Roestknolknikmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roestknolknikmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryidae
Orde:Bryales
Familie:Bryaceae (Knikmosfamilie)
Geslacht:Bryum (Knikmos)
Soort
Bryum microerythrocarpum
Müll. Hal. & Kindb. (1892)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het roestknolknikmos (Bryum microerythrocarpum) is een mos uit de familie Bryaceae. Het bladmos komt voor kale vochtige bodem. Hij is bekend van lemig of fijn zand.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

B. microerythrocarpum wijkt van Bryum rubens en Bryum bornholmense duidelijk af door de vaak wat bootvormige, ongezoomde blaadjes met vrijwel gave bladrand en door tuberkenmerken. Broedknollen komen alleen ondergronds voor.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het roestknolknikmos is waarschijnlijk een algemene soort in grazige vegetaties en langs paden met uitzondering van de kleigebieden. In natuurontwikkelingsterreinen in de duinen, op de hogere zandgronden en in de laagveengebieden vormt roestknolknikmos groene tot sterk rood aangelopen plakkaten. Het groeit vaak samen met Bryum tenuisetum, Ditrichum, soorten uit de Pohlia annotina-groep en Physcomitrium pyriforme.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het roestknolknikmos vrij zeldzaam voor. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd. Het roestknolknikmos werd vanaf 1971 in Nederland onderscheiden. Sporenkapsels komen vrij algemeen voor.