Süleyman Shah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Süleyman Shah (Arabisch: سليمان شاه) (Süleyman Şah, 1178 - 1236); de zoon van Kutalmış (Kutalmish) was de vader van Ertuğrul, die, op zijn beurt, de vader van Osman I, de stichter van het Ottomaanse Rijk, was.

Er wordt verteld dat Süleyman Shah verdronk in de Eufraat en werd begraven in de nabijheid van deze rivier. Deze plaats wordt nu "Türks tombe" (Türk Mezarı) of "Turkse begraafplaats" genoemd en het is een heilige plaats voor de Turken. Geografisch gezien ligt het binnen Syrië, maar door de verdragen van Ankara (1921) en Lausanne (1923) heeft Turkije recht om daar de Turkse vlag en een erewacht te plaatsen.

Omdat het gebied waar het graf zich in 1921 bevond zou worden overstroomd door het Assadmeer (het stuwmeer van de Tabqa-dam), werden in 1973 zowel de juridische exclave als de tombe verplaatst naar een nieuwe locatie ongeveer 80 km ten noorden van Qal'at Ja'bar,[1] eveneens aan de oever van de Eufraat en op ca. 35 km van de Turkse grens. Toen in 1991 met de bouw van de Tishrin-dam werd begonnen, werd de tombe opnieuw bedreigd. In eerste instantie werd een verhuizing naar Turkije overwogen, maar uiteindelijk werd besloten om het monument te laten staan ​​en tegen het stijgende water te versterken.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Burns, R., Monuments of Syria. An historical guide, I.B. Tauris, London, 1999, p. 180–181 ISBN 1-86064-244-6.