Samboja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Samboja
Onderdistrict van Indonesië Vlag van Indonesië
Samboja (Indonesië)
Samboja
Situering
Provincie Oost-Kalimantan
Regentschap of stadsgemeente Kutai Kartanegara
Coördinaten 01° 1′ ZB, 117° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1.045,90 km²
Inwoners
(2005)
40.693
Hoofdstad Samboja
Foto's
Kantoor van de Kecamatan Samboja
Kantoor van de Kecamatan Samboja
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Samboja is een onderdistrict (kecamatan) en een dorp in het regentschap Kutai Kartanegara van de provincie Oost-Kalimantan op het Indonesische deel van het eiland Borneo.

Samboja is gelegen aan de Straat Makassar tussen de havenstad Balikpapan en de provinciehoofdstad Samarinda. In Samboja (oude spelling: Sambodja) wordt sinds 1910 aardolie gewonnen.[1] Hiervoor worden jaknikkers gebruikt. De olie gaat voor verdere verwerking per pijpleiding naar de raffinaderij in Balikpapan.

Het onderdistrict bestaat uit 23 kelurahan: Beringin Agung, Bukit Raya, Karya Jaya, Tani Bhakti, Amborawang Darat, Amborawang Laut, Argosari, Bukit Merdeka, Handil Baru, Handil Baru Darat, Kampung Lama, Karya Merdeka, Kuala Samboja, Margomulyo, Muara Sembilang, Salok Api Darat, Salok Api Laut, Sanipah, Sungai Merdeka, Sungai Seluang, Tanjung Harapan, Teluk Pemedas en Wonotirto.

In Sungai Merdeka, ten westen van het dorp Samboja, bevindt zich sinds eind jaren '80 van de twintigste eeuw een wetenschappelijk onderzoeksstation op het terrein van behoud en beheer van het tropisch bos.[2] Het tropisch regenwoud in Samboja is aan het eind van de twintigste eeuw verdwenen door bosbranden en houtkap.

Samboja kwam in augustus 2019 in het wereldnieuws toen de plaats door president Joko Widodo werd genoemd als mogelijke locatie voor de nieuwe hoofdstad van Indonesië.[3]