Rrëshen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rrëshen
Deelgemeente in Albanië Vlag van Albanië
Rrëshen (Albanië)
Rrëshen
Situering
Prefectuur Lezhë
Stad (bashkia) Mirditë
Coördinaten 41° 41′ NB, 20° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 120 km²
Inwoners
(2011)
8803[1]
(73 inw./km²)
Hoogte 100 m
Overig
Postcode 4601-4602
Netnummer 0216
Kenteken MR
Website bashkiarreshen.com
Foto's
Zicht op Rrëshen
Zicht op Rrëshen
Portaal  Portaalicoon   Albanië

Rrëshen ([rəʃɛn]?; bepaalde vorm: Rrësheni) is na de gemeentelijke herinrichting[2] van 2015 een deelgemeente (njësitë administrative përbërëse) van de Albanese stad (bashkia) Mirditë in de prefectuur Lezhë.

Als administratief centrum beschikt Rrëshen over overheidsinstellingen, middelbare scholen, een hospitaal, een uit het communistische tijdperk stammend cultureel centrum en een aantal hotels en restaurants. Voorts is de stad de zetel van het rooms-katholieke bisdom Rrëshen.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Rrëshen ligt circa 50 kilometer ten noorden van Tirana en ongeveer 25 kilometer oostelijk van prefectuurshoofdstad Lezhë en de Adriatische Zeekust. Niet ver van de stad bevindt zich de samenvloeiing van de Fan i Madh ('grote Fan'), de Fan i Vogël ('kleine Fan') en de Zmeja, die op die manier de rivier de Fan vormen. Het stadscentrum strekt zich vanuit het stroomgebied van de Zmeja uit over een berghelling. Aan het eind van de hellende hoofdstraat ligt het centrale plein van Rrëshen.

De kernen van Rrëshen zijn Bukmirë, Fushë-Lumth, Gëziq, Jezull, Kodër Rrëshen, Kulmë, Lurth, Malaj, Malaj Epërm, Ndërfan, Ndërfushas, Rrëshen, Sheshaj, Tarazh en Tenë.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rrëshen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.