Rome (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rome (RM)
Provincie van Italië Vlag van Italië
Wapen
Kaart met ligging provincie
Situering
Regio Lazio
Algemeen
Oppervlakte 5351 km²
Inwoners 4.148.913 (775 inw/km²)
Hoofdstad Rome
Overig
Aantal gemeenten 121 - zie lijst
Portaal  Portaalicoon   Italië

Beluister

(info)

De provincie Rome (Italiaans: Provincia di Roma) is een van de vijf provincies van de Italiaanse regio Lazio. Hoofdstad is de stad Rome. De officiële afkorting is RM.

Van de 5351 km² aan oppervlakte wordt ruim een kwart ingenomen door de agglomeratie van Rome. De provincie telt ongeveer 4,1 miljoen inwoners. Hoewel het gebied rondom de hoofdstad van Italië een grotendeels stedelijk karakter heeft, is ook de landbouw goed ontwikkeld. Wijn en olie zijn in deze sector de voornaamste producten.

Landschappelijk is de provincie Rome heuvelachtig en er zijn meerdere meren van vulkanische oorsprong. Het grootste hiervan is het Meer van Bracciano. Daarnaast ligt het gebied aan de Tyrreense Zeekust. In het landschap zijn op vele plekken herinneringen aan het Romeinse Rijk te vinden. De Tiber is de voornaamste rivier.

De provincie Rome grenst aan de provincies Latina, Frosinone, L'Aquila, Rieti en Viterbo. Daarnaast ligt de soevereine staat Vaticaanstad als een enclave in de provincie.

Hoewel de officiële afkorting voor de provincie RM is, wordt deze afkorting niet gebruikt voor de kentekenplaten. Roma wordt daarop voluit geschreven, in hoofdletters, met de laatste drie letters verkleind.

Belangrijke plaatsen[bewerken]

Externe link[bewerken]