Resolutie 1862 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1862
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 14 januari 2009
Nr. vergadering 6065
Code S/RES/1862
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Djiboutiaanse Oorlog
Beslissing Eiste dat Eritrea zich terugtrok en deelnam aan een dialoog met Djibouti.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2009
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libië Libië · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Vietnam Vietnam
De Eritrees-Djiboutiaanse grensstreek.

Resolutie 1862 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 14 januari 2009 unaniem aangenomen. De resolutie veroordeelde Eritrea, omdat dit land zich niet terugtrok van zijn grens met Djibouti en elke dialoog weigerde.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Eritrees-Djiboutiaanse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds Eritrea in 1993 onafhankelijk werd, vocht het land met elk van zijn drie buurlanden een grensoorlog uit. In 2008 was dat het geval met Djibouti over Kaap Doumeira en de Doumeira-eilanden. In april van dat jaar beschuldigde Djibouti Eritrea van invallen, en tussen 10 en 13 juni braken gevechten uit waarbij negen Djiboutiaanse soldaten sneuvelden.[1]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 juni 2008 was de militaire actie van Eritrea tegen Djibouti veroordeeld en werden beide partijen opgeroepen om zich terug te trekken. Secretaris-generaal Ban Ki-moon had een missie ter plaatse gestuurd, en die rapporteerde nu dat Eritrea zich niet had teruggetrokken. Het land weigerde ook elke dialoog met Djibouti. Die laatste had zich wel teruggetrokken en werkte ook goed mee met de missie.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op Djibouti en Eritrea werd aangedrongen hun grensgeschil vreedzaam en snel op te lossen. De Raad betreurde dat Eritrea weigerde visa te verlenen aan de leden van de missie en gezanten van de secretaris-generaal te ontvangen. Ook verwelkomde ze de terugtrekking van Djibouti en werd van Eritrea hetzelfde geëist. Eritrea moest verder ook mee in een dialoog stappen. Daarvoor kreeg het land vijf weken de tijd.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]