Regula falsi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Regula Falsi)

Regula falsi of de methode van regula falsi is een algoritme uit de numerieke wiskunde om de nulpunten van een continue functie te bepalen. Het algoritme convergeert trager dan de methode van Newton-Raphson, maar is stabieler. De methode maakt gebruik van iteraties van het gezochte punt en combineert eigenschappen van halveringsmethode en de secant-methode.

Methode[bewerken | brontekst bewerken]

Animatie

De regula falsi berekent opeenvolgende benaderingen in de vorm van een interval waarin een nulpunt van de functie ligt door recursie en begint met twee punten in de buurt van het nulpunt waarvan de functiewaarden tegengestelde tekens hebben, die dus onder en boven de -as liggen, dus gegeven een functie met twee waarden en zodat en .

Het nulpunt bevindt zich daarna steeds ergens tussen de twee punten en . Vervolgens wordt het snijpunt met de -as van de lijn, die de punten op de grafiek van de functie bij de twee vorige punten en met elkaar verbindt, bepaald.

Uit het teken van de functiewaarde in dit snijpunt wordt bepaald in welk interval, gevormd door dit punt en een van de vorige, het nulpunt ligt. Zo wordt het interval waarin zich het nulpunt bevindt steeds verkleind, dus zodat

en

de ondergrens wordt opgeschoven als

of

de bovengrens wordt teruggeschoven als