Schijn van leven en andere verhalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schijn van leven en andere verhalen
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel The 1977 annual world's best SF
Vertaler Pon Ruiter
Kaftontwerper John Verberk, Studio Spectrum
Taal Nederlands
Reeks/serie Prisma SF
Genre Sciencefiction
Uitgever Uitgeverij Het Spectrum Prisma Pockets 1840
Oorspronkelijke uitgever Daw Books
Uitgegeven 1978
Oorspronkelijk uitgegeven 1977
Medium pocketboek
Pagina's 226
ISBN 90 274 099 2
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Sciencefiction

Schijn van leven en andere verhalen is een bundel sciencefictionverhalen geschreven door diverse auteurs.

Het is de Nederlandstalige versie van The 1977 annual world's best SF in mei 1977 uitgegeven door Daw Books. Samenstellers waren Donald A. Wolheim en Arthur W. Sara. In de Verenigde Staten zouden er negentien van zulke verzamelalbums uitgegeven worden.

In Nederland werd de bundel uit gegeven door Uitgeverij Het Spectrum als Prisma Pockets onder catalogusnummer 1840. Onbekend is of Prisma Pockets ook andere uit die Amerikaanse serie heeft uitgebracht. Deze uit 1977 verwijst alleen op het titelblad naar de Amerikaanse serie. De Nederlandse kostprijs voor deze bundel bedroeg 7,90 NLG. De pers besteedde er nauwelijks aandacht aan, anders dan het bericht dat het uitgegeven was.

Spectrum nam niet de moeite om de oorspronkelijke titels te vermelden van de volgende verhalen:

Het verhaal I see you van Damon Knight werd niet in de Nederlandse editie meegenomen, net zomin als een introductie.

Een aantal verhalen werd in de Verenigde Staten genomineerd voor SF-prijzen. Bekendst verhaal is zonder meer Tweehonderd jaar mens; een van zijn vele robotverhalen. Cowper verwees in zijn verhaal naar De Tijdmachine van H.G. Wells. Joanna Russ verwijst naar De cultus van Cthulu van H.P. Lovecraft.

Tiptree[bewerken | brontekst bewerken]

Tiptree verwijst met zijn titel naar “Houston, we’ve had a problem” van Jim Lovell na een explosie aan boord van Apollo 13. Ook bij Tiptree is er sprake van een probleem. Na een onderzoekstocht rond de zon probeert een ruimteschip contact te krijgen met het Lyndon B. Johnson Space Center, maar krijgt geen contact. In plaats van direct terug te keren, blijkt het ruimteschip er meer dan 200 jaar over te hebben gedaan. Houston bestaat niet meer. De drie manlijke astronauten kunnen wel contact krijgen met ruimteschip en een basis op de Maan. Het blijkt dat door een pandemie de variatie XY-chromosoon is uitgeroeid; de mensheid bestaat alleen nog uit vrouwelijke klonen.