenstad van de Nederlandse plaats Venlo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand is van oorsprong een 15e-eeuws koopmanshuis met een middeleeuwse kern. Het pand diende als handelshuis met opslag op de tweede verdieping en zolder. In 1526 werd er een stuk aangebouwd, haaks op het originele pand. In de vroege 17e eeuw vond nogmaals een verbouwing plaats. Onder een kleine binnenplaats bevindt zich een waterput. Deze put, samen met de opslagruimte, kan een indicatie zijn dat er in het pand mogelijk een brouwerij was gevestigd. In de 18e eeuw is het in gebruik geweest als logement.

Bank van Leening[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1881 was in het pand de Bank van Leening gevestigd. Deze oudst bekende bank van Venlo werd opgericht in 1723. Na de Franse overheersing, waarin zij werd verboden, werd de bank in 1818 weer opgericht. Tot 1911 bleef de bank als gemeentelijke bank in het pand gevestigd, maar in dat jaar werd de bank conform de pandhuiswet opgeheven. Daarna heeft de bank nog enige tijd als particuliere bank voortbestaan.

Puddingfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1934 werd in het pand een puddingfabriek gevestigd, onder de naam Crème Puddingpoederfabriek Javero. Het bedrijf bleef bestaan tot 1974, maar hield zich de laatste jaren van haar bestaan bezig met handel in levensmiddelen.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de puddingfabriek werd opgeheven heeft het pand lange tijd leeggestaan. Het verlaten pand is gerenoveerd, mede gesubsidieerd door de Provincie Limburg. In het pand zijn woningen gerealiseerd voor starters en studenten. Tevens opende in 2018 Galerie de Puddingfabriek op de benedenetage van het pand. In de galerie exposeren internationale kunstenaars hedendaagse kunst geselecteerd door kunstenaar, curator en eigenaar Dick Evers.[1][2]

De binnenplaats achter de Puddingfabriek te Venlo
De Puddingfabriek te Venlo na de restauratie
Entree Galerie de Puddingfabriek te Venlo

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]