Rye (East Sussex)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rye
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Rye (East Sussex)
Rye
Situering
Regio South East England
Graafschap East Sussex
District Rother
Coördinaten 50° 57' NB, 0° 44' OL
Algemeen
Oppervlakte 4,1418 km²
Inwoners
(2011)
4255
(1027 inw./km²)
Overig
Postcode(s) TN31
Netnummer(s) 01797
Grid code TQ918205
Post town RYE
ONS-code E04003820
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Rye is een civil parish in het bestuurlijke gebied Rother in het Engelse graafschap East Sussex. Het stadje ligt bij de samenvloeiing van de Rother, de Tillingham en de Brede, op 3 kilometer van de kust. In 2011 telde de civil parish 4255 inwoners.

In de middeleeuwen lag Rye aan zee en keek het uit over een grote, veilige baai van Het Kanaal. Samen met het naburige Winchelsea sloot Rye als ancient town aan bij de Cinque Ports, een samenwerkingsverband van kustnederzettingen waar schepen gebouwd werden om Engeland te beschermen indien nodig. Het dorp werd versterkt als verdediging tegen de Fransen; de Ypres Tower werd gebouwd in 1249 en de Landgate in 1329. Door grote stormen in de 13e eeuw veranderde de loop van de Rother, werd het naburige Old Winchelsea verwoest en verzandde de baai. Het economisch belang van de streek nam af, al bleef Rye lange tijd een smokkelhaven voor Engelse wol.

Het goed bewaarde middeleeuwse dorp is een toeristische trekpleister. Bezienswaardigheden naast de verdedigingswerken zijn Lamb House (waar Henry James woonde), de Mermaid Inn in de pittoreske Mermaid Street en St Mary's Church.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rye (East Sussex) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.