Santovka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Santovka
Gemeente in Slowakije Vlag van Slowakije
Santovka (Slowakije)
Santovka
Situering
Regio Nitra
District Levice
Coördinaten 48° 9′ NB, 18° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 25,55 km²
Inwoners
(31-10-2010)
771
Hoogte 160 m
Overig
Postcode 937 01
Kenteken LV
NUTS-code 4502715
Website www.obecsantovka.sk
Portaal  Portaalicoon   Slowakije

Santovka (Hongaars: Szántó) is een Slowaakse gemeente in de regio Nitra, en maakt deel uit van het district Levice. Santovka telt 771 inwoners. De gemeente staat nationaal bekend om zijn mineraalwaterbronnen.

Geografische ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp ligt in het noordoostelijke deel van het Donau-bergland, met name in het centrale deel van het Santov-hoogland van het geomorfologische deel van het Ipeľ-hoogland. De Búr stroomt er doorheen en neemt hier kleinere zijrivieren aan. De gemeente ligt op een hoogte van 160 meter boven zeeniveau. Levice ligt 16 km ten noordwesten van Santovka, Šahy 20 km ten zuidoosten, Štúrovo 47 km ten zuiden en Nitra ligt 68 km ten westen.

De gemeente grenst aan Hontianska Vrbica, Demandice, Bory en Domadice.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de gemeente is nauw verbonden met de mineraalwaterbronnen die al worden genoemd in documenten uit 1276. Momenteel bestaat de gemeente uit twee delen. Santovka zelf en Malinovec dat vroeger Magyarovce heette. De twee delen fuseerden in 1964 en gebruiken de gemeenschappelijke naam Santovka. Het staat zowel bekend om zijn geschiedenis als, in de moderne tijd, vooral om zijn koolzuur- en thermale bronnen. Dit leidde tot de oprichting van een kuuroord en een recreatiegebied. In de buurt van de Búr zijn er beschermde natuurgebieden. Aanvankelijk dronken mensen alleen het mineraalwater en won het vele prijzen in heel Europa, maar later ontdekten ze de helende eigenschappen ervan.

Cultuur en bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rooms-katholieke kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Assumptie. Het interieur van de kerk is gewelfd met een Pruisisch gewelf. Het hoofdaltaar met de afbeelding van de Tenhemelopneming van de Maagd Maria dateert uit de tijd van de stichting van de kerk. Het zijaltaar van St. Antonius van Padua en andere meubels van de kerk dateren uit de tweede helft van de 18e eeuw.
  • De Evangelische Kerk van Santovka is een kerk zonder toren, uit 1911 De kerk heeft een plat plafond.
  • De mineraalwaterbronfontein in het park van Santovka is vernieuwd in 2022 en bestaat uit meerde kranen waar men gratis mineraalwater uit kan halen. Het monument heeft in het midden een menhir waar het wapen van Santovka op staat.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wikipediapagina over Santovka in het Slowaaks