Sandra Roelofs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sandra Roelofs
Sandra Roelofs in 2007
Sandra Roelofs in 2007
Algemene informatie
Volledige naam Sandra Elisabeth Saakasjvili-Roelofs
Geboren Terneuzen, 23 december 1968
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Vlag van Georgië Georgisch
Overige informatie
Partner(s) Micheil Saakasjvili
Kinderen Eduard
Nikoloz
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Sandra Elisabeth Saakasjvili-Roelofs (Georgisch: სანდრა ელისაბედ სააკაშვილი-რულოვსი) (Terneuzen, 23 december 1968) is de Nederlandse echtgenote van de voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili. Sinds januari 2008 beschikt Roelofs ook over een Georgisch paspoort naast het Nederlandse. Op 17 november 2013 eindigde het presidentschap van haar man.

Biografie[bewerken]

Sandra Roelofs samen met haar echtgenoot en het Amerikaanse presidentiële paar de Obama's

Roelofs studeerde cum laude af aan het Instituut voor Vreemde Talen in Brussel en het Internationale Instituut voor Mensenrechten in Straatsburg. Ze werkte als bedrijfsconsultant waarbij ze andere landen adviseerde over investeringen in Georgië. Naast haar werkzaamheden als presidentsvrouw heeft ze ontwikkelingsprojecten in Georgië opgezet en doceert ze Frans aan de universiteit van Tbilisi.

Van 1998 tot begin 2002 was ze assistente van de honorair consul van Nederland in Tbilisi. Begin 1998 richtte ze de Humanitaire Stichting "Soco" op.

Tijdens een mensenrechtencursus in 1993 in Straatsburg ontmoette zij Saakasjvili. Het paar vertrok naar New York en verhuisde in 1995 naar de Georgische hoofdstad Tbilisi. Het echtpaar heeft twee zonen, Eduard en Nikoloz.

Publicatie[bewerken]

In maart 2005 verscheen haar autobiografie onder de titel De first lady van Georgië. Het verhaal van een idealiste.

Op 25 oktober 2006 opende zij de OBA Ladies Night te Amsterdam. Dit initiatief van de Openbare Bibliotheek Amsterdam geeft vrouwelijke auteurs de kans om zich te profileren. Deze jaarlijks terugkerende gebeurtenis is alleen voor vrouwen toegankelijk. Zij opende de avond met een lezing over haar leven in Georgië als First Lady.