Republikein (dagblad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Republikein
Type dagblad
Formaat tabloid
Eerste editie 1 december 1977
Uitgeverij(en) Democratic Media Holdings
Redacteur(en) Chris Jacobie
Land(en) Namibië
Talen Afrikaans
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Republikein is een Afrikaanstalig Namibisch dagblad. Het is de krant met het grootste lezersbereik in Namibië. Het hoofdkantoor bevindt zich in de hoofdstad Windhoek.

Geschiedenis[bewerken]

De krant zag op 1 december 1977 als Die Republikein het licht in het toenmalige door Zuid-Afrika bestuurde Zuidwest-Afrika. Ze werd opgericht door Dirk Mudge en was bedoeld als spreekbuis voor de Republikeinse Party, een afscheuring van de Nasionale Party die pleitte voor onafhankelijkheid van Zuidwest-Afrika. Die Republikein is aanvankelijk een weekblad, dat op donderdag in Pretoria gedrukt en dan 's avonds per vrachtvliegtuig naar Windhoek gebracht wordt. In januari 1978 verandert het vluchtschema en verschijnt de krant op vrijdag.

Op 28 februari 1978 wordt Die Republikein met een nieuwe dinsdaguitgave een tweewekelijkse krant. Pas vanaf 3 juli 1978 vindt het drukken in Windhoek plaats, weliswaar op de persen van de Duitstalige Allgemeine Zeitung. Tegelijk wordt de krant een dagblad, dat op alle werkdagen verschijnt. In maart 1983 gaat men over van broadsheet- op tabloidformaat. Een nieuwe mijlpaal is de ingebruikname van een eigen drukpers, op 5 maart 1985.

In 1989 wordt duidelijk dat Zuidwest-Afrika als Namibië een onafhankelijke staat zal worden. Deze nieuwe ontwikkelingen vormen de aanleiding tot het verbreken van de politieke banden met de Republikeinse Party. De aandelen van de krant worden ondergebracht bij de Democratic Media Trust, inmiddels onderdeel van de Democratic Media Holdings (DMH), waarvan Mudge de directievoorzitter is. Sindsdien vaart het dagblad een politiek onafhankelijke koers.

In de aanloop naar de millenniumwisseling verandert de krant in 1997 haar naam in "Republikein 2000". Als in 2001 een nieuw hoofdkantoor en een nieuwe drukpers in gebruik genomen worden, krijgt ze haar huidige naam "Republikein".

Externe link[bewerken]