Robert Velter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Robert Velter (Parijs, 9 februari 1909 - Saint-Malo, 27 april 1991), ook wel bekend onder de naam Rob-Vel (hiermee signeerde hij) was een Frans striptekenaar. Hij is de geestelijk vader van het bekende stripfiguur Robbedoes.

Biografie[bewerken]

Robert wordt door zijn vader meegenomen naar Engeland om daar zijn studies af te werken. Robert is echter niet goed in Engels en begint met het natekenen van de illustraties in de boeken. Hierdoor leert hij te tekenen en komt hij onder de invloed van de Engelse humor (vooral die van Charles Dickens). Wegens financiële problemen wordt hij gedwongen al op zijn 16de te gaan werken. Tegen zijn zin in neemt hij een baan in een restaurant. Hij verwisselt de baan in het restaurant al snel voor een baan op het schip de "Majestic" (Robert heeft namelijk een grote liefde voor schepen).

In 1934 ontmoet hij Martin Branner. Robert laat hem zijn tekeningen zien en krijgt een baan aangeboden in zijn studie. Hier werkt hij aan de achtergronden voor de strip Suzy en Bicot. Na twee jaar in de Verenigde Staten gewoond te hebben, besluit hij weer om te gaan varen. Een broer van Robert laat in deze periode echter wat tekeningen van hem zien aan de Opera Mundi-studio, waar hij verantwoordelijk wordt voor het personage Mijnheer Subito.

In 1937 wordt hij door uitgeverij Dupuis gevraagd om een nieuw personage te ontwikkelen. Dit personage zal bekend worden onder de naam Robbedoes. Het duurt echter niet lang, 2 jaar na te zijn begonnen bij Dupuis moet hij het leger in. Zijn werk wordt overgenomen door Jijé (Joseph Gillain). Op 20 maart 1941 keert hij weer terug van het front en begint hij weer te werken bij Dupuis. Dit is opnieuw van korte duur. Twee jaar na te zijn teruggekeerd keert hij Dupuis de rug toe en wordt zijn werk opnieuw overgenomen door Jijé. Robert begint nauw samen te werken met de Opera Mundi-studio. Hier helpt hij met het maken van reeksen als Pierrot en Bilvor et Tribar. Dan krijgt hij de kans om zelf een reeks te maken. Dit doet hij eerst met de hond Plouk en later met de realistische reeks l'Homme au Gant.

In 1971 neemt hij de serie van professor Nimbus over onder het pseudoniem Darthel. In 1975 besluit hij zich terug te trekken en gaat hij wonen in Bretagne. Toevallig woont hij slechts op steenworp afstand van de latere tekenaar van Robbedoes en Kwabbernoot, Fournier. Tot 1977 maakt Robert nog tekeningen en tot 1979 schrijft hij scenario's.

Op 27 april 1991, op 82-jarige leeftijd, overlijdt hij te Saint-Malo.