Rogiertoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rogiertoren
De Rogiertoren aan het Rogierplein
Locatie
Locatie Sint-Joost-ten-Node, België
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 22′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Kantoorruimten
Start bouw 2002
Bouw gereed 2006
Opening 21 november 2006
Dimensies
Dakhoogte 137m
Architectuur
Bouwstijl modernismeBewerken op Wikidata
Verdiepingen 38
Bouwinfo
Architect Philippe Samyn & Partners, M & J.M. Jaspers - J. Eyers & Partners
Eigenaar Belfius
(en) Skyscraper Center-pagina
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rogiertoren is een torengebouw in de zakenwijk Noordruimte van Brussel. De toren wordt gebruikt door de financiële instelling Belfius en Corona Direct Verzekeringen[bron?].

De toren werd gebouwd op de plaats van de vroegere Martini-toren aan het Rogierplein en werd in 2006 in gebruik genomen. Het nieuwe torengebouw, dat zich op het grondgebied van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node bevindt, is 137 meter hoog en op vier na het hoogste gebouw van België. Onder het gebouw ligt er een parking van vier verdiepingen.

Tot 2012 heette het Dexia-toren, naar de voormalige bank. Sinds de splitsing van de Dexia holding spreekt men van de Rogiertoren. Dexia is verhuisd van de Rogiertoren naar de Bastion Tower.[1] Momenteel[(sinds) wanneer?] is Belfius (de afgesplitste bankactiviteiten van Dexia) de enige gebruiker van het gebouw. De medewerkers in de andere twee hoofdgebouwen in Brussel in het Pachecogebouw en het Galileigebouw verhuisden nadien naar de Rogiertoren.

Ontwerper[bewerken | brontekst bewerken]

Architecten: Philippe Samyn and partners, M&JM Jaspers, J. Eyers & Partners.

Verlichting[bewerken | brontekst bewerken]

Achter 4200 ramen van het gebouw (voor- en zijkanten) zit een ledverlichting van 12 lampjes. Dankzij de weerkaatsing van deze ledstrips op de (gesloten) zonneblind, licht het gehele raamoppervlak op.

In de beginjaren werd er meegedaan aan verscheidene lichtprojecten en -evenementen. Bijvoorbeeld van 22 december 2006 tot 15 januari 2007 liep er het project 'Touch' van het Brusselse LAb[au]: de kleur van de toren kon door het publiek bepaald worden aan de hand van een touchscreen, dat voor de toren was opgesteld.

Tijdens de perikelen waarin Dexia verkeerde was er geen lichtproject meer voorzien. Sinds 2015 wordt de toren af en toe opnieuw verlicht, meestal naar aanleiding van speciale gelegenheden, zoals de The Belgian Pride in Brussel, de Special Olympics, de Olympische Spelen, de Rode Neuzen Dag of de Nationale feestdag van België op 21 juli.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rogier Tower van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.