Joko Widodo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jokowi
Joko Widodo
Joko Widodo
Geboren 21 juni 1961
Solo, Java
Politieke partij PDI-P
Partner Iriana
15e gouverneur van Jakarta
Huidige functie
Aangetreden 15 oktober 2012
Voorganger Fauzi Bowo
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Joko (Jokowi) Widodo (Solo (Java), 21 juni 1961) is een Indonesisch politicus. Momenteel is hij nog gouverneur van Jakarta. Hij won de Indonesische presidentsverkiezingen van 2014. Op 20 oktober 2014 zal hij worden benoemd als president van Indonesië.

Levensloop[bewerken]

Jokowi groeide op op Java en studeerde in 1985 af als ingenieur aan de Gadjah Mada-universiteit. Daarna ging hij aan de slag als zakenman, hij handelde vooral in meubels. In 2005 stelde hij zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Solo op Midden-Java. Hij werd gekozen en timmerde als burgemeester hard aan de weg. Jokowi ruimde de stad op, fatsoeneerde het busvervoer, en kreeg zelfs de hinderlijke radicale moslims van de straat. Jokowi wist de stad te veranderen in een regionaal centrum voor kunst en cultuur, dat veel toeristen trekt. Bij zijn herverkiezing in 2010 kreeg hij meer dan 90 procent van de stemmen.

De burgemeester viel zodanig op dat zijn partij PDI-P (Indonesische Democratische Partij en Strijd) hem in 2012 naar voren schoof als kandidaat voor het gouverneurschap van Jakarta. De nieuwkomer versloeg de zittende gouverneur. Hij ging snel aan de slag en verhoogde het minimumloon met veertig procent, rolde een nieuw zorgstelsel uit, maakte onderwijs gratis voor de armen en gaf eindelijk het startschot voor de langverwachte metrolijn in de stad.

In tegenstelling tot veel andere Indonesische politici heeft Jokowi een 'schoon' imago. Ook staat hij erom bekend dat hij bij de 'gewone' mensen komt kijken en een praatje met ze maakt, wat veel Indonesiërs erg waarderen. Zijn partij schoof hem daarom naar voren als kandidaat bij de presidentsverkiezingen die in juli 2014 werd gehouden. Tijdens de verkiezingscampagne werd Jokowi, zelf gematigd moslim, weggezet als christen van Chinese afkomst: geen aanbeveling in het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Om de schijn weg te nemen ging hij zelfs op bedevaart naar Mekka. Jokowi behaalde 53,15 procent van de stemmen en versloeg daarmee oud-generaal Subianto Prabowo.