Richard Foster (theoloog)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard Foster
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Richard James Foster
Geboren 3 mei 1942
Albuquerque, New Mexico
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bekend van Feest van de Navolging

Richard James Foster (Albuquerque (New Mexico), 3 mei 1942) is een Amerikaans theoloog. Hij is vooral bekend als auteur van het boek Feest van de Navolging.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Foster groeide op in de Quaker-traditie. Hij behaalde in 1964 een Bachelor of Arts in religie en filosofie aan de George Fox-universiteit bij Portland, Oregon. Vervolgens was hij jeugdvoorganger bij een kerk in Los Angeles. In 1970 behaalde Foster een Doctoraat in de Pastorale Theologie (PthD) aan het Fuller Theological Seminary. Vervolgens was hij voorganger bij een kerk in Oregon.

In 1978 verscheen Fosters bekendste boek Feest van de Navolging (in het Engels: Celebration of Discipline) waarbij hij ingaat op tien geestelijke oefeningen binnen de christelijke traditie, zoals vasten, de biecht en dienen. Het boek werd in meer dan 25 talen vertaald en wereldwijd werden er meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Door Christianity Today werd het omschreven als een van de tien invloedrijkste christelijke boeken van de twintigste eeuw. In 1981 verscheen van Fosters hand een boek over de vrijheid van eenvoud, vier jaar later gevolgd door het boek Geld, seks & macht.

Na het verschijnen van Feest van de Navolging kreeg Foster een aanstelling als staflid aan de Friends University in Wichita, Kansas. Foster richtte in 1988 met een aantal anderen de organisatie Renovaré op, waarmee ze individuen en kerken wilden helpen bij de herontdekking en het beoefenen van christelijke vormen van vroomheid. Verder stond hij aan de basis van de Academy of Christian Editors. Sinds 2018 heeft Foster vanwege gezondheidsredenen zijn publieke optredens opgegeven.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn vrouw Carolynn heeft Foster twee zonen.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Een overzicht van de in het Nederlands verschenen publicaties: