Quentin Tarantino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino in 2009
Quentin Tarantino in 2009
Geboren 27 maart 1963
Knoxville (Tennessee), VS
Genre misdaad / cult
Films Reservoir Dogs (1992)
Pulp Fiction (1994)
Jackie Brown (1997)
Kill Bill (2003/2004)
Death Proof (2007)
Inglourious Basterds (2009)
Django Unchained (2012)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Quentin Tarantino (Knoxville (Tennessee), 27 maart 1963) is een Amerikaans filmregisseur en scenarioschrijver. Zijn bekendste films zijn Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1997), het tweedelige Kill Bill (2003/2004), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (2009) en Django Unchained (2012). Daarnaast heeft hij ook films geproduceerd en als (film)acteur opgetreden. In 1995 won hij een Oscar voor het scenario van Pulp Fiction en in 2013 won hij dezelfde prijs voor het scenario van Django Unchained. Tevens werd hij in 1995 en 2009 genomineerd voor de Oscar voor Beste Regisseur voor respectievelijk Pulp Fiction en Inglourious Basterds.

Carrière[bewerken]

Tarantino is een exponent van de filmstijl nouvelle violence, vanwege zeer expliciete geweldsscènes. De thematiek van zijn films situeert zich in de onderwereld waar andere wetten heersen dan in de burgerlijke maatschappij. Kenmerkend voor het omgaan met geweld is de banaliteit ervan, alsof moorden en martelen alledaagse kost is.

Kenmerkend voor het werk van Tarantino zijn verder de talloze verwijzingen naar andere films. Dit wijt men vaak aan het feit dat hij op vijftienjarige leeftijd zijn school verliet om in een videotheek te werken en zo in aanraking kwam met allerlei filmgenres. In een interview met de BBC zegt Tarantino nog altijd dolblij te zijn met deze beslissing. Een voorbeeld hiervan is het dansje in Pulp Fiction dat John Travolta, één van de hoofdrolspelers, maakt met Uma Thurman, een verwijzing naar Travolta's dansfilms, met name Saturday Night Fever. Naast talloze duidelijke of meer subtiele verwijzingen verwerkt hij veel bestaande muziek in zijn films.

Tarantino schreef naast de scenario's van zijn eigen films ook onder andere True Romance (1993), geregisseerd door Tony Scott, en Natural Born Killers (1994), geregisseerd door Oliver Stone, het scenario van de laatstgenoemde film werd door andere scenaristen, waaronder Stone zelf bewerkt en Tarantino kreeg nog een "story by" credit. Hij wenste zelf niet verder als scenarist vermeld te worden. Verder duikt Tarantino her en der ook op als acteur. Zo speelt hij bijrollen in Reservoir Dogs als Mr. Brown en in Pulp Fiction als Jimmie Dimmick. In het door hem geschreven en geproduceerde From Dusk Till Dawn vertolkt hij naast George Clooney één van de hoofdrollen als Richard Gecko.

Met Pulp Fiction (1994) won hij de Gouden Palm voor de beste film op het filmfestival van Cannes. Daarnaast won hij de Oscar voor "Beste Originele Scenario", naast nominaties voor onder andere "Beste Film" en "Beste Regisseur". Ook Inglourious Basterds (2009) ontving Oscarnominaties voor onder andere "Beste Film", "Beste Regisseur" en "Beste Originele Scenario". Voor het scenario van Django Unchained (2012) won hij zijn tweede Oscar; de film zelf werd genomineerd voor "Beste Film", maar Tarantino ontving geen nominatie voor "Beste Regisseur".

Filmkenmerken[bewerken]

 • 'trunk shot' (kofferbakshot): in bijna alle films van Tarantino is er een scène waar een hoofdrolspeler een kofferbak van een auto opent, en er dan vanuit die kofferbak gefilmd wordt.
 • 'triangle shot' (driehoeksshot): in bijna alle films die hij zelf schreef komt een scène voor waar drie of meer mensen een pistool op elkaar richten.
 • 'gebruik van katana's (samoeraizwaarden)': dit is zo in 'Pulp Fiction' wanneer Butch Wallace gaat bevrijden en in Kill Bill waar een belangrijk onderdeel in het verhaal de 'Hattori Hanzo'-zwaarden zijn. Elk lid van de 'Deadly Vipers' schijnt er één te hebben (Beatrix haar eerste stop op haar weg is bij Hattori Hanzo om een zwaard te maken, O-ren Ishii gebruikt het hare in haar strijd tegen 'the Bride', Budd heeft er een gekregen van zijn broer Bill, al beweert hij dat hij het verkocht heeft en Elle Driver is uit op het zwaard van Beatrix), alleen van Venita Green is er niets bekend.
 • 'buitenbeelds geweld': vele gewelddadige scènes zijn offscreen. Op het laatste moment draait de camera zich weg en is het puur suggestief. Bijvoorbeeld bij de bokswedstrijd in Pulp Fiction waarin Butch zijn tegenstander doodt zien we Butch de arena binnenlopen en het volgende moment zit hij uitgeput in een taxi en horen we wat er gebeurd is op de radio, de 'oorscène' in Reservoir Dogs, de executie in het appartement van de vier dealers door Jules in Pulp Fiction, in het ziekenhuis in Kill Bill wanneer 'the Bride' bijt in het gezicht van de man die op haar ligt of wanneer de Deadly Vipers de trouwkapel inlopen draait de camera weg en is enkel het geluid van machinegeweren hoorbaar. Bij de moord op Buck is daarentegen wel te zien hoe ze de deur een aantal maal tegen zijn hoofd slaat.
 • 'koffertje': in zeven van zijn films komt een koffertje of tas met een waardevolle inhoud voor. Die films zijn True Romance, Reservoir Dogs, Pulp Fiction, From Dusk Till Dawn, Jackie Brown, Kill Bill: Volume 2 en Inglourious Basterds.
 • 'fictieve merken': fictieve merken zoals 'Red Apple'-sigaretten en 'Big Kahuna'-burgers duiken op in de meeste van zijn films. Red Apple: Four Rooms, Pulp Fiction, Kill Bill: Volume 1 , Deathproof en Planet Terror.
 • 'Nederlands element': Quentin gebruikt altijd een Nederlands element in zijn films. Het openingslied in Reservoir Dogs, Little Green Bag, is gezongen door de Nederlander George Baker. Het personage Freddy Newandyke (Tim Roth) is een directe vertaling van de Nederlandse achternaam 'Nieuwendijk'. De alias van Tim Roth is 'Mr. Orange', een verwijzing naar de achternaam van de koninklijke familie. Daarnaast zijn er nog enkele kleine verwijzingen: Een Amsterdams gesprek in Pulp Fiction, Vincent Vega rookt Nederlandse tabak (Drum) en vertelt Jules Winnfield dat ze in Nederland de gewoonte hebben mayonaise op de friet te doen, het noemen van Rutger Hauer in Jackie Brown, de naam van de bruid is Beatrix.
 • 'blote voeten': in zeven films zitten shots van blote voeten:
  • Uma Thurman in Pulp Fiction (close-up voor ze met Vincent Vega uitgaat)
  • Uma Thurman in Kill Bill: Volume 1 ("Wiggle your big toe" in de pussywagon van (I am) Buck (and I'm here to fuck)).
  • Uma Thurman in Kill Bill: Volume 2 (als ze moet wachten op de uitslag van haar zwangerschapstest)
  • Salma Hayek tijdens haar erotische dans in From Dusk Till Dawn.
  • Juliette Lewis tijdens de rit in de camper onderweg naar de Mexicaanse grens in From Dusk Till Dawn.
  • Bridget Fonda in Jackie Brown als ze stoned in de bank hangt.
  • Death Proof, vaak zelfs van meerdere actrices.
  • Diane Kruger in Inglourious Basterds, als ze haar verloren pump weer aan moet trekken.
 • In veel films wordt door meerdere mensen gerookt, in vele films verschijnt de Zippo als aansteker, soms in een nadrukkelijk shot.
  • Reservoir Dogs enkele malen, o.a. de scène waarin Mr. Blonde de benzine bij de vastgebonden agent wil aansteken, en later de scène in de bar als Pink zijn verhaal doet
  • Kill Bill Vol. 2, o.a. als Sidewinder van het kantoor van de baas van de club in de richting van de bar loopt.
  • Pulp Fiction, Ringo in het begin van de eerste scène in het eethuis, en Vincent Vega bij de drugsdealer.
 • Naast het roken is ook drugsgebruik veelvoorkomend, opvallend is het steeds terugkerende crackpijpje zoals in Hostel en Death Proof
 • In veel films zitten dezelfde acteurs en sommigen spelen zelfs exact dezelfde rol in meerdere films. Bijvoorbeeld in Kill Bill speelt Michael Parks sheriff McGraw en in "Deathproof" en "From Dusk Till Dawn" is hij ook te zien. Ditzelfde geldt voor de zoon van McGraw die overigens in het echte leven ook zijn zoon is.
 • Namen: In een aantal films komen personages met gelijke namen voor. Bijvoorbeeld: In Reservoir Dogs speelt Michael Madsen Vic Vega en in Pulp Fiction heet het personage van John Travolta Vincent Vega. Vincent Vega is de broer van Vic Vega. Zo kom zijn er vaak links naar andere films in de Tarantino-reeks. De naam Arlene zit in zowel Kill Bill als in Death Proof. In zowel Killing Zoe als Pulp Fiction zit een personage met de naam Zed.
 • Tarantino speelt vaak zelf een (kleine) rol in zijn films: Reservoir Dogs, Pulp Fiction en Deathproof zijn daar voorbeelden van. In de Duitse propagandafilm-binnen-een-film, "Nation's Pride", uit de film Inglourious Basterds heeft hij de stem ingesproken van een Amerikaanse soldaat.
 • Verwijzingen naar films in het algemeen.
  • Dit wordt duidelijk in True Romance waar Alabama zelf zegt dat Clarence en Alabama klinkt als een film. Clarence bekijkt daarnaast vaak Kung Fufilms tijdens zijn verjaardag. Ook de drugsdeal in deze film wordt besproken in termen als Dr. Zhivago.
  • Inglourious Basterds zit vol filmverwijzingen. Naast de Duitse films van Leni Riefenstahl die worden besproken, is er een Duitse soldaat die acteur is in een propagandafilm. Het einde van de film speelt zich af in een bioscoop, en filmmateriaal wordt er als explosief gebruikt.
  • In Pulp Fiction zegt Samuel L. Jackson dat hij de wereld wil gaan zien, net als in de film Kung Fu.
  • In Death Proof wordt de moordenaar gespeeld door een stuntman, die baalt van de digitalisering in de filmwereld.
 • Onderlinge verwijzingen in (Tarantino)films.
  • Deathproof:
   • Lee's (Mary Elizabeth Winstead) Vipers cheerleader-tenue is een verwijzing naar de Deadly Viper Assassination Squad (D-VAS) uit Kill Bill. Haar outfit heeft dezelfde kleuren als het trainingspak van The Bride (Uma Thurman).
   • De discussie aan het diner tussen Rosario Dawson, Tracie Thoms, Mary Elizabeth Winstead en Zoe Bell is een verwijzing naar de ontbijtscène in Reservoir Dogs.
   • Kim vertelt dat ze moet plassen, waarop Abernathy en Lee reageren met 'That's a little more information than we needed to know.' Dit is een verwijzing naar een gesprek tussen John Travolta en Uma Thurman in Pulp Fiction.
   • Wanneer de film exact 30 minuten bezig is wordt er gesproken over "de billboard bij Big Kahuna Burger", dit is een verwijzing naar Pulp Fiction.
   • Het melodietje dat Elle Driver (Darryl Hannah) fluit in Kill Bill vol.1 is in Deathproof aanwezig als ringtone van een mobiele telefoon (wanneer de film exact 60 minuten bezig is).
  • Pulp Fiction:
   • Mia noemt Vincent 'Cowboy', een verwijzing naar Travolta's rol in de film Urban Cowboy. Vincent noemt op zijn beurt Mia 'Cowgirl', een verwijzing naar Thurmans rol in Even Cowgirls Get the Blues.
   • Als Mia Wallace het woord 'square' tegen Vincent Vega zegt, tekent ze een rechthoek in de lucht. Net als The Bride (ook een rol van Uma Thurman) in Kill Bill: Volume 1.
  • Hostel (deel 1 en 2):
   • In beide Hostel-films is er een scène waarin de hoofdrolspelers voor het eerst de hostel in lopen. Beide keren is er een klein tv-tje te zien waar Pulp Fiction op draait met een nasynchronisatie in een oostbloktaal. In Hostel deel 1 zie je alleen Samuel L. Jackson, in Hostel deel 2 zie je hem samen met John Travolta.
  • Curdled:
   • Wanneer de film exact 30 minuten bezig is (Tarantino lijkt wat te hebben met markeringen per half uur, zie ook het stukje over verwijzingen in Death Proof hierboven), is er een tv-programma te zien, genaamd Miami D.O.A. Hierin gaat het om de beruchtste criminelen. Zo wordt er ook gezegd "We gingen naar Texas voor 't verhaal van Seth en Richard Gecko...", een directe verwijzing naar From Dusk Till Dawn.
   • Tijdens de film wordt het verschil uitgelegd tussen een massamoordenaar en seriemoordenaar, net als in Natural Born Killers.
  • Kill Bill (Vol. 2): Bill noemt Beatrix een 'natural born killer'. Dit is een verwijzing naar de film Natural Born Killers waarvan Quentin Tarantino het script geschreven heeft.

Films[bewerken]

Regisseur en script[bewerken]

Script[bewerken]

Acteur[bewerken]

Producent[bewerken]

Externe links[bewerken]